Tour-vinder afsløret: Behandlet med kortison i fire år

Storbritanniens første Tour-vinder, Bradley Wiggins, blev ifølge en komité i det britiske parlament nøje præpareret med kraftfuld medicin før sin Tour-sejr uden lægelig begrundelse

Følg Cykling

Det var uden lægelig begrundelse, at Bradley Wiggins fik injiceret store mængder af det potente dopingstof kortison i sin forberedelse til Tour de France 2012.

Og det var ved hjælp af en tvivlsom dispensation fra antidopingreglerne, at han fik mulighed for at drage fordel af stoffets præstationsfremmende effekt under løbet, som han endte med at vinde.

Det er konklusionen i den 52 sider-lange rapport, som afslutter en årelang efterforskning af doping i britisk cykelsport og atletik. Efterforskningen er foretaget af en komité, som er nedsat af Underhuset i det britiske parlament.

Konklusionen er nået ved hjælp af en unavngivet kilde, en whistleblower, som hævdes at være 'velplaceret og respekteret' på Team Sky.

I sin helhed fremstår rapporten som en sønderlemmende kritik af de adlede topfigurer på verdens største cykelhold, nemlig teamchef David Brailsford og Wiggins.

'Overdreven brug'
Komiteen fastslår, at Team Sky nok har fulgt gældende regler, men at holdet klart har overskredet en etisk grænse ved at bruge de såkaldte TUE’er – dispensationer til at benytte ulovlig medicin i behandlingsøjemed – som et led i den almindelige forberedelse til store løb.

Efterforskningen har afsløret, at Wiggins i en periode på fire år kan være blevet behandlet hele ni gange med kortison, hvilket ifølge den tidligere dopede toprytter David Millar er en mængde, som ’kun en galning’ ville indtage.

’Det er vanskeligt at se, hvilken lidelse der krævede en så tilsyneladende overdreven brug af dette stof,’ lyder det i rapporten, som drager Brailsfords hyppige forsikringer om, at Team Sky kun bruger medicin til medicinsk behandling, i tvivl.

’Vi mener, at stofferne blev brugt på Team Sky til at forbedre rytternes præstationer og ikke kun til at behandle rytterne medicinsk,’ skriver komiteen.

Bradley Wiggins sikrede sig enorm folkelig popularitet i Storbritannien med sin afslappede attitude, men afsløring på afsløring har ændret manges syn på nationens første Tour-vinder. Foto: AP Photo/Christophe Ena.
Bradley Wiggins sikrede sig enorm folkelig popularitet i Storbritannien med sin afslappede attitude, men afsløring på afsløring har ændret manges syn på nationens første Tour-vinder. Foto: AP Photo/Christophe Ena.
 

Kortison er et vidundermiddel, når det gælder behandling af inflammation – en betændelsestilstand – i for eksempel et ømt knæ. Det kan også effektivt bruges i behandling af siddesår. Stoffet er historisk blevet brugt i stort omfang i det professionelle felt.

Kortison er også præstationsfremmende og kan effektivt bruges af en atlet, som hurtigt ønsker at forbrænde fedt og opbygge muskler. David Millar har udråbt stoffet til at være et af de mest potente dopingstoffer, han har prøvet.

Bruges det kun lokalt – for eksempel i form af en injektion i en ledkapsel – er kortison tilladt i og uden for konkurrence. Derimod er det i konkurrence ulovligt at bruge det systemisk – for eksempel via en indsprøjtning i muskelvævet. Har man på grund af for eksempel astma brug for en systemisk behandling med kortison, skal man søge en TUE.

Det var, hvad Wiggins gjorde før Tour de France 2011 og 2012 og før Giroen 2013, idet han hævdede at lide af livslang astma og allergi.

Det er validiteten af disse TUE’er, der nu bringes i tvivl, idet komiteen altså mener, at Team Skys læger stræbte efter at udnytte stoffets præstationsfremmende effekt.

Sky-boss David Brailsford har været under kraftig beskydning i de seneste mange måneder, og med rapporten fra den britiske parlamentskomite får han givetvis ikke ro lige med det samme. Foto: Ernst Van Norde.
Sky-boss David Brailsford har været under kraftig beskydning i de seneste mange måneder, og med rapporten fra den britiske parlamentskomite får han givetvis ikke ro lige med det samme. Foto: Ernst Van Norde.
 

I den forbindelse er det igen og igen blevet fremhævet, at Wiggins i sin selvbiografi ’My Time’, som udkom i efteråret 2012, ikke med ét ord nævner sin astmalidelse. I bogen fastslår han, at han aldrig i livet har modtaget en injektion ud over sin vaccinationer som barn. Da hans TUE’er blev afsløret af den russiske hackergruppe Fancy Bears i 2016, blev Wiggins' påstand afsløret som en løgn.

Team Sky, David Brailsford og Bradley Wiggins afviser pure konklusionerne i rapporten.

’Vi afviser på det skarpeste, at medicin er blevet brugt til at forbedre præstationer på Team Sky,’ lyder det i en pressemeddelelse på holdets hjemmeside.

’Rapporten fremfører videre den påstand, at der foregik udbredt brug af Triamcinolon (et kortisonpræparat, red.) på Team Sky frem mod Tour de France 2012.’

’Det afviser vi også på det skarpeste. Vi er overraskede og skuffede over, at komiteen fremfører anonyme og potentielt skadelige påstande uden at dokumentere det eller give os en chance for at svare. Det er uretfærdigt over for både holdet og de pågældende ryttere,’ skriver Team Sky.

Hård anklage: De forplumrede Tour-vinders skandalesag

Kollegerne gider ikke Froome: - Ni ud af ti er helst fri for ham

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+