Superstjernen i voldsom kritik af Riis' træning: Det er uretfærdigt

Træneren Bobby Julich ærgrer sig over superstjernen Peter Sagans hårde kritik og forsvarer sig med, at han blot førte Bjarne Riis’ træningsplan ud i livet

Bjarne Riis og Bobby Julich på Team Saxo-Tinkoffs vintersamling på Gran Canaria i 2014. Foto: Ritzau Scanpix / Niels Meilvang.
Bjarne Riis og Bobby Julich på Team Saxo-Tinkoffs vintersamling på Gran Canaria i 2014. Foto: Ritzau Scanpix / Niels Meilvang.
Følg Cykling

Superstjernen Peter Sagans sønderlemmende kritik af det træningsregime, han blev underlagt, da han i 2015 på Bjarne Riis’ foranledning kom til Team Tinkoff-Saxo, gør ondt på træneren Bobby Julich.

Sagan beskriver i sin selvbiografi, Min Verden, Julich som en så pedantisk og detaljeorienteret træner, at det var ved at drive den senere trefoldige verdensmester til et tidligt karrierestop. Julich forsvarer sig med, at han blot fulgte Riis’ anvisninger.

- Jeg forstod tidligt, at Peter ikke brød sig om den form for træning, som Riis ønskede. Bjarne var dog overbevist om, at Peter med den rette træning kunne blive bedre, end han nogensinde havde været, siger Bobby Julich til Ekstra Bladet i telefonen fra sit hjem i USA.

- Riis ønskede at se nogle tal. Han ønskede at presse Peter maksimalt for gennem indsamlede date at se, hvad hans potentiale virkelig var. Jeg tøvede og forstod, at Peter ikke brød sig om det, men Bjarne ønskede, at vi skulle fortsætte, siger Julich.

Uretfærdigt
Den amerikanske træner, som havde en fortid på Team Sky, fortsatte træningsprogrammet, da Riis i marts 2015 forlod holdet i utide, men i april efter forårsklassikerne brød Sagan ud af de snævre rammer – og begyndte at vinde.

- Jeg har ikke læst Peters bog, men jeg må sige, at det er lidt uretfærdigt at afvise træningen så kategorisk, som han gør, for vi havde faktisk ikke stor mulighed for at føre træningsplanen helt ud i livet, siger Bobby Julich.

Bobby Julich i 2006, da han oplevede en karrieremæssig optur, som han giver Bjarne Riis æren for. Foto: AP.
Bobby Julich i 2006, da han oplevede en karrieremæssig optur, som han giver Bjarne Riis æren for. Foto: AP.
 

- I praksis nåede jeg knapt nok at træne Peter. Han blev sendt ud til løb efter løb efter løb, så jeg havde ham kun i få dage ad gangen.

- Bjarne og Oleg var mine chefer, og de pressede på. Bjarne ville have træningsdata for at gøre Peter bedre, og Oleg ville have sejre. Men i Peter Sagans tilfælde er det bare sådan, at det, han har brug for, simpelt hen er at cykle på sin cykel og føle sig lykkelig, siger Julich.

Presset lettede på Sagan, da forårsklassikerne var overstået. Han kørte med sine egne ord ’som lort’ i de vigtige løb, som han var hentet til holdet for at dominere. I ’Min Verden’, som udkommer på dansk i næste uge, fortæller Sagan, at hans kontrakt var ’en af de mest lukrative i cykelsporten nogensinde’.

'Vi havde en plan'
Bobby Julich blev udskiftet med baskeren Patxi Vila, som stadig i dag er Sagans personlige træner på Bora-Hansgrohe-holdet. I maj vandt Sagan Tour of California, i juli den grønne trøje i Tour de France og i september VM i USA.

- Vi havde en plan, og vi valgte at følge den nøje. Det viste sig ikke at være det optimale for Peter, men heldigvis var han i stand til at vende skuden og begynde at vinde igen, siger Bobby Julich.

- Det er jeg lykkelig for. Jeg var og er en stor fan af Peter Sagan. Han er i mine øjne den mest interessante rytter i feltet.

Julich driver i dag en coaching- og fitness-virksomhed i USA og arbejder blandt andet med den tidligere toprytter George Hincapies prokontinentalhold, Holowesko Citadel Cycling.

Bjarne Riis ønsker ikke at kommentere Sagans kritik.

’Min Verden’ udkommer i næste uge på forlaget Turbine.

Feltets største stjerne: Her er Peter Sagans netværk

Dansk kys til Sagan: - Noget helt særligt at stå her i Tour de France

Med Tour-agenterne på arbejde: Studehandler og reklamesøjler

Mere fra Ekstra Bladet+

Der skides grønne grise i Statsministeriet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind