Tabte 45 kg - i dag kører han DM

26-årige Mathias Skov-Jensen har tabt 45 kg og er på halvanden sæson gået fra at være motionist til at køre med blandt Danmarks bedste cykelryttere – søndag vil han i udbrud til DM

Mathias Skov-Jensen har en forkærlighed for enkeltstart, som han håber at kunne udvikle endnu mere. – Jeg lærer, hver eneste gang jeg kører, siger Soigneur-rytteren. (Foto: Claus Bonnerup)
Mathias Skov-Jensen har en forkærlighed for enkeltstart, som han håber at kunne udvikle endnu mere. – Jeg lærer, hver eneste gang jeg kører, siger Soigneur-rytteren. (Foto: Claus Bonnerup)
Følg Cykling

RØNDE (Ekstra Bladet): Det er H.C. Andersen om igen, når 26-årige Mathias Skov-Jensen tager sin cykel og stiller op i de hårdeste hjemlige cykelløb.

For den 26-årige københavnske skorstensfejer var cykling for tre år siden forbundet med smerte og ubehag. Dengang vejede han 120 kg, og formen var ikke eksisterende.

Men et væddemål satte ham på slankekur, og i dag tre år efter kører han 45 kg lettere med blandt de bedste hjemlige cykelryttere.

Kørt ned af bil: Breschel dropper DM

En udvikling i raketfart, der foreløbig har kulmineret med flotte præstationer i de tre afdelinger af Post Cup’en – specielt enkeltstarten, der udgjorde 2. afdeling – og en samlet placering som nr. seks.

Og det er han selv lidt overrasket over.

- Ja, det er jeg sådan set. Men succes avler tit succes. Og jeg havde rigtig meget succes i starten af sæsonen i B-klassen og startede godt i A-klassen.

- Men nu begynder kroppen stille og roligt at sige, at det er sommerferietid, siger Mathias Skov-Jensen, der er en del af det lille Team Soigneur - en elitesatsning i Frederiksberg Bane- og Landevejsklub.

Fortryder intet
For dem deltog han på torsdagens enkeltstart, hvor han blev nr. 30 - og det var han godt og grundigt tosset over.

- Jeg kunne ikke træde de watt, jeg plejer. Jeg var træt og havde ikke udholdenheden.

- Det ærgrer mig, for jeg ved, at mit niveau kan ligge markant højere.

- Det har været en hård sæson. Der har været fuld skrue på fra start, og det begynder så småt at tære på kræfterne. Efter Post Cup-enkeltstarten har der været et formdyk - kroppen har svært ved at holde niveauet, siger han.

Melder fyret dansk cykeldirektør til politiet

En karriere som cykelrytter lå ellers ikke lige for. Som teenager spillede han ishockey på eliteplan, men da det blev kedeligt, tog han hurtigt på. Og det var altså først for tre år siden, at han vendte bøtten

Sulten efter mere
Alligevel fortryder han ikke, at han ikke begyndte at cykle, da han som 18-årig droppede ishockeyen.

- Jeg havde ikke samme psyke, da jeg var yngre. Der tog jeg det ikke så alvorligt, når det gik skidt.

- Nu har jeg det sådan, at jeg giver ikke op. Når det er allermest hårdt, kører jeg stadig for at vinde. Og jeg MÅ bare ikke blive sat. I UCI-løb og Post Cup-løbene er jeg kommet ind med frontgruppen.

- Jeg ville ønske, at jeg havde den psyke, da jeg var 18, siger Mathias Skov-Jensen.

Alt er gået så stærkt for ham, men han føler ikke, at han som 26-årig er toppet endnu. Derfor tillader han sig i det stille at drømme om mere succes.

- Jeg er sulten efter mere.

- Forhåbentlig kan vores hold blive større, så vi kan få flere og bedre ryttere. Men ellers kunne jeg drømme om at komme til at køre på et af de fire store kontinental-hold herhjemme.

Mesteren vil køre røven ud af underbukserne i Touren

De kan så holde øje med ham i søndagens DM i linjeløb, hvor han med sit formdyk in mente alligevel håber at kunne vise sig selv og holdet frem.

- Vi håber på, at vi kan køre på samme måde som Post Cup’en i Hanstholm. Simpelt hen få mig af sted i et udbrud. Det bliver rigtig, rigtig svært – men jeg vil i hvert fald prøve.

- Vi er et fem-seks mand stort DCU-hold, og vi har ikke vildt meget at skulle have sagt. Men vi vil prøve. Vi kan jo ikke skuffe.

Eksperten er imponeret - men de fleste kan nå det

En historie om en forvandling som den, Mathias Skov-Jensen har været igennem, er ikke hverdagskost.

Men faktisk kunne det være det. For ifølge sportsfysiolog, ph.d. Thue Kvorning fra Team Danmark så bærer de fleste af os rundt på det brændstof, der skal til for at nå rigtig langt.

- Vi kan alle træne. Men Mathias har formentlig nogle gode forudsætninger for det og et godt genetisk setup. Og så lyder han determineret og motiveret for at nå sine mål.

- Kurven flader sikkert også ud, og der vil fårene virkelig blive skilt fra bukkene. Om vi ser ham i Tour de France, ved jeg ikke. Indtil nu er det et spørgsmål om bare at træne hårdt. Det kan alle danskere beslutte sig for at gøre, siger Thue Kvorning.

Tillykke med mesterskabet – men ingen ny kontrakt

Han påpeger, at det ikke er nok med hård træning, hvis du skal tilhøre den absolutte top – det kræver også nogle gode byggesten.

- Skal du blive verdens bedste cykelrytter, så skal du være spinkel af bygning og have de rette fibre i din muskulatur og et stort hjerte.

- Indtil da kræver det at træne hårdt og gribe det fornuftigt an.

- Men når alt det er sagt, så er det en god historie, og det er sgu da imponerende – det vil jeg skynde mig at sige. Det er heller ikke alle forundt, siger Kvorning om Mathias Skov-Jensens udvikling.

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+