Toprytter står frem: Jeg forsøgte at begå selvmord

Den tidligere toprytter Iván Gutiérrez fortæller nu i et åbenhjertigt interview med den spanske radiostation Cadena COPE om sin hårde nedtur og sin store depression, som endte med selvmordsforsøg i 2013. Heldigvis har den 38-årige spanier det meget bedre i dag og bruger fodboldtræning som ny og lindrende medicin

Iván Gutiérrez fortæller nu i interview med den spanske radiostation El Partidazo de COPE om sin store depression, der fik ham til at indstille sin professionelle cykelkarriere. Foto: All Over Press
Iván Gutiérrez fortæller nu i interview med den spanske radiostation El Partidazo de COPE om sin store depression, der fik ham til at indstille sin professionelle cykelkarriere. Foto: All Over Press

Det er godt og vel 18 år siden, at omverdenen for alvor fik øjnene op for den unge spanske cykelrytter Iván Gutiérrez. I Verona i 1999 vandt den dengang 21-årige spanier nemlig VM i enkeltstart for U23-ryttere.

Siden udviklede Iván Gutiérrez sig til en førsteklasses rytter. Han har været spansk mester hele seks gange og har vundet Eneco tour to gange. Men mest af alt er Iván Gutiérrez kendt som den solide og trofaste Movistar-rytter med en anerkendt og flot karriere.

Men i de sidste par år gik det grueligt galt, og tilværelsen forvandlede sig pludselig til et mareridt for den professionelle spanske cykelrytter.

Iván Gutiérrez befandt sig i karrierens efterår i 2013. Og det år forsøgte den professionelle cykelrytter at begå selvmord for første gang.

- Jeg vidste ikke hvorfor, men der var noget helt galt inde i mit hoved. Jeg var ikke glad, og jeg følte, at jeg havde påtaget mig alt for stort et ansvar. Cykling havde en meget stressende indvirkning på mig, forklarer Gutiérrez i et interview med den spanske radiostation El Partidazo de COPE.

- Jeg har været indlagt 11 gange, fordi jeg prøvede at skade mig selv, afslører han.

- Jeg tog alle de piller, jeg kunne komme i nærheden af. I første omgang gjorde jeg det, fordi jeg gerne ville gøre opmærksom på min tilstand hos dem omkring mig, og senere var det seriøse forsøg på at dræbe mig selv, fordi jeg ikke længere kunne se, hvordan jeg skulle klare mig ud af det hele, siger han.

Løj om Tour de France-stop
Der er flere afgørende punkter, som hører med i fortællingen om Iván Gutiérrez' mentale nedtur, skriver nyhedsmediet Cycling News.

9. etape i Tour de France i 2013 var ét af de punktnedslag:

- Da Team Movistar lagde an til ét af de største angreb mod den gule trøje i Tour de France i nyere tid, hvor holdet forsøgte at isolere Chris Froome i en op og ned-pyrenæeretape, stod Iván Gutiérrez af uden at forklare hvorfor, skriver Cycling News.

- Jeg forlod Tour de France-løbet i ren panik. Jeg ville bare væk fra løbet og forsvinde fra det hele, forklarer Gutiérrez til Cadena COPE.

- Du kan ikke bare sådan fortælle, at du er deprimeret. For så er din kontrakt lige pludselig i fare. Jeg var nødsaget til at finde på en løgn og fortælle til alt og alle, at jeg bare have haft en utrolig dårlig dag, siger han.

Iván Gutiérrez Foto: All Over Press
Iván Gutiérrez Foto: All Over Press
 

Selvmordstankerne vendte tilbage
Iván Gutiérrez stoppede karrieren som professionel cykelrytter tilbage i 2014 efter det hollandske og belgiske cykelløb, Eneco Tour.

