Teknik-nørd smadrede alle favoritterne

Ingeniøren Martin Toft Madsen tog et par uger fri fra arbejde for at finpudse formen før DM i enkeltstart - og vandt

29-årige Martin Toft Madsen vandt noget overraskende DM i enkeltstart foran en stribe fuldtidsprofessionelle. Foto: Claus Bonnerup.
29-årige Martin Toft Madsen vandt noget overraskende DM i enkeltstart foran en stribe fuldtidsprofessionelle. Foto: Claus Bonnerup.

Christopher Juul Jensen og Michael Valgren forventes begge at skulle køre Tour de France om et par uger, men torsdag rakte deres Tour-form ikke, da danmarksmesterskabet i enkeltstart skulle placeres.

Tekniknørden og ingeniøren Martin Toft Madsen fra kontinentalholdet Team Almeborg-Bornholm kørte hurtigst af alle og sikrede sig mesterskabet i en magtdemonstration, som overraskede de fleste. Han har hurtigst på begge mellemtider, og han var i mål 12 sekunder hurtigere end Valgren, mens Juul Jensen - den forsvarende mester - ikke fik gang i cyklen og sluttede på ottendepladsen.

- Jeg havde ikke regnet med at vinde, men jeg havde regnet ud, jeg godt kunne køre med om førstepladsen, sagde Martin Toft Madsen, da han på torvet i Vordingborg blev hyldet som ny mester.

- Jeg er lidt overrasket. Ikke meget. Jeg kender min krop, og jeg ved, hvad jeg kan præstere, og jeg kender ruten. Jeg har arbejdet hen imod det i et halvt år.

- Jeg er lidt af en tekniknørd, og jeg arbejder meget med min position på cyklen og bruger meget tid på at optimere alt. Det handler om at køre med den rigtige kæde, de rigtige hjul, stel, styr, og det gælder om at holde power de rigtige steder.

- Man kan så regne ud, hvor hurtigt jeg burde kunne køre på denne rute, så jeg vidste, at jeg kunne køre med om sejren, sagde 29-årige Martin Toft Madsen.

Martin Toft Hansen poserer med sin medalje. Foto: Claus Bonnerup
Martin Toft Hansen poserer med sin medalje. Foto: Claus Bonnerup
 

Fredag møder han atter på job i firmaet Fluisense. Han kunne have holdt en fridag, men han vurderede, at det - hvis han nu ikke vandt enkeltstarten - ville være nemmere at komme igennem dagen på jobbet end derhjemme.

For en måned siden holdt han fri fra jobbet i to uger for at træne på fuld kraft, hvorefter han holdt formen ved lige efter arbejdstid. Ved Fluisense arbejder han i øvrigt med udvikling af et apparat til blodprøvetagning, hvilket undertiden kalder smilet frem.

- Vi laver sjov med det, når vi tester apparatet med blod, for det ville godt nok se underligt ud, hvis Anti Doping Danmark kom for at teste mig netop i det øjeblik, sagde Martin Toft Madsen i aftes.

- Hvorfor bliver du ikke professionel i stedet for at køre for et mindre hold?

- Jeg er enkeltstartsspecialist, og de samlede starter er ikke min kop te, sagde Martin Toft Madsen.

- Det der kontaktsportsagtige, som er nødvendigt i felterne, er ikke lige mig. Jeg kan bedst lide at køre mit eget løb. Og så kan jeg også gode lide den frihed, jeg har på et mindre hold, hvor jeg kan rette mig mod specifikke mål.

- Det ville jeg aldrig få lov til på et professionelt hold, sagde Martin Toft Madsen.

Michael Valgren var skuffet over sit nederlag, men han anerkendte, at Toft Madsen bare var bedre på dagen.

- Jeg ville ikke have spillet på ham som vinder, men jeg vidste godt, at han kunne køre i top 5. Det, han viste, var verdensklasse, sagde Michael Valgren.

Nummer tre blev Team Trefor-rytteren Kasper Asgreen.

Riis på banen igen