Uenighed blandt hollandske stjerner skal give dansk VM-succes

Holland møder til VM med et væld af potentielle vindere. Det kan give uenighed på favoritholdet.

Sådan så det ud sidste år, da Amalie Dideriksen kunne juble over VM-guldet i Qatar. Foto: AP
Sådan så det ud sidste år, da Amalie Dideriksen kunne juble over VM-guldet i Qatar. Foto: AP

Hollandsk kvindecykling har i flere år produceret verdensklasseryttere på stribe, og deres VM-hold rummer skræmmende styrke.

I år er ingen undtagelse.

Hollænderne kommer til VM med et hold, hvor samtlige ryttere formentlig ville være kaptajner hos enhver anden nation.

- Selv om vi har et sindssygt godt hold, så er en nation som Holland bare stærk. Det er verdens stærkeste nation, og de stiller med så mange ryttere, der alle kan vinde, siger Cecilie Uttrup Ludwig (Cervélo-Bigla).

Hun er delt kaptajn på Danmarks VM-hold i Bergen sammen med den forsvarende verdensmester, Amalie Dideriksen, som til dagligt kører for det hollandske mandskab Boels-Dolmans.

Her er hun holdkammerat med et par af de hollandske VM-ryttere, blandt andre Anna van der Breggen.

Derfra ved Amalie Dideriksen, at der har været behov for nogle samtaler på det hollandske hold for at få styr på hierarki og rollefordeling inden VM.

- Det kan være deres udfordring. Nu kører jeg på hold med nogle af dem til dagligt, og jeg ved, at de har haft flere møder inden afrejse, så mon ikke de har fået løst det. Men det kan da godt give konflikter, siger verdensmesteren.

En intern hollandsk magtkamp ude på de norske veje lørdag vil øge de danske muligheder for et topresultat.

Dideriksen forventer, at hollænderne er professionelle nok til at have styr på hierarkiet, men hun vil have et øje på dem.

- Jeg tænker, at de nok skal få løst det inden, men ellers må de jo have deres egen kamp derude om, hvem der ender med at komme afsted i udbrud, siger hun.

Ruten i Bergen foregår på en lidt kuperet rundstrækning, som ikke er skræddersyet til den danske sprinter.

Hun håber, formen er til, at hun kan komme med op over bakkerne og satse på en massespurt som i Doha sidste år. Men hun er indstillet på, at et VM-forsvar kan blive vanskeligt.

- Nu har jeg kørt i VM-trøjen i et helt år, og det har været en fantastisk oplevelse. Det bliver lidt vemodigt måske at skulle sige farvel til trøjen. Men jeg må jo kæmpe, med alt hvad jeg har, siger hun.

Rytterne skal forcere næsten 153 kilometer, der køres på en rundstrækning i og omkring Bergen.

Dansk VM-jubel: Grådkvalt stortalent vinder sølv

Bronze til Danmark: Er du gal mand for en lettelse!