Stortalent før pro-debut: Man er nødt til at være lidt sindssyg

Cykelrytteren Søren Kragh Andersen får om en uge en drengedrøm opfyldt, når han tiltræder sit nye job på Giant-Alpecin på cykelsportens højeste niveau

Søren Kragh Andersen (tv) og Asbjørn Kragh Andersen trænede 1. juledag op mod fem timer i strid blæst og bidende kulde før de begge efter nytår bliver professionelle. (Foto: Claus Bonnerup).
Søren Kragh Andersen (tv) og Asbjørn Kragh Andersen trænede 1. juledag op mod fem timer i strid blæst og bidende kulde før de begge efter nytår bliver professionelle. (Foto: Claus Bonnerup).

Vindermentaliteten har han haft altid, og hans konkurrenceinstinkt og viljestyrke er skærpet til det yderste nu, da han er under en uge fra at få sin drengedrøm om liv som professionel opfyldt.

21-årige Søren Kragh Andersen trækker på fredag i World Tour-holdet Giant-Alpecins sorte trikot, og juledag var han med sin storebror, Asbjørn, på en lang træningstur på Fyn efter en fed juleaften, mens resten af Danmark gjorde klar til endnu en omgang julesul inde i varmen.

- Man bliver træningsnarkoman. Jeg bliver rastløs og får det dårligt med mig selv, hvis jeg ikke får trænet, siger Søren Kragh Andersen, som fredag kørte ud i den bidende kulde og den stride blæst med kvalme efter julemiddagen.

Indtil flere præparater i håndkøb kunne hurtigt have gjort ham kampklar ved buffeten igen, men Kragh Andersen slider sig hellere gennem 100 kilometer i modvind. Det virker også. Som sin bror er han drevet af en stærk vilje og indrømmer, at han altid har været 'alt for seriøs'.

Comeback-kongen: Sådan kommer Riis tilbage som holdejer

- Jeg har et veludviklet konkurrenceinstinkt, og jeg er totalt ærekær. Selv da jeg var lille, gik jeg fandeme op i det, siger han med et grin.

- Men instinktet skal også være intakt, for ellers når man ingen vegne. Man skal kunne tilsætte noget temperament og vildskab, for ellers taber man hver gang.

- Man er nødt til at være lidt sindssyg, hvis man vil opnå noget i den her sport, sagde Søren Kragh Andersen.

Han har i år kørt på hold med sin bror på det danske kontinentalhold Trefor-Blue Water, men fra nytår hedder arbejdsgiveren altså Giant-Alpecin. Der bliver han holdkammerat med en stribe af cykelsportens store navne - blandt andre tyskeren John Degenkolb, som Kragh Andersen som ryttertype sætter højt.

Det næste kuld

Degenkolb vandt i år monumenterne Milano-Sanremo og Paris-Roubaix, hvilket er en bedrift i særklasse.

- Han er en rytter, jeg håber at lære meget af. Jeg ved, at jeg skal køre nogle løb sammen med ham, så de har planer med mig, siger Søren Kragh Andersen, som allerede har fået sit løbsprogram. Han vil dog vente med at offentliggøre det, indtil Giant-Alpecin har afholdt sin officielle teampræsentation i Berlin 7. januar.

Asbjørn Kragh Andersen bliver også professionel efter nytår. Han har skrevet kontrakt med det franske prokontinental-mandskab Delko Marseille Provence KTM.