Tidligere Riis-rytter: Jeg vidste, der foregik noget

Allan Johansen boede i Luxembourg, da ryttere på dansk hold drev en dopingcentral, men han så aldrig konkret bevis på doping, siger han

Allan Johansen var, da han kørte for det hold, der senere blev til CSC, vidende om, at der foregik et eller andet - man han blev aldrig selv opfordret til noget. (Foto: Claus Bonnerup)
Allan Johansen var, da han kørte for det hold, der senere blev til CSC, vidende om, at der foregik et eller andet - man han blev aldrig selv opfordret til noget. (Foto: Claus Bonnerup)

For at udnytte de internationale skatteregler optimalt klumpede danske cykelryttere sig i begyndelse af 00’erne sammen i lejligheder i Luxembourg, hvor både fire og fem ryttere kunne dele adresse.

En af dem var Allan Johansen, som var forholdsvis ny i det professionelle felt. Han kørte da på MemoryCard Jack & Jones, som senere blev til Team CSC, og han forstod snart, at der foregik noget uldent i kulissen.

- Jeg kunne se, at der foregik noget, der var mistænkeligt. Lægerne målte hele tiden rytternes hæmatokritværdi, og det gør man ikke uden grund, siger Allan Johansen, som i dag er sportsdirektør på kontinentalholdet Trefor-Bluewater.

Korkproppen vil flyde ovenpå igen (Foto: Jakob Jørgensen) Cykling Rygterne går: Riis arbejder på comeback

Hæmatokritværdien er et mål for antallet af røde blodlegemer. Overstiger procentdelen af røde blodlegemer i blodet 50 procent, anses det almindeligvis for et tegn på doping.

Blandt andre danske ryttere med bopæl i Luxembourg i 2000 var Michael Blaudzun, Mikael Kyneb, René Jørgensen, Michael Steen Nielsen, Lennie Kristensen og Bjarke Schmidt Nielsen. Svenskeren Martin Rittsel kørte på det danske hold og boede ligeledes i Luxembourg.

Jens Voigt kørte i adskillige år under Bjarne Riis' ledelse. (Arkivfoto: Claus Bonnerup) Cykling Tidligere Tour-stjerne: Riis skulle have stoppet dopingen

Allan Johansen, som over for Anti Doping Danmark (ADD) og Danmarks Idræts Forbund (DIF) har afgivet forklaring til den nyligt offentliggjorte ’Rapport om doping i dansk cykelsport’, så ingen konkrete beviser på doping. Men han vidste, at der foregik noget, der ikke tålte dagens lys.

- Jeg var ung og naiv og grøn, så jeg turde simpelt hen ikke sige noget til nogen. Jeg havde valget mellem at sige noget og at stoppe med at cykle. Sådan var vilkårene dengang, siger Allan Johansen.

- Det var sært, at rytterne på holdet blev testet hele tiden, og hvorfor skulle Jesper Skibby (holdets kaptajn, red.) sove ude i autocamperen frem for på hotellet, når vi var ude at køre løb?

- Der var mange ting, jeg undrede mig over, og jeg skiftede i 2001 til Team Fakta og flyttede til Belgien, fordi der skete så meget mistænkeligt på holdet, siger Allan Johansen.

Kølbæk i selskab med Alex Pedersen i slutningen af 1990'erne. (Arkivfoto: Morten Overgaard/Polfoto) Cykling Cykeldirektør indrømmer: Vendte det blinde øje til doping

’Smeden’, som han bliver kaldt, har altid erklæret sig ren. Han underbygger sin påstand med, at han i 2000 blev ’kørt midt over’ i Flandern Rundt og måtte udgå efter 160 kilometer, mens han i 2008 blev nummer 10 i løbet.

- Det var udviklingen i sporten. Jeg lavede mine bedste resultater mod slutningen af min karriere, hvor doping var på vej ud, siger Allan Johansen.

- I begyndelsen kunne jeg ganske enkelt ikke følge med. Det kunne jeg først, da sporten blev renere.

Hør Ekstra Bladets Brian Askvig fortælle om Riis' involvering i dopingsagen herunder:

7 kommentarer
Vis kommentarer