Sovemedicin er blevet et problem i cykelfeltet

Katusha-læge Massimo Besnati beretter, at flere ryttere ødelægger sig selv med sovemedicin

(Foto: AP)
(Foto: AP)

I weekenden afslørede den italienske cykelrytter Luca Paolini (Katusha), at han var endt med at tage kokain kort før Tour de France på grund af et massivt og ødelæggende forbrug af sovepiller.

Nu beretter Katusha-holdlæge Massimo Besnati at Paolini langt fra er den eneste, der tager sovepiller for at klare sig igennem de største cykelløb.

- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at doping var udryddet, og nu er brugen af sovemedicin blevet større og mere udbredt, siger Massimo Besnati ifølge cyclingnews.com til sportsavisen Gazzetta dello Sport.

- Sovemedicinen påvirker personen mere end rytteren. Det bliver endnu værre, hvis man bruger det i kombination med alkohol. Så har den en eksplosiv effekt. Det er forfærdeligt, siger holdlægen.

Cykling Tinkov giver op: Fuck jer alle, jeg sælger mit cykelhold

Sovemedicin er ifølge Besnati blevet populært, efterhånden som andre præparater er kommet på dopinglisten.

- Rytterne tager det på grund af stress - på grund af den øgede træthed i forbindelse med etapeløb.

- Nu, hvor der ikke længere er farmaceutiske produkter, man kan bruge for at komme sig, så kæmper de ryttere, der ikke ønsker at indtage naturlige urter, med at blive friske.

- Når du bliver for træt, så har du problemer med at sove. Bare se på den sidste uge (i de store etapeløb, red.), hvor rytterne kun er skind og ben, siger Katusha-lægen.

I interviewet Gazzetta dello Sport fortæller Massimo Besnati, at han var klar over Luca Paolinis store forbrug af sovepiller. Han stoppede endda med at udskrive medicin til ham og advarede folk tæt på rytteren. Alligevel fik Paolini fat i sine piller.

Cykellægen forklarer, at sovepillerne er afhængighedsskabende. Man skal have flere og flere, og får man det ikke, så giver det abstinenser.

Lance Armstrong måtte efter sin dopingtilståelse opgive sit engagement i Livestrong, som han selv stiftede i 1997 til støtte for kræftramte. Sagen ligger ham dog fortsat på sinde, og han kørte i år to Tour-etaper for at skabe opmærksomhed om kampen mod kræft. (Foto: AP). Cykling Armstrong: Dopingmentalitet lever stadig

Luca Paolini brugte kaffe til at skjule sit overdrevne forbrug af sovemedicin.

- Han tog en lille kaffemaskine med ud til løbene og drak fem-seks kopper, før han kom ned til morgenmad. Det gav 180 til 200 milligram koffein. Det var, hvad det krævede at bekæmpe sovemedicinen.

- Men derfra skal du øge doseringen, så det bliver som en hund, der jagter sin egen hale, siger Massimo Besnati.

Katushas holdlæge forklarer desuden, at kombinationen af sovemedicin og alkohol kan være farlig. Det er især udbredt unge ryttere, fortæller italieneren og tilføjer, at yngre ryttere drikker en del alkohol.

Jørn og Bodil Christensen har begge været på kolesterolsænkende medicin. Men de har begge valgt at droppe pillerne, blandt andet fordi de oplevede kraftige bivirkninger. Foto: Tariq Mikkel Khan Samfund Tog kolesterol-medicin: Vi fik kun bivirkningerne

- Nu, hvor vi taler om det, vil jeg gerne tilføje en anden ting; snus, altså tobak i munden. Det har også en effekt, man ikke bør overse. Hvis man ser godt efter, så kan man se ryttere med rødt og hævet tandkød, siger han.

38-årige Luca Paolini blev fanget i en dopingkontrol under Tour de France. Den positive dopingprøve blev offentliggjort den 10. juli, efter at en kontrol på 4. etape havde vist spor af kokain.

Det er endnu ikke afgjort, om der venter ham en karantæne. I så fald kan karrieren være forbi.

14 kommentarer
Vis kommentarer