Tidligere Tour-stjerne: Riis skulle have stoppet dopingen

Tyske Jens Voigt, der i syv år kørte under Riis, mener, at danskeren godt kan vende tilbage og arbejde med unge ryttere, hvis han vel at mærke formulerer en skarp strategi

Jens Voigt kørte i adskillige år under Bjarne Riis' ledelse. (Arkivfoto: Claus Bonnerup)
Jens Voigt kørte i adskillige år under Bjarne Riis' ledelse. (Arkivfoto: Claus Bonnerup)

Han var loyal, da han fra 2004 til 2010 kørte for Team CSC, og Jens Voigt lægger heller ikke i dag skjul på, at han har sympati for Bjarne Riis og mener, at han bør have en chance til.

Men den 43-årige tysker erkender også, at de nye afsløringer gør det mere problematisk for danskeren at arbejde med unge mennesker, da Ekstra Bladet fanger ham på mobilen.

- Hvad siger du til nyheden om, at Bjarne Riis var vidende om, at der blev brugt doping på hans hold?

- At han skulle have stoppet det noget tidligere. Det ville have været godt for alle.

Der er flere forhold om Bjarne Riis, der godt kunne være uddybet i dopingrapporten, mener Michael Rasmussen. (Foto: Claus Bonnerup) Cykling Her er Riis-historierne Kyllingen savner

- Kommer det bag på dig?

- Han har aldrig nævnt det overfor mig – ikke engang med så meget som en antydning. Jeg vidste ikke, at det skete på holdet.

- Ændrer det dit syn på Riis som person og som leder?

- Jeg har været meget glad for at køre for Bjarne. Jeg kørte syv år for ham og kunne rigtigt godt lide det, for han hjalp mig til at blive en bedre rytter.

Carlos Sastre kørte for Bjarne Riis' cykelhold fra 2002 til 2008 og havde et nært forhold til den danske direktør - indtil de kom på kant med hinanden i 2008. Hvad der var årsagen til, at de kom på kant, er de ikke helt enige om den dag i dag. (Foto: Claus Bonnerup) Cykling Riis fik raserianfald på Tour-vinder

- Først indrømmede han doping som rytter og nu som holdejer. Kan en mand som Bjarne Riis fortsat være leder for unge ryttere synes du?

- Det er et barsk spørgsmål, svarer Jens Voigt og holder en lille tænkepause:

- Du kan sige, at han har lært sin lektie og nu kan arbejde for en bedre cykelsport. Så ja, jeg tror stadig, han kan hjælpe unge ryttere, for han kender sporten og alle dens mekanismer både fra en rytters og en leders perspektiv. Han KAN hjælpe sporten, siger Voigt så.

- Men bør man ikke på et tidspunkt slå en streg i sandet og sige, at visse personer er så anløbne, at de ikke bør have med unge, let påvirkelige mennesker at gøre?

- Jeg ved det ikke. Hvert enkelt tilfælde er anderledes. Det er ikke nemt at generalisere. Og 1998 er altså længe siden. Hvor længe vil du straffe dem? De har jo ikke begået mord eller røveri eller andre grove forbrydelser?

Tinkov, som her ses sammen med Contador, truer gerne med at skære i lønnen, hvis rytterne ikke leverer de forventede resultater. Jan Jensen Tinkov-typerne ødelægger cykelsporten

- Jeg mener, man skal kunne tilgive folk. De er allerede straffet så hårdt på deres ry og rygte. Og hvis du straffer folk meget brutalt, så lukker andre måske helt i, og så forandrer tingene sig ikke.

- Men det er vel fair at stille den slags spørgsmål?

- Jo, spørgsmålet er fair nok. Men giv nu Bjarne tid til at tænke over tingene. Måske reflekterer han meget i denne tid.

- Men hvis han beslutter at komme tilbage som leder, så kræver det, at han er meget skarp omkring, hvad der er hans nye strategi og tilgang til sporten, siger Jens Voigt, der snart er på vej til Tour de France som kommentator for den amerikanske tv-station NBC.

Fra venstre: Michael Ask, Direktør Anti Doping Danmark,
Morten Mølholm Hansen, direktør Dansk Idræts Forbund og
Jesper Frigast, juridisk konsulent i Anti Doping Danmark. (Foto: Filip Davali) Cykling 10 ting vi lærte af dopingrapporten: Meget snak - ingen dom

Han oplyser i øvrigt, at han sidst på året vil udgive en selvbiografi. Han afviser dog, at den på nogen måde vil indeholde eksplosivt stof i forhold til dopingproblematikken.

Hør Ekstra Bladets Brian Askvig fortælle om Bjarne Riis' rolle i dopingsagen herunder:

1 af 2 Bjarne Riis og Jens Voigt var tæt forbundne, som her under Tour de France i 2007, men bossen nævnte aldrig noget om doping på holdet, siger tyskeren (Foto: AP)
2 af 2 Jens Voigt kørte i adskillige år under Bjarne Riis' ledelse. (Arkivfoto: Claus Bonnerup)
16 kommentarer
Vis kommentarer