Slut med hjælp fra Riis: 'Kyllingen' advarer danske VM-kometer

Danmark spytter det ene cykeltalent ud efter det andet, men kun få får en professionel karriere på de store Tour-hold. 'Kyllingen' forklarer, hvorfor det er så svært at slå igennem i cykelsporten

Et af Danmarks største talenter, Julius Johansen på 18 år, vandt lørdag VM-guld i Bergen efter en suveræn præstation, hvor han kørte alene over stregen. Foto: AP/Cornelius Poppe
Et af Danmarks største talenter, Julius Johansen på 18 år, vandt lørdag VM-guld i Bergen efter en suveræn præstation, hvor han kørte alene over stregen. Foto: AP/Cornelius Poppe

Fem medaljer ved VM i Bergen - indtil videre.

Ja medaljehøsten i Norge vidner om, at Danmark i særklasse har nogle af cykelsportens største talenter lige nu. Men trods et årti med store bedrifter i junior- og U23-klasserne har mange af de unge talenter svært ved at nå helt til tops i elitecyklingen. Magnus Cort, Søren Kragh og Mads Pedersen er nogle af de eneste eksempler på danske ryttere, der har klaret cuttet.

Ekstra Bladets cykelekspert, Michael Rasmussen, forklarer, at den internationale konkurrence er ekstrem hård i elitecykling.

- Man kan se statistisk på det. Hvis der er 15 årgange, der kører professionelt, og der historisk set har været mellem 10 og 15 danske semi-professionelle ryttere, så er der altså kun en om året, der bliver rigtig professionel.

Han mener, at Danmark i mange år havde en fordel i, at Bjarne Riis' hold gav lettere adgang for de unge talenter.

- Danmark har i mange været dominerende både i junior og i U23. De bedste var selvfølgelig begunstiget af, at Riis havde holdet, og der var pladser til dem der. Den mulighed er der ikke længere. Nu skal de ud i konkurrence med de allerbedste i verden for at få en kontrakt.

Derfor er Danmark en talentfabrik
Julius Johansen, Mikkel Berg, Michael Carbel og Jakob Egholm.

Danmark er fyldt med talentfulde cukelryttere, der har vist sig frem på VM-scenen hos juniorerne og U23. Det samme gjorde pro-ryttterne Magnus Cort og Mads Pedersen også, før de tog turen op i sporten superliga. Michael Rasmussen peger på en afgørende faktor for, hvorfor Danmark er så gode til at udklække talenter.

- I en meget ung alder bliver de underlagt noget rigtige fine forhold. Der er juniorhold i Danmark, hvor rytterne bliver behandlet som professionelle, og det er måske det, der gør forskellen og er grunden til, at de er langt fremme i den tekniske og taktiske udvikling. 

Men springet op til elitecykling kan være hårdt, og man skal klare sig godt i mere end juniorløb, hvis man vi have en rigtig kontrakt med et af de store hold.

- Når man så rykker op som eliterytter, er der bare ikke så meget plads, fordi man møder de bedste i verden fra de sidste 15 år. Kigger man på historikken, så kræver det, at man vinder verdensranglisten for kontinentalryttere. Det gjorde Magnus Cort, og det gjorde Søren Kragh, mens Mads Pedersen fik VM-medajle. Så det er altså kun de allerbedste, der er plads til.

Læs alt om det danske VM-eventyr i Norge her.

Her er Danmarks VM-medaljer i Norge:

Julius Johansen: VM-guld for juniorer - læs mere om det her

Mikkel Bjerg: VM-guld i enkeltstart U23 - læs mere om det her

Emma Norsgaard Jørgensen: VM-sølv for juniorer - læs mere om det her

Michael Carbel: VM-bronze i linjeløb U23 - læs mere om det her

Amalie Dideriksen: VM-bronze i linjeløb for kvinder

Se også: Scorede dansk VM-medalje: Hendes TV-familie bliver heftigt diskuteret

Se også: Efter VM-guld: Dansk tempomonster går rundt som en zombie

Se også: Undrede sig efter dansk sølv-medalje: ’Hvad lavede de?’

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen