Storholdet holder vejret: Nu vil udskældt læge fortælle alt

Richard Freeman, som på grund af sygdom har undgået afhøring om sit virke som læge på Team Sky og i den britiske cykleunion, skal omsider afgive forklaring om mistænkelige medicinleverancer

Bradley Wiggins havde Richard Freeman som teamlæge, da han skød mod stjernerne og nåede toppen som vinder af Tour de France 2012. Foto: AP.
Bradley Wiggins havde Richard Freeman som teamlæge, da han skød mod stjernerne og nåede toppen som vinder af Tour de France 2012. Foto: AP.
Følg Cykling

Mens Team Sky synes at være sluppet ud på den anden side af den voldsomme mediestorm, der rejste sig med afsløringen af holdets brug af kortison og salbutamol, lurer forude risikoen for endnu et uvejr.

Lægen Richard Freeman, som havde ansvar for holdets stjerneryttere i en årrække, skal ifølge britiske medier i februar forklare sig over for et lægetribunal nedsat af General Medical Council, som er den britiske pendant til Styrelsen for Patientsikkerhed.

På spil er Freemans autorisation til at arbejde som læge - og Team Skys troværdighed, som i forvejen hænger i laser. Freeman har tidligere afværget en offentlig afhøring ved at melde sig svært syg af depression, som gav ham selvmordstanker.

Han var dog rask nok til i sommer at udgive en bog og undgår nu ikke længere at stå til ansvar for det syndige rod, han havde ansvar for som læge på Team Sky og i det britiske cykleforbund.

Foto: AP
Foto: AP
 

Ikke mindst en pakke testosteronplastre, som i 2011 blev sendt til British Cycling, har vakt mistanke om urent trav i både det britiske cykleforbund og Team Sky, som dengang nærmest var smeltet sammen. Freeman arbejdede i ledende position for begge.

Testosteron er et præstationsfremmende og derfor forbudt produkt, som ikke hører hjemme på et cykelhold. British Cycling forklarede i første omgang, at der var tale om en fejlleverance og fremviste en e-mail fra afsenderen som bevis.

Siden viste det sig dog, at plastrene var bestilt med fuldt overlæg, og at afsenderen, firmaet Fit 4 Sports Ltd, af en medarbejder i British Cycling var blevet opfordret til at sende mailen.

Freeman er personligt i skudlinjen på grund af en mistænkelig medicinforsendelse fra Team Skys hovedkvarter i Manchester til La Toussuire i Frankrig. Modtageren var Freeman, som hævdes øjeblikkeligt at have behandlet toprytteren Bradley Wiggins med det præparat, der var i forsendelse.

Bradley Wiggins kom i uvejr. Nu kan han risikere at få en ny tur i mediemøllen. Foto: AP
Bradley Wiggins kom i uvejr. Nu kan han risikere at få en ny tur i mediemøllen. Foto: AP
 

Wiggins havde da netop vundet Critérium du Dauphiné. Mistanke om, at præparatet var præstationsfremmende og dermed ulovligt, er aldrig blevet bekræftet, og ingen kunnet modbevise Team Skys påstand om, at der var tale om et harmløst slimløsende hostemiddel.

Yderligere er Freeman under beskydning for sin mildt sagt mangelfulde journalføring, skriver Cycling Weekly. Han forsømte at gøre optegnelser over medicinlager og ind- og udlevering, og de notater, han faktisk gjorde sig, forsvandt, da hans personlige bærbare computer blev stjålet på en ferierejse til Grækenland.

Freeman afviser, at han har gjort noget galt og har til BBC tidligere på året erklæret, at han kan kaste lys over hele sagen. Dog ikke, sagde han, så længe en efterforskning er i gang.

Kæmpe bombe under verdens bedste: De bestilte doping

Tidligere top-boss chokerer: Forsvarer brug af ulovlig medicin

Mystisk pakke spøger stadig: Wiggins slipper for dopingsag

Vennerne om Jan Ullrichs nedtur: For nem at lokke

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind