Stjernen måtte skide i grøften: Nu ved han hvorfor

Tom Dumoulin måtte bruge grøften som toilet under seneste Giro d'Italia - nu har nøje analyser vist, at han har problemer med fordøjelsen af fruktose og laktose

Tom Dumoulin kæmpede sig i mål i ensom majestæt på Giro d'Italias 16. etape, efter at han var en tur i grøften med dårlig mave. Foto: Alessandro Di Meo/AP/Ritzau Scanpix
Tom Dumoulin kæmpede sig i mål i ensom majestæt på Giro d'Italias 16. etape, efter at han var en tur i grøften med dårlig mave. Foto: Alessandro Di Meo/AP/Ritzau Scanpix

Cykelfans verden over vil formentlig sent glemme billedet fra sidste års Giro d'Italia, hvor Tom Dumoulin i løbets førertrøje pludselig stoppede cyklen og begyndte at trække sit tøj af, mens han gik i grøften.

Dårlig mave tvang hollænderen til det desperate træk i bunden af 16. etapes sidste stigning, Umbrailpass, og han tabte i alt halvandet minut på lortesituationen.

I alt endte Sunweb-kaptajnen med at tabe to minutter, men beholdt lige akkurat sin lyserøde førertrøje, som han senere først tabte til Nairo Quintana, men derefter vandt tilbage på den afsluttende enkeltstart.

Efterfølgende har Dumoulin fået foretaget en række test af sin diæt og sin fordøjelse, og han er nu blevet klogere på,  hvad der sendte ham i grøften den dag i maj. Det skyldes sukker-arterne fruktose og laktose.

- En række mad-grupper som fruktose og laktose er ikke lige fordøjelige for alle mennesker. Nogle har mere besvær med dem end andre. Og jeg har det nok lidt sværere, siger Tom Dumoulin til det hollandske nyhedssite NOS.

Problemet er ikke stort for Dumoulin, der kun oplever det på lange og hårde dage, hvor fysikken er presset til det yderste. Her skal man indtage kalorier i tusindvis for at fylde kroppen med energi, og når fysikken er presset, kan det gå galt.

- Hvis man allerede er på grænsen i forhold til sin fordøjelse, og man kaster et eller andet indenbords på det forkerte tidspunkt - som under Giroen - så kan det passere gennem systemet på ingen tid.

- På en dag med et højt kalorie-indtag kan man indtage meget fruktose- og laktose-produkter. I et æble er der eksempelvis meget fruktose, så jeg skal hellere spise en kiwi. Og i mælk er der meget laktose, så der skal jeg helst drikke laktosefri mælk eller slet ikke drikke mælk, siger Dumoulin, der i maj vil forsøge at forsvare sin Giro-sejr.

Dumoulin i tvivl om Touren: Vil genvinde Giro d'Italia

Dyrebar diarre! Giroens førende rytter mister tid efter 'lorte-etape'