Aldrig set før: Unik Tour-start er 'en masse støj for ikke ret meget!'

Kan de store så ikke bare stikke af fra starten? Michael Rasmussen forklarer, hvorfor dagens unikke start på etapen mest er show og støj

TDF18: Michael Rasmussens analyse efter 16. etape
Følg Cykling

Når onsdagens 17. etape i Tour de France sættes i gang, så er det ikke som normalt med nogle kilometers rullende start, før startskuddet lyder.

I stedet bliver rytterne linet op med Geraint Thomas i den gule trøje forrest, og derefter følger de næste i den samlede stilling en og en, som man kender det fra Formel 1 og motorcykelløb, og så bliver der ellers kørt op ad første bjerg.

De 20 øverste i klassementet kører først ud på etapens blot 65 kilometer, og derefter følger en gruppe med de næste 20 og så fremdeles.

Se en forklaring her:

Ekstra Bladets cykel-ekspert Michael Rasmussen tror dog ikke, at den atypiske start får den store betydning.

- Det er en masse støj for ikke ret meget. Det er fint med en kort etape, men man skal bare lave en helt almindelig start. Det her er mere show.

- For favoritterne har jo også behov for deres hjælperyttere til at lancere deres angreb, og hjælperytterne står nede bagved.

- Skulle det have en effekt, så skulle top-20 starte 30 sekunder eller et minut foran, så det kun blev en kamp mellem top-20, siger Rasmussen til Ekstra Bladet.

Det er svært at finde frem til præcis, hvor lang afstand der vil være mellem 20-mands-grupperne, men det bliver formentlig ikke nok til at skabe huller.

- Det er en stor bred vej, hvor 20 mand nærmest kan stå på række, og folk bliver bare linet op ligesom i mountainbike.

- Det kan være, at der bliver fem meter ned til næste række ryttere, og så bliver de sikkert adskilt af en snor, der bliver fjernet 10 sekunder før start, og så snart starten går, så vil der være en stor klump med ryttere, siger Rasmussen.

- Men kan man ikke tænke sig, at en af de store ryttere vil angribe fra første meter, fordi det går opad, og fordi Sky ikke har nogen hjælperyttere fremme, så Froome og Thomas må finde ud af, hvem der skal være trækdyr?

- Så bliver det fra andet geled fra ryttere som Latour, Zakarin og den type ryttere som måske Valverde. Jeg tror ikke, at vi vil se en som Quintana stikke fra start.

- Men du tror ikke på, at Dumoulin eller Bardet for eksempel vil køre med det samme, så enten Froome eller Thomas skal være trækdyr?

- Nej, det sidste bjerg er så hårdt og modbydeligt, at hvis de har gode ben, så kan man vinde rigeligt med tid her. Det er den allerlængste målstigning i Tour'en og tager cirka 50 minutter, siger Rasmussen.

Thomas og Froome ligger et og to før dagens etape. Foto: Ritzau/Scanpix / JEFF PACHOUD
Thomas og Froome ligger et og to før dagens etape. Foto: Ritzau/Scanpix / JEFF PACHOUD

Tour-rytter chokerer med vildt billede: 'Søg læge!'

Advarsel! Stjernen deler årets klammeste sportsfoto

Mens 'Kyllingen' ikke har de store forventninger til den nye form for start, så glæder han sig meget til etapen.

- Ham, der vinder i dag, han kan godt tænkes at vinde Tour'en sammenlagt. Det er afgjort den hårdeste målafslutning, siger Rasmussen.

Han forventer, at det bliver favoritterne, der kører om sejren, så det bliver ikke en etape med indianer-udbrud, hvor bjergtrøjen Alaphilippe kører først over stregen, som det tidligere er set.

- Jeg tror, at Froome vinder i dag. Hvis han skal vinde Tour'en, så skal han vinde i dag, siger Rasmussen.

- Men Froome forsøgte jo også at køre væk den anden dag, hvor han ikke kunne, hvorfor skulle han så kunne i dag?

- Jeg tror, at Froome er lidt bedre på de stejle stigninger, end Thomas er. Han er lidt lettere, siger Rasmussen.

Han forventer, at top-tre fra den nuværende stilling også vil ligge tæt efter dagens etape, men har også et outsider-håb.

- Jeg håber, at Roglic kan ryste posen, og det vil være en fantastisk historie at se ham på podiet, siger Rasmussen.

Det er klokken 15.20, at rytterne sendes ud på dagens 65 kilometer korte etape med tre bjerge, og du kan som altid følge etapen live minut for minut her hos Ekstra Bladet.

Skandale rammer Tour de France: Feltet stoppet af peberspray

Alle vil have dansk åbenbaring: Nu fordobler han million-lønnen

Kan knuse Skys magtdemonstration: 'Frygter ikke Froome'

Magnus er blandt legender nu: Her er de største danske Tour-øjeblikke

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind