Tour-vinder: Motordoping er en forbrydelse

Andy Schleck er imod enhver slags snyd, men mekanisk doping med skjulte el-motorer er dog det skændigste bedrag, mener han

Se indslaget med Andy Scleck her.

LUXEMBOURG (Ekstra Bladet): Han har kørt på hold med ryttere, som har indrømmet doping, og han tabte på landevejen to Grand Tours til dopede ryttere, nemlig Danilo Di Luca i Giro d'Italia i 2007 og Alberto Contador i Tour de France i 2010.

Det har mærket Andy Schleck, men det skændigste bedrag, han kan forestille sig i cykelsporten, er såkaldt mekanisk doping – altså brug af en skjult el-motor.

Ekstra Bladet har mødt Schleck i hans splinternye cykelforretning i Luxembourg, og selv om han nu i halvandet år har været pensioneret professionel, gløder passionen for cykelsporten stadig.

– Mekanisk doping er endnu værre end (medicinsk, red.) doping. Det er en forbrydelse. Kunne jeg indbygge en af de motorer, som sidder på el-cykler, som jeg sælger her i butikken, i min racercykel, kunne jeg stadig i dag sikkert vinde på Alpe d'Huez, siger Andy Schleck.

– Hvis jeg kunne få 10 eller 20 watt ekstra (ved hjælp af en el-motor, red.) kunne jeg bestige Mont Ventoux 12 minutter hurtigere end ellers, vurderer Andy Schleck.

Andy Schleck i gult og Alberto Contador på vej mod Ax Trois Domaines under Touren 2010. Contador vandt Touren samlet på landevejen, men Schleck fik tilkendt en skrivebordssejr, da Contador blev fældet for doping. (Foto: AP). Cykling Tour-vinder: Valgren kan vinde Liège-Bastogne-Liège

Han lægger afstand til enhver form for snyd, men minder også om, at traditionel, medicinsk doping ikke kan gøre et æsel til en væddeløbshest. Uanset, hvor meget doping, man fylder på et æsel, er det talent og hårdt arbejde, der fører sejre med sig, siger han.

– Mekanisk doping giver cykelsporten et endnu dårligere image, for det er bare 'bullshit', siger Andy Schleck og inviterer på en prøvetur på en hundedyr mountainbike med elmotor for at demonstrere den imponerende kraft, men kan opnå.

Det viser sig snart, at en stadig formstærk, tidligere Tour-vinder ikke ved egen kraft kan køre fra en velnæret Tour-reporter på en mountainbike med hjælpemotor.

Andy Schleck vandt Touren i 2010, da Alberto Contador blev taget for doping. I 2014 stoppede Schleck karrieren på grund af en knæskade og driver i dag en stor cykelforretning i Luxembourg. (Foto: Ernst Van Norde).
Andy Schleck vandt Touren i 2010, da Alberto Contador blev taget for doping. I 2014 stoppede Schleck karrieren på grund af en knæskade og driver i dag en stor cykelforretning i Luxembourg. (Foto: Ernst Van Norde).
 

Den belgiske cykelcross-rytter Femke van den Driesche blev tirsdag idømt seks års karantæne for brug af en hjælpemotor ved VM. Det er første gang, at mekanisk doping er blevet konstateret, og det kan også meget vel blive sidste, vurderer Andy Schleck.

– Denne slags snyd er ikke et problem i det professionelle felt. Det er alt for let af afsløre. En 'dopet' cykel er ikke som en injektionssprøjte, som man kan skylle ud i toilettet.

– Ens cykel har man med over målstregen, og man kan ikke bare få den til at forsvinde. Den kan kontrolleres og vejes, siger Andy Schleck.

Mistanken om brug af ulovlige hjælpemotorer bredte sig i offentligheden i 2010, da Andy Schlecks daværende holdkammerat Fabian Cancellara overlegent vandt både Flandern Rundt og Paris-Roubaix.

På de sociale medier blev videoer, som mere end antyder Cancellaras brug af en motor, publiceret, men schweizeren blev aldrig formelt anklaget, og der er aldrig ført bevis for, at han snød.

Femke Van den Driessche er blevet taget i mekanisk doping og har fået seks års karantæne. (Foto: ZUMA Press) Cykling Cykelrytter får seks års karantæne for at bruge motor

– Jeg har aldrig troet, at Fabian har gjort brug af en hjælpemotor. 2010 var det bedste år nogensinde for ham, og stadig i dag kan han køre fra de fleste, siger Andy Schleck.

– Ja, han kørte som en motorcykel, som man siger i cykelsporten, men det betyder ikke, at han havde en motor til hjælp. Han var bare den bedste, og det er for nemt bare at pege på den bedste og sige, at han har en motor skjult i cyklen, siger Andy Schleck.

– Jeg har aldrig i feltet set en cykel opføre sig underligt eller hørt en cykel lave underlige lyde. Motorerne findes, men jeg tror ikke, at de bruges i det professionelle felt.

Andy Schleck fik tildelt sejren i Tour de France 2010, da Alberto Contador blev idømt dopingkarantæne. Italieneren Danilo Di Luca har netop indrømmet dopingmisbrug gennem hele karrieren, men sejren over Schleck i Giro d'Italia 2007 har han stadig.

20 kommentarer
Vis kommentarer