Tour-helten i ny pinlig affære: Søger skattefordel gennem velgørenhed

Bradley Wiggins er under fornyet beskydning for uetisk optræden, idet han nu udråbes til skattespekulant under dække af velgørenhed

Ekstra Bladets Michael Rasmussen kommenterer Team Skys brug af kortison:
Følg Cykling

Mens hans sportslige præstationer er draget i tvivl på grund af hans forbrug af præstationsfremmende stoffer, er Tour-vinder Bradley Wiggins’ menneskelige kvaliteter nu også under beskydning.

Avisen The Times afslører tirsdag, at Wiggins har skudt penge i en berygtet velgørenhedsorganisation, hvis fremmeste formål viste sig at være at sikre donorerne solide skattefradrag.

Avisen afslører intet ulovligt, men anfører det etisk betænkelige i at bruge velgørenhed som skalkeskjul for skatteunddragelse.

- At udnytte en ordning, der er skabt til at øge bidrag til velgørenhed, til at slippe for at betale skat er modbydeligt, siger den tidligere formand for de britiske statsrevisorer, Margaret Hodge, til avisen.

Organisationen, som Wiggins har skudt en sum penge i, hedder The Cup Trust. Den blev tvangslukket sidste år som følge af The Times’ afsløring af, at den ud af en samlet donation på 176 millioner pund - cirka 1,4 milliarder kroner - fra omkring 400 personer kun uddelte 150.000 pund (cirka 1,3 millioner kroner i dagens kurs) til velgørende formål.

I stedet udførtes i The Cup Trust en serie finansielle transaktioner frem og tilbage mellem parterne, som kunstigt skabte store skattefradrag. Var myndighederne ikke skredet ind, ville donorerne have fået skattefradrag på i alt 55 millioner pund - 460 millioner kroner - uden reelt at have doneret penge til velgørenhed.

Artiklen fortsætter under billederne

Bradley Wiggins, her med hustruen Catherine, har tjent uhyrlige summer på sin sport, men ifølge The Times forsøgte han alligevel at unddrage sig betaling af skat. Foto: All Over Press.
Bradley Wiggins, her med hustruen Catherine, har tjent uhyrlige summer på sin sport, men ifølge The Times forsøgte han alligevel at unddrage sig betaling af skat. Foto: All Over Press.

Bradley Wiggins og Sky-holdet. Foto: AP
Bradley Wiggins og Sky-holdet. Foto: AP

Wiggins vandt Tour de France i 2012. Foto: AP
Wiggins vandt Tour de France i 2012. Foto: AP
 

Det vides ikke, hvor store summer Wiggins skød ind i foretagendet. Han er den første af de mange investorer, som er navngivet i pressen. En talsmand for Wiggins siger til The Times, at Wiggins allerede for år tilbage udredte alle mellemværender med skattevæsnet og i dag ikke har verserende sager.

The Cup Trust blev ifølge The Times grundlagt af selskabet NT Advisors, som er specialiseret i skatterådgivning. Firmaet stod også bag en anden skatteunddragelsesforretning, nemlig Twofold First Services, som søgte at udnytte skattefordele, der var tiltænkt landbruget.

Wiggins investerede ifølge The Times også i dette foretagende, men han har erklæret, at han ikke har opnået skattelettelser som følge af sin investering.

Nationalhelten Wiggins, som er Storbritanniens første Tour de France-vinder, vandt enorm folkelig popularitet efter sin triumf i 2012. Han er Storbritanniens mest vindende olympiske atlet og blev adlet af dronning Elizabeth i 2013.

Efter hackergruppen Fancy Bears afsløring af hans dispensationer til at bruge præstationsfremmende medicin i behandling af påstået astma og allergi, er hans omdømme blevet alvorligt plettet.

En parlamentskomite konkluderede mandag i en afsluttende rapport efter årelang granskning af doping i britisk sport, at Team Sky brugte det potente dopingmiddel kortison til at opbygge Wiggins og muligvis hans hjælperyttere forud for Tour de France 2012 uden lægelig begrundelse.

- Nogle prøver at bagvaske mig. Dette er ondsindet. Disse beskyldninger er de værste, man kan udsættes for, sagde Wiggins mandag aften til BBC og fastholdt, at han udelukkende har modtaget behandling med kortison for at bekæmpe alvorlige anfald af astma.

Kyllingen vil se handling: Spark chefen ud!

Wiggins om anklagerne: Nogen forsøger at få mig ned med nakken

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+