Sky-læge melder afbud til afhøring

Tidligere Sky-læge har meldt sig for syg til at afgive forklaring til britisk parlamentskomite, som forsøger at kaste lys over en mystisk medicinleverance til Wiggins

Bradley Wiggins under Tour de France 2012, som han vandt. Umiddelbart inden løbet fik han tilladelse til at bruge det stærkt præstationsfremmende kortison mod påstået astma og allergi, afslørede den russiske hackergruppe Fancy Bears år senere. Foto: Claus Bonnerup.
Bradley Wiggins under Tour de France 2012, som han vandt. Umiddelbart inden løbet fik han tilladelse til at bruge det stærkt præstationsfremmende kortison mod påstået astma og allergi, afslørede den russiske hackergruppe Fancy Bears år senere. Foto: Claus Bonnerup.

En med spænding ventet høring i en britisk parlamentskomite, som efterforsker doping i britisk idræt, må onsdag afvikles uden deltagelse af en af de centrale personer i den for Team Sky yderst belastende sag om en mystisk medicinleverance til stjernerytteren Brad Wiggins i 2011.

Lægen Richard Freeman, som arbejder i det britiske cykleforbund British Cycling, og som tilbage i 2011 var læge for Wiggins på Team Sky, har meldt afbud til høringen, idet han hævder sig for syg til at deltage.

Dermed bliver der ikke i denne omgang kastet yderligere lys over medicinleverancen, som trods Team Skys ellers velsmurte kommunikationsapparat er vokset ud af proportion og har slået dybe revner i holdets troværdighed.

Medicinen blev leveret i en foret kuvert til Team Sky på sidste etape af det franske Critérium du Dauphiné i 2011. Det afslørede avisen Daily Mail i efteråret 2016, da Team Sky allerede var kastet ud i en mediestorm på grund af den russiske hackergruppe Fancy Bears’ afsløring af Wiggins’ brug af præstationsfremmende produkter på recept.

Ved tre lejligheder søgte og fik Wiggins tilladelse til at bruge det stærkt præstationsfremmende kortison til behandling af astma og allergi. Alle tre gange var det umiddelbart før en Grand Tour – herunder Tour de France 2012, som Wiggins vandt.

Briten erklærede imidlertid i sin selvbiografi, at han i sit liv kun har fået injektioner med vaccine, men det viste sig altså at være løgn.

Oleg Tinkov (tv) og David Brailsford i samtale før starten på 17. etape af Tour de France 2015. Foto: Brian Askvig.
Oleg Tinkov (tv) og David Brailsford i samtale før starten på 17. etape af Tour de France 2015. Foto: Brian Askvig.
 

Derpå mistede også teamchef David Brailsford troværdighed, idet han ikke kunne forklare de nærmere omstændigheder om den mystiske medicinleverance. Han forsøgte med en påfaldende amatørisme at forklare og bortforklare hændelserne med påstande, som lynhurtigt blev afvist som falske.

Til sidst afslørede han over for parlamentskomiteen, hvad pakken indeholdt, nemlig hostemedicinen Fluimucil. Det affødte blot yderligere spørgsmål og rejste fornyet tvivl om holdets ærlighed. Fluimucil kan nemlig billigt købes receptfrit på ethvert apotek i Frankrig, mens det kræver recept i Storbritannien.

Det er ikke på antidopingmyndighedernes liste over forbudte stoffer, så hvorfor fik Team Sky i smug en ansat i cykleforbundet til at fragte pakken til Frankrig og holdt ham i uvidenhed om indholdet? Hvorfor ikke bare sende en medarbejder på indkøb i Frankrig?

Ifølge avisen The Guardian stod Richard Freeman over for en skrap afhøring med spørgsmål om medicinleverancen, brugen af Fluimucil og andre stoffer, holdets forhold til den internationale cykleunion UCI’s forbud mod injektioner og det britiske cykleforbunds opbevaring og håndtering af medicin.

Oplysningen om, at den forede kuvert indeholdt Fluimucil, kom ifølge Brailsford fra Richard Freeman. Han er i dag ansat i British Cycling.

Se også: Udskældt Sky-boss parat til at træde tilbage

Se også: Froome lægger afstand til teamboss

Nyt magasin på gaden nu: Bike Season 2017. Magasinet byder på interview med verdensmester Peter Sagan, de fire Astana-danskere og stjerneskuddene Magnus Cort og Mads Würtz Schmidt samt en detaljeret gennemgang af sæsonens største løb og alle World Tour-hold.

2 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere