Stribevis af bloddopere kan gå fri

En appelret i Madrid ventes i løbet af få dage at afgøre, om 200 blodposer fra Operación Puerto skal destrueres, hvilket ville forhindre en omfattende dopingskandale i at rulle

Eufemiano Fuentes under retssagen mod ham og en række medsammensvorne i Madrid i januar 2013. Dengang beordrede dommeren sagens beviser destrueret. (Foto: AP).
Eufemiano Fuentes under retssagen mod ham og en række medsammensvorne i Madrid i januar 2013. Dengang beordrede dommeren sagens beviser destrueret. (Foto: AP).

Spansk politis langstrakte efterforskning af bloddoping i cykelsporten og andre sportsgrene kan i løbet af få dage lide et alvorligt knæk, hvis en appelret i Madrid opretholder en kontroversiel beslutning om at destruere omkring 200 blodposer, som politiet beslaglagde i 2006.

Det skriver avisen The Telegraph.

Efterforskningen, som bærer navnet Operación Puerto, førte til skandalisering af Tour de France 2006, idet blandt andre storfavoritterne Ivan Basso og Jan Ullrich måtte forlade løbet, før det blev skudt i gang. De var viklet ind i dopinglægen Eufemiano Fuentes’ netværk, som også omfattede blandt andre Jörg Jaksche og Tyler Hamilton.

Se også: Riiser i lakken: Her er rytterne, der belaster Bjarne

56 ryttere blev involveret i sagen – hvoraf seks fik karantæne – men der blev fundet omkring 200 poser med blod, som tilhørte ikke officielt identificerede atleter. Vidneudsagn lod forstå, at bloddopingskandalen ikke kun berørte cykelsporten. Også idrætsudøvere i fodbold, tennis, håndbold, boksning og hævdes at have været gæster i Fuentes’ klinik i Madrid.

Uforståeligt for de fleste besluttede dommer Julia Patricia Santamaria i 2013, da hun idømte Fuentes en betinget fængselsstraf for at ’bringe den offentlige sundhed i fare’, at de 200 blodposer og alt andet bevismateriale i sagen skulle destrueres. Beslutningen begrundede hun med hensyn til privatlivets fred.

Se også: Nibali: Der kommer en dopingsag nu og da

Potentielt hundredvis af topatleter over hele Europa kunne dermed ånde lettede op i håb om, at de slap billigt fra deres doping-bedrag, men blandt andet det internationale antidopingagentur WADA ankede sagen til en højere retsinstans. Det er den, der nu i løbet af få dage ventes at træffe en afgørelse om, hvorvidt blodposerne skal destrueres.

Får antidopingmyndighederne lov at beholde bevismaterialet, venter der stadig en stor opgave med at identificere ejermændene af blodet, idet Fuentes’ klienter benyttede sig af kodenavne. Således var ’Bella’ dæknavn for Jörg Jaksche, mens Tyler Hamilton gik under betegnelsen ’41-42’.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen