UCI-præsident: Boom har ikke gjort noget forkert

Astana vil ikke fra den internationale cykleunion UCI blive mødt med sanktioner, selv om rytteren Lars Boom har afleveret en test med lave kortisolværdier

UCI-præsident Brian Cookson konstaterer, at ingen af UCI's eller WADA's regler er overtrådt i Lars Boom-sagen. (Foto: AP).
UCI-præsident Brian Cookson konstaterer, at ingen af UCI's eller WADA's regler er overtrådt i Lars Boom-sagen. (Foto: AP).

UTRECHT (Ekstra Bladet): Det omstridte Astana-hold, som kører under skarp observation i feltet på grund af en fyldig dopinghistorik, bliver ikke sanktioneret af den internationale cykleunion UCI i forbindelse med sagen om rytteren Lars Boom.

Det må man konkludere ud fra en reaktion fra UCI-præsident Brian Cookson, som den franske sportsavis L’Équipe har talt med.

- Der er ikke sket brud på UCI’s regler eller på WADA’s regler, siger Brian Cookson til L’Équipe med henvisninger til antidopingagenturet WADA, som på verdensplan fastlægger rammerne for kampen mod doping.

- Spørgsmålet om kortisol og korticoider er under vurdering af WADA’s videnskabelige eksperter, og aktuelt har de ikke foreslået noget som helst i retning af, at de gældende regler skal ændres, siger Cookson.

Tour de France-ejerne ASO vil have reformer i cykelkalenderen - ellers kan de store ASO-løb udgå af UCI-regi. (Foto: AP/Peter Dejong) Cykling Tour de France-arrangør truer med at trække sine løb

Et lavt kortisol-niveau kan være et tegn på doping med kortison eller på sygdom. I cykelsporten er astma et udbredt fænomen, og mange ryttere har dispensation til at bruge en astmaspray, som ved hjælp af et kortisonprodukt åbner luftvejene. Det er netop tilfældet for Lars Boom, slog Astana fast lørdag.

Kortisolniveauet i kroppen udviser en betydelig døgnvariation, og hvis en person indtager syntetisk kortison – som for eksempel i en astmaspray eller som doping – falder kortisolniveauet. For at komme misbrug af kortison til livs i cykelsporten, har MPCC fastlagt en særligt lav nedre grænseværdi. Har en rytter et kortisolniveau under denne grænse, skal han tages ud af konkurrence af helbredshensyn.

Oleg Tinkov markerer sig både i levende live og på de sociale medier. (Foto: ANSA) Cykling Tinkov bruger FIFA-skandale til voldsomt angreb

Det er det, Astana har afvist, idet holdets egen læge har konstateret, at Lars Boom er sund og rask og ikke løber den mindste risiko ved at køre Tour de France.

Teamchef Alexandre Vinokourov understregede desuden før starten på Tourens første etape, at der ikke er tale om en positiv dopingprøve, og at han derfor ikke ville acceptere kun at stille til start med otte ryttere.

Astana tilbød sent fredag at sende Lars Boom hjem, hvis holdet til gengæld kunne få dispensation fra UCI-regler til at udtage en reserve-rytter. Det afviste UCI endegyldigt lørdag morgen, hvorefter Vinokourov skar igennem og sendte sine oprindelige ni ryttere af sted til starten i centrum af Utrecht.

Se Ekstra Bladets Tour-kommentator Michael Rasmussen vurdere de danske rytteres roller i årets Tour de France:

3 kommentarer
Vis kommentarer