- Jeg følte, at det var slut med cyklingen for mit vedkommende. På det tidspunkt tog jeg en høj dosis af medicin for at holde selvmordstankerne på afstand, da de var begyndt at vende tilbage. Det kom til et punkt, hvor jeg var nødt til at tage en drastisk beslutning sammen med Eusebio Unzué (Movistars manager, red.) om at stoppe karrieren. Det værste var, at jeg aldrig rigtig fik sagt farvel til holdet.

Gutiérrez fornemmede, at hans manager ikke havde sympati for hans beslutning og tilstand, fortæller han i interviewet med Cadena COPE. Men holdkammeraterne og Movistar-staben havde omvendt forståelse for hans triste situation.

Blev ikke inviteret
Det er ikke første gang, at Iván Gutiérrez har ytret sin utilfredshed med, hvordan Movistar har behandlet ham efter sit karrierestop. I 2015 skrev han disse ord på Twitter, under en holdpræsentation:

- Jeg er virkelig såret over, jeg ikke er blevet inviteret til præsentationen af det hold, som jeg i mange år selv kaldte for 'hjem'. Det er et sørgeligt år både for mig og min sjæl. Jeg har altid været en teamplayer, men nu lader det til, at jeg ikke længere er en del af den cykelfamilie. Det bliver hårdt at overkomme den smerte, jeg føler, skrev Iván Gutiérrez på Twitter.

- Kommunikationen med pensionerede eller tidligere rytter er aldrig den samme, som når de stadig er aktive for ens hold, fortalte Movistars manager Eusebio Unzué under holdpræsentationen ifølge Cycling News.

- Iván går lige nu igennem en meget svær periode i sit liv, som mange sportsmænd bliver udsat for, når de indstiller karrieren. De lider af et dramatisk skifte i deres hverdag, når de forlader den verden, som de selv har været en del af i mange år. At vende sig til en mere normal tilværelse er slet ikke nemt. Vi håber og ønsker det bedste for ham, og vi vil være der for ham, hvis han skulle få brug for os i fremtiden, sagde Unzué.

Iván Gutiérrez Foto: All Over Press
Iván Gutiérrez Foto: All Over Press
 

Under observation
Tilstanden blev værre for den spanske cykelrytter efter karrierestoppet:

- Jeg var alt for sløv af den medicin, jeg tog, og jeg havde intet energi tilbage. Jeg kunne knap nok stå på mine egne ben, og jeg var ikke i stand til at dyrke sport, hvilket var meget traumatisk for mig. På et tidspunkt var jeg nødt til at være under observation, så vi kunne være sikre på, at jeg tog den rette dosis af medicin, siger Iván Gutiérrez, der i samme ombæring sender kærlige hilsner til sin kæreste:

- Hun var den, der hjalp mig allermest, siger han.

Fodbolden reddede Gutiérrez
Men heldigvis fandt den hårdtprøvede spanier sin vej ud af depressionen, da han begyndte at spille fodbold.

Cheftræneren i den spanske klub Racing de Santander, som spiller i den tredjebedste række i Spanien, gav ham en hjælpende hånd.

- Han tog mig til hans klub og kørte mig til stadion, når vi skulle træne. Han tog mig med i omklædningsrummet. På den måde får jeg alle de sportslige fornemmelser tilbage, som jeg pludselig mistede, da jeg stoppede med at cykle. Det er absolut den bedste måde at helbrede den tilstand, jeg har været i, siger han.

I dag træner Iván Gutiérrez med Racing de Santander på en daglig basis, og han fungerer som en assistent i holdets stab.

Iván Gutiérrez Foto: All Over Press
Iván Gutiérrez Foto: All Over Press
 

 

Læs flere nyheder fra cykelsportens verden her:

Se også: Evakuering ved Seksdagesløbet: Køkkenalarmen gik af

Se også: Par nummer 7 holder førstepladsen under tæt seksdagesløb

Se også: Officielt: Her er de 22 Tour-hold

Se også: Dansk Tour-start får et slag: Tour-arrangøren siger nej

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i sport
Seneste i sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere