Slut med motordoping: Nu skal cyklerne tjekkes med røntgen

Lastbiler med røntgenapparater vil være at finde ved de største løb i cykelsporten, hvor rytternes cykler skal gennemlyses i jagten på skjulte elmotorer

Kun ganske få cykelryttere er afsløret som motordopere. En af dem var en håbløs amatør, som pludselig vandt sejr på sejr, indtil han blev afsløret af den tidligere toprytter, Christophe Bassons, som her viser den mekanisk dopede cykel frem. Foto: L'Équipe.
Kun ganske få cykelryttere er afsløret som motordopere. En af dem var en håbløs amatør, som pludselig vandt sejr på sejr, indtil han blev afsløret af den tidligere toprytter, Christophe Bassons, som her viser den mekanisk dopede cykel frem. Foto: L'Équipe.

Selv om de fysiske beviser er forsvindende få, kun vokser mistanken om, at skjulte elmotorer er i brug i professionel cykelsport, og derfor indsætter den internationale cykleunion UCI nu mobile røntgenklinikker i kampen mod mekanisk doping.

Et antal lastbiler med røntgenapparater på ladet skal rulle rundt til de største løb hen over sæsonen og sikre, at udvalgte cykler ikke bare bliver kontrolleret med termiske kameraer og måling af magnetfelter, som det er sket de senere år. Cyklerne vil simpelt hen blive gennemlyst, så enhver tvivl kan blive elimineret.

Onsdag forventes UCI på et pressemøde at gøre rede for det nye tiltag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Kampen mod ’teknologisk bedrag’ er højt prioriteret af UCI-præsident David Lappartient, som både før og efter sin klare sejr over britiske Brian Cookson ved præsidentvalget i Norge i september, har skudt løs til højre og venstre med nye initiativer mod doping af enhver art.

Indtil nu har det mest været varm luft, der kom ud af franskmanden, men nu sætter han altså tilsyneladende handling bag ordene. Røntgenstråler bliver et våben efter nogle år, hvor UCI-kontrollører har skannet titusindvis af cykler med angiveligt modificerede iPads for at måle et magnetfelt, som kun en elmotor skulle kunne skabe.

Ikke én skjult motor er afsløret på den måde, og mange har anset det for at være rent spil for galleriet.

Nu skal cyklerne altså røntgenfotograferes, og det må en del i øvrigt allerede være blevet. UCI menes onsdag at ville annoncere, at de endagsløb, der vil få besøg af røntgenlastbilerne er de fem monumenter, hvoraf det første blev kørt i lørdags. Det var Milano-Sanremo.

De følgende er Flandern Rundt, Paris-Roubaix, Liège-Bastogne-Liège og Lombardiet Rundt. Dertil kommer det tre Grand Tours, nemlig Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a España.

Snød sig til sejre på el-cykel: Så hård er straffen

Mobbet ud af Armstrong: Nu fælder han snyderne i feltet

Rune tjekkede tempomonstrets cykler: Derfor er anklagen håbløs