Annonce:
Annonce:

Tour-legende: Bjarne Riis har ingen plads i cykling

Har ledere i cykelsporten vendt det blinde øje til doping, skal de ud af sporten for evigt, siger Tour-legenden Greg LeMond

Den amerikanske Tour-vinder Greg LeMond har ikke meget til overs for Bjarne Riis og hans mulige comeback i professionel cykling. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Den amerikanske Tour-vinder Greg LeMond har ikke meget til overs for Bjarne Riis og hans mulige comeback i professionel cykling. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
Annonce:
Følg Cykling

UTRECHT (Ekstra Bladet): Frokosten består af et potpourri af salater og ost, og det ser ganske appetitvækkende ud, men allerede det første spørgsmål i det lille mødeværelse på syvende sal på Park Plaza Hotel får Tour-legenden Greg LeMond til at lægge bestikket fra sig.

- Har Bjarne Riis en plads i cykelsporten? Det mener jeg ikke, siger LeMond og indleder en af sine karakteristiske enetaler, hvor hans entusiasme i kampen for en ren sport binder det hele sammen, selv om han kommer temmelig vidt omkring.

- Især, når det gælder ryttere, som har dopet sig, og som bringer dopingkulturen med sig som sportdirektører og teamejere, er der ingen pardon, hvis de ikke har indrømmet alt og har lagt alle kort på bordet.

LeMond: Armstrong fortjener livstid

Annonce:

- Der er ingen undtagelse. Riis har erkendt, at han kendte til Tyler Hamiltons bloddoping, og han gjorde ingenting. Han lod det foregå. Han så gennem fingre med det. Han skal ikke tilbage i sporten, siger Greg LeMond.

Den tidligere Riis-rytter Tyler Hamilton afslørede i sin bog ’Det hemmelige løb’, at Riis begejstret havde anbefalet ham bloddoping, og at han rådgav Hamilton om doping og endog assisterede med bloddoping. Riis erkender i den nyligt udgivne Anti Doping Danmark-rapport om doping i dansk cykelsport at have kendt til Hamiltons bloddoping, men han afviser at have deltaget aktivt i bedraget.

- Jeg tror på Tyler mere end nogen anden, når det gælder disse ting. Det må jeg sige. Managere og sportsdirektører er de ansvarlige, og de ved det, når en rytter på deres hold doper sig, fastslår Greg LeMond som sin eneste kommentar til Riis’ afvisning.

Fuglsang: Riis er velkommen

Greg LeMond (th) i samtale med sin holdkammerat og indædte rival Bernard Hinault under sidste års Tour. De to vandt Tour de France i 1985 (Hinault) og 1986 (LeMond) som holdkammerater på La Vie Claire-holdet. (Foto: Claus Bonnerup).
Greg LeMond (th) i samtale med sin holdkammerat og indædte rival Bernard Hinault under sidste års Tour. De to vandt Tour de France i 1985 (Hinault) og 1986 (LeMond) som holdkammerater på La Vie Claire-holdet. (Foto: Claus Bonnerup).
 

Efter at have holdt sig på lang afstand af Tour de France i dødsfjenden Lance Armstrongs regeringstid, er LeMond i år for andet år i træk tilbage i Touren som kommentator for Eurosport.

Annonce:

Touren har forvandlet sig, og cykelsporten har forvandlet sig, siger han. Igen tør han tro på det, han ser, og han ser tegn på, at den stærke dopingkultur, som har præget cykelsporten i de seneste årtier, er under opløsning.

- Tænk, hvis det var sket for 20 år siden, at rytterne var blevet drevet til at afsløre alt, når de blev fældet i en dopingkontrol. Det ville have betydet, at Michele Ferrari (berygtet dopinglæge, red.) var ude, og at lederne og sportsdirektørerne og lægerne, der har gjort systematisk doping mulig, ville være ude, siger LeMond.

- Det ville fuldstændigt have forandret kulturen i cykelsporten. Det er det, der er brug for, og for at nå dertil, må de rådne æbler i tønden pilles ud.

Tidligere højrehånd: Riis bliver del af dansk storhold

- Bjarne Riis valgte at gøre rent bord i 2007, da han indrømmede sit eget dopingmisbrug. Jeg kender ikke hans motivation for at indrømme, og måske fortalte han ikke alt, men hvad han gjorde, var bedre end at gøre ingenting.

Annonce:

- Det store spørgsmål er, om han stoppede med doping, da han selv stoppede sin karriere, eller om han bragte kulturen med sig ind på sit cykelhold. Hjalp han med doping, eller så han gennem fingre med doping?

- Gjorde han det, har han ingen plads i cykelsporten, siger Greg LeMond, som mener, at ryttere, der testes positive, skal tilbydes en ny chance i sporten, hvis de lægger alle kort på bordet og dermed medvirker til at fælde dem i baglandet, som gør dopingmisbruget muligt.

Anti Doping Danmark kritiserer Riis som kommentator

- Der er altid en, der har forsynet dem med doping, og der er en, der har rådgivet dem. Hvis rytteren vil tilbage, må han fortælle alt, siger Greg LeMond.

- Det er managere, sportsdirektører og læger på holdene, der skaber rammerne og mulighederne for doping. De skal fældes og udstilles, og det er kun rytterne, der kan gøre det. Skal vi dopingkulturen til livs, må rytterne fortælle alt.

Tre gange vandt LeMond Tour de France – nemlig i 1986, 1989 og 1990 – og han er efter Lance Armstrongs og Floyd Landis’ fald fra tinderne den eneste amerikaner, der har vundet løbet.

Annonce:

Se Ekstra Bladets Tour-kommentator Michael Rasmussen vurdere de danske rytteres roller i årets Tour de France:

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Milliarderne forsvinder op i den blå luft
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: