Kæmpe tro på Fuglsang: - Vi kommer nærmest med det danske landshold

Astana stiller til start i Touren med et halvt dansk hold og med Jakob Fuglsang som ubestridt leder. Målet er en plads på podiet, siger teammanager Dmitrij Fofonov

Dmitrij Fofonov (th) har fuld tillid til Jakob Fuglsang som leder af det kollektiv, storholdet Astana sender til Tour de France i år. Foto: Tariq Mikkel Khan.
Dmitrij Fofonov (th) har fuld tillid til Jakob Fuglsang som leder af det kollektiv, storholdet Astana sender til Tour de France i år. Foto: Tariq Mikkel Khan.

Med udtagelsen af holdets fire danske ryttere og blot én kasakher til årets Tour de France er det kasakhiske Astana-mandskab det mest danske Tour-hold i historien, hvis man ser bort fra nogle af de hold, Bjarne Riis sendte til Frankrig.

Fortjenesten er ikke mindst Jakob Fuglsangs, idet han fra første færd på holdet har leveret en professionalisme og stabilitet, som Astana-cheferne Aleksandr Vinokurov og Dmitrij Fofonov sætter højt.

Fuglsang kom til holdet i 2013, mens Michael Valgren og Jesper Hansen stødte til sidste år. I år har Magnus Cort afløst Matti Breschel på holdet, og i august støder stortalentet Jonas Gregaard Wilsly til.

Værdsætter dansk sportskultur
- Jeg værdsætter den danske sportskultur, sagde Vinokurov, da flokken af danskere i 2017 var vokset til fire. Hans højre hånd teammanager Dmitrij Fofonov varslede allerede i september sidste år i Ekstra Bladet, at Astana i år ville sende fire danskere til Touren.

- Vi kommer jo nærmest med det danske landshold, siger Fofonov, som nærer stor respekt for Jakob Fuglsang. Han har ubetinget tillid til ham som leder af det kasakhiske hold.

- Vi har gennem hele sæsonen haft fuld fokus på Touren med Jakob som kaptajn, og målet er podiet i Paris.

Tillid til Jakob
- Jakob har i hvert løb skullet bekræfte, at han er den rette leder, og det har han gjort. Han vandt en etape i Romandiet Rundt og blev nummer fire i den samlede stilling, og han kørte samlet på podiet og blev nummer to på en vigtig etape i Schweiz Rundt, siger Fofonov.

En afgørende etape i årets Tour kan blive 9. etape til Roubaix. Her ses Jakob Fuglsang under prøvekørsel af den hårde brostensetape. Foto: Tariq Mikkel Khan.
En afgørende etape i årets Tour kan blive 9. etape til Roubaix. Her ses Jakob Fuglsang under prøvekørsel af den hårde brostensetape. Foto: Tariq Mikkel Khan.
 

- Der er bred tillid til Jakob på holdet, og der er skabt en god ånd på holdet. Alle ryttere på holdet kan få deres chance i løbet af sæsonen.

- Før kørte de 100 procent for Nibali eller Aru, men selv om vi har fuld tillid til Jakob som leder af holdet, så er der nu plads til alle, og det har skabt en god atmosfære på holdet, siger Fofonov med tanke på holdets tidligere kaptajner, som notorisk ikke formåede at skabe sammenhold og offervilje på det store mandskab.

Vincenzo Nibali kører i dag for Bahrain-Merida, mens Fabio Aru kører for UEA Team Emirates.

Sjette sæson
Fuglsang er i gang med sin sjette sæson på Astana, og for første gang bliver han ubestridt leder af et kvalificeret Tour-hold. Da han i 2013 blev samlet nummer syv i løbet, skete det i store træk ved egen kraft, idet den støtte, hans hold kunne yde, var tæt på ubetydelig.

Generalprøven var etapeløbet Schweiz Rundt, hvor Fuglsang sikrede sig en samlet andenplads og udmærkede sig med en fornem enkeltstart og en andenplads på en hård bjergetape.

Begyndte dårligt
Førstehåndsindtrykket af Astana i det løb var dog alarmerende. Set udefra var holdets tidskørsel i Tour-opvarmningen en ren katastrofe. Jesper Hansen og Dmitrij Gruzdev, som begge er udtaget til Tour de France, røg af toget efter få kilometer, og holdet sluttede næstsidst. Samarbejdet var tydeligt ukoordineret, og det var åbenlyst, at der ingen klar kommandovej var.

- Vi leverede ikke den bedste tidskørsel i Schweiz Rundt, men holdet viste i resten af løbet, at formen er der. Vi fik Jakob på podiet, og vi vandt holdkonkurrencen, så vi kan ikke være utilfredse, siger Fofonov.

Michael Valgren fører Jakob Fuglsang hen over en af de svære pavéer, som indgår i årets Tour de France. Foto: Tariq Mikkel Khan.
Michael Valgren fører Jakob Fuglsang hen over en af de svære pavéer, som indgår i årets Tour de France. Foto: Tariq Mikkel Khan.
 

- Vi afprøvede nogle nye ting og brugte holdtidskørslen i Schweiz til at eksperimentere, og det indebærer selvfølgelig en risiko for, at det går galt. Og det gjorde det på nogle punkter, mens andre ting faldt ud, som vi havde håbet, siger Fofonov uden at ville gå i detaljer.

Indhentede stort tidstab
Brøleren sendte Jakob Fuglsang ud af top 100 på første dag med et tidstab på over et minut. Alligevel lykkedes det ham i ugen derefter i en imponerende opvisning at køre sig på podiet, men ingen på det kasakhiske hold ønsker at se det fejlslagne eksperiment fra Schweiz Rundt gentage sig i Tour de France.

- Prøver man noget nyt, kan man fejle, og det skete i Schweiz. Vigtigst er det, at vi har tillid til og tro på holdet forud for Tour de France, og vi har lagt stort arbejde i holdtidskørslen siden da, siger Fofonov. Han anerkender, at den ringe holdtidskørsel i Schweiz Rundt ødelagde Fuglsangs chance for at vinde løbet.

I sin bedste form
- Men når det nu ikke kan være anderledes, så er det godt, at Jakob kan stille til start i Touren uden det pres, som en sejr i Schweiz Rundt ville have lagt på ham. Hans andenplads fortæller os, at han er i sin bedste form, men der er ikke det pres på ham, som der havde været, hvis han havde vundet løbet, siger Dmitrij Fofonov.

 

Danish dynamite! Fire danske holdkammerater klar til Touren

Tour-klar Fuglsang basker Porte på super enkeltstart

Formstærk Fuglsang blandt de bedste i Schweiz

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri