Udstillet med OL-danskere: Tour-vinder kræver strammere regler

Chris Froome ønsker en stramning af reglerne om de såkaldte TUE'er, der har tilladt atleter - heriblandt ham selv - at benytte ulovlige midler

Chris Froome vil for sportens skyld have strammet reglerne for doping-undtagelser. Foto: AP/Christophe Ena
Chris Froome vil for sportens skyld have strammet reglerne for doping-undtagelser. Foto: AP/Christophe Ena
Følg Cykling

Den helt store diskussion i cykelsporten i disse dage drejer sig ikke om cykling. Den drejer sig om TUE - terapeutic use exemption - en undtagelse fra dopingreglerne, der kan tildeles en atlet, hvis han har en lidelse, der kræver noget i sportsverdenen ulovlig medicin at holde i ave.

Den russiske hackergruppe Fancy Bear har afsløret, at Team Skys to Tour-vindere, Bradley Wiggins og Chris Froome begge har eller har haft en TUE. Wiggins er i disse dage grundlag for en del kritik, da han forud for to Tour de France modtog indsprøjtninger med det præstationsfremmende middel kortison - officielt på grund af astma. 

Og der er opstået en holdning om, at TUE-systemet blot er en blåstempling af doping.

Den tredobbelte Tour de France-vinder Chris Froome er med sin TUE selvsagt også genstand for kritisk granskning. specielt da hans egen chef, Sky-manager Dave Brailsford, tidligere har påpeget, at man på hans hold går til grænsen, men ikke over den.

Den formulering er Froome ikke helt enig i. På sin Twitter-profil gør han klart, at atleter i en position som hans egen ikke skal udfordre grænserne, og at der generelt er brug for stramninger.

- Jeg tager min position i sporten meget alvorligt, og jeg ved, at jeg ikke bare skal følge reglerne, men også gå længere og ud over det, for at fremstå som et godt eksempel både moralsk og etisk.

- Det er klart, at TUE-systemet er åbent for misbrug, og jeg mener, at det er noget, UCI og WADA er nødt omgående til at tage sig af. Samtidig er der atleter, der ikke blot følger de gældende reglerne, men også dem omhandlende fairplay.

- Jeg har aldrig haft en 'vinde for enhver pris'-holdning i denne sammenhæng. Jeg forsøger ikke at skubbe grænserne for reglerne. Jeg mener, at at dette er noget, atleterne selv skal tage ansvar for, indtil strengere regler kan effektueres, skriver Chris Froome.

Om de bliver det er fortsat uvist. Antidopingagenturet WADA har indtil nu ikke meldt noget ud i den retning.

Flere danskere er også blevet hængt ud af hackergruppen. Blandt andet OL-guldvinder Pernille Blume og OL-sølvvinder Jakob Fuglsang.

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.