Storslået drama: Førertrøjen knækkede i favorittens opvisning

Esteban Chaves måtte give fortabt, da Vincenzo Nibali satte alle sejl til og sikrede sig den lyserøde førertrøje

Sikke en afslutning på Giroen for Vincenzo Nibali (Foto: AP)
Sikke en afslutning på Giroen for Vincenzo Nibali (Foto: AP)

Årets sidste bjergetape i Giro d'Italia skulle afgøre tingene.

En genopstanden Vincenzo Nibali kørte sig i går helt ind i kampen om den lyserøde førertrøjen med en pragtpræstation i Risoul, og i dag satte italieneren så den ultimative prik over i'et på sit forrygende comeback, da han satte samtlige konkurrenter til vægs og sikrede sig nok tid i mål til, at han nu er manden i den lyserøde førertrøje Maglia Rosa.

Der venter kun en flad etape ind til Torino i morgen søndag, så kun uheld kan sætte en stopper for 'Hajen fra Siciliens' Giro d'Italia-sejr.

Et stærkt punktum på en spændende rundtur.

Nibali spillede allerede med musklerne i går (Foto: AP)
Nibali spillede allerede med musklerne i går (Foto: AP)

Længe lignede dagens etape ellers lidt af en langgaber. Favoritterne holdt sig overraskende længe i ro og ventede blot til den sidste stigning, hvor de ville fordele topplaceringerne imellem sig.

Derfor blev kampen om etapesejren en duel for dagens udbrydere, og her viste Katushas ester Rein Taaramäe bedste ben i finalen, da han jublende kunne køre over stregen som en flot vinder, hvor han i mål havde over seks et halvt minut til den forreste af dagens favoritter.

Ærgerligt nok for Taaramäe så bliver hans etapesejr blot et sidekapitel fra dagens etape, for det var nede bagved, det store højspændte drama - med en vis forsinkelse - blev indledt.

Det var nemlig først på dagens sidste, skrappe udfordring, Colle Delle Lombarda, at Astana-holdet satte fut i fejemøget. Jakob Fuglsang blev en vigtig mand i Nibalis jagt på den lyserøde førertrøjen, og da danskeren satte sig i spidsen af favoritgruppen faldt folk fra som fluer, snart sad kun 14 mand tilbage. Heriblandt dog alle favoritterne.

Da danskeren endelig slog ud, satte holdkammeraten Michele Scarponi turboen til, og der blev nok en gang tyndet ud. Kun top 7 var repræsenteret, mens Nibali hele tiden lå i venteposition og lignede en mand med overskud.

15 kilometer fra mål blev det tid til et 'haj-angreb', da den sicilianske haj gav los fra det opsparede overskud. Kun førertrøjen Esteban Chaves og Alejandro Valverde kunne svare, men dog ikke særlig længe. For snart slap den lyserøde førertrøje grebet, hovedet røg ned mellem skuldrene, og der var hul op til hjemmebanefavoritten. Snart var der 10 sekunder, snart 20 og forspringet bare voksede og voksede.

Chaves og Valverde fandt ind i et samarbejde, men de kunne ikke lukke til Nibali, som fik hjælp forfra af holdkammerat Tanel Kangert, der var faldet ned fra udbruddet. Kangert kørte det sidste ud af kroppen og overlod det herefter til Nibali selv.

Nu skulle det sættes på plads.

Og det så godt ud. Nibali buldrede mod Giro-sejren, mens Chaves gik kold nok en gang, og så var det game over.

Folk kom op bagfra, men den lidende colombianer var i krise. På toppen af bjerget havde Nibali omkring et minut ned til Chaves. Og det var rigeligt til at overtage 'Maglia Rosa'.

Nibali kæmpede hele vejen mod. Nedad og så op ad den lille hidsige sidste 2,3 kilometer lange stigning op mod mål i Sant' Anna Di Vinadio. En fremragende indsats af italieneren, der i mål havde rigeligt tid til sin colombianske konkurrent, der måtte slippe taget endnu en gang. Næsten to minutter mistede Chaves, og han gled ned på podiets næstøverste plads, og må i morgen se genopstandne Nibali trone øverst efter to dages magtdemonstration.

1 af 2 Chaves kunne ikke sidde med (Foto: All Over)
2 af 2 Sikke en afslutning på Giroen for Vincenzo Nibali (Foto: AP)
18 kommentarer
Vis kommentarer