Svarer igen på Riis-angreb: Her tager Tinkov fejl

Den tidligere sportsdirektør på Tinkoff-Saxo og Team Sky, Dan Frost, forsvarer Bjarne Riis i kølvandet på det seneste angreb fra Oleg Tinkov

Den tidligere Tinkoff-Saxo-sportsdirektør Dan Frost tager Bjarne Riis i forsvar. Få sagen om Riis' fyring helt kort her. (Video: Jonas Ryefelt)

Selv om parterne allerede har brudt med hinanden, er føljetonen mellem Oleg Tinkov og Bjarne Riis ingenlunde et afsluttet forløb. Den russiske halvdel af hovedrolleindehaverne har i al fald svært ved at lade danskeren glide ud af sine tanker.

Holdejeren på Tinkoff-Saxo forsætter således med at sende små stikpiller ud på de sociale medier, hvor han både på Twitter og Facebook står for virtuelle skudsalver mod danskeren. Tirsdag kom den hidtil længste og mest velformulerede af slagsen, da den russiske rigmand lancerede endnu et angreb på sin nu forhenværende samarbejdspartner.

- Cykelsporten er nødt til at forandre sig. Tiden med Sainz, Bruyneel og Riis er forbi. De blev hængende i 2000, og det handler ikke nødvendigvis om doping. De får bare ikke nogle nødvendige ting gjort og ved ikke, hvordan de skal styre deres hold på en moderne måde, skrev Tinkov på Facebook.

Bjarne Riis har ikke givet svar på tiltalen og kommer efter alt at dømme ikke til at gøre det lige foreløbig. Mandag aften bekendtgjorde danskeren, at han vier den kommende periode til fuld fokus på familien samt overvejelser omkring sit fremtidige arbejdsliv og derfor ikke vil være tilgængelig for pressen.

Bjarne Riis har lukket helt ned, efter at han nu er fortid på Tinkoff-Saxo. (Foto: Claus Bonnerup)
Bjarne Riis har lukket helt ned, efter at han nu er fortid på Tinkoff-Saxo. (Foto: Claus Bonnerup)

De små finesser
En af Riis’ tidligere sportsdirektører tager dog gerne danskeren i forsvar oven på Tinkovs seneste opråb. Dan Frost, der arbejdede sammen med Riis i årene 2006-2014, kan sagtens nikke genkendende til russerens tankegang om moderne ledelse, men han mener ikke, at Riis falder udenfor i den sammenhæng. Snarere tværtimod.

- Oleg Tinkov har en pointe i, at man skal udvikle sig. Men i den tid, jeg arbejdede sammen med Bjarne Riis, var der også udvikling. Ellers var der heller ikke udklækket så mange topryttere på holdet, ligesom jeg tvivler på, at der ville være skabt de resultater, som tilfældet var. Riis har forsøgt at udvikle sig og brugt forskellige typer lige fra psykologer til træningseksperter. Fra dem har han taget det bedste til sig, siger Frost til Ekstra Bladet.

Se også: Armstrong støtter Riis-kritik: Bravo Tinkov!

Han medgiver, at jobbet som sportsdirektør er meget mere end at sidde i bilen under løbene, men Riis kunne også sit kram på flere platforme. Både bag rytterne i feltet og bag skrivebordet på kontoret. Det handlede ikke kun om råb i radioen og taktiske oplæg.

- Tinkov har ret, når han påpeger, at der er et arbejde, som skal gøres fra kontoret. Det ved jeg også fra min tid på Team Sky. Her gik Dave Brailsford (manager for Sky, red.) op i alle de små finesser, men det gjorde Bjarne altså også. Både på det taktiske plan, men også i forhold til det tekniske, når det eksempelvis gjaldt positionen på cyklen, siger Frost.

- På den måde havde han det ligesom Brailsford, men han viste det måske ikke helt i samme grad. Brailsford havde også midlerne til at gøre det i endnu større omfang. Han ansatte folk, der var specialister på deres felt, og de var rigtig nørdede omkring deres arbejde. Når vi som sportsdirektører talte med dem om tingene, måtte de ofte forklare sig to gange. De talte som professorer, forklarer Frost.

Se også: Livet efter Riis: Hvad sker der med de danske ryttere?

Dan Frost roser Bjarne Riis for danskerens evne til at motivere sine ryttere. Her ses han med Alberto Contador under sidste års Tour de France. (Foto: AP)
Dan Frost roser Bjarne Riis for danskerens evne til at motivere sine ryttere. Her ses han med Alberto Contador under sidste års Tour de France. (Foto: AP)

Stor motivator
Det britiske mandskab har længe været kendt fort dets store fokus på data i forhold til at præstere bedst mulig, og kritikere har hævdet, at holdes ryttere har fremstået som maskiner frem for mennesker, når deres blik i højere grad har været rettet mod watt-måleren end vejen. På det punkt erkender Frost, at Riis er af en anden skole.

- Riis har også brugt watt-måling, men ikke i lige så monoton grad som Team Sky. Han valgte i stedet at lade rytterne køre på deres egen følelse. Riis var god til at motivere, og han var god til at sætte fokus på de scenarier, der kunne opstå i et løb. Og det er vel egentlig en stor del af del af det, som skal til for at lave resultater på et hold.

- Han har formået at motivere nogle ryttere, der evnede at komme tilbage i karrieren, selv om deres storhedstid så ud til at være forbi. Nick Nuyens er et fremragende eksempel. Han gik ind på holdet og lykkedes siden med at vinde Flandern Rundt, siger Frost.

Dette års udgave af en forårets største klassikere køres påskesøndag, men denne gang bliver det uden Nuyens og Riis. Belgieren offentliggjorde i januar, at han indstillede sin karriere i cykelsporten, mens Bjarne Riis – i hvert fald for en stund - forlod samme manege tidligere i denne uge.

52 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere