Uheldigt dansk stortalent tilbage som professionel

Tidligere danmarksmester Sebastian Lander er efter tre magre sæsoner tilbage som professionel i 2016 på nyt britisk pro-hold

Sebastian Lander vinder DM i 2012 foran veteranen Nicki Sørensen. Senere samme sommer skrev han kontrakt med det mægtige BMC-mandskab. (Foto: Polfoto).
Sebastian Lander vinder DM i 2012 foran veteranen Nicki Sørensen. Senere samme sommer skrev han kontrakt med det mægtige BMC-mandskab. (Foto: Polfoto).

Sæsonen 2012 var enestående for unge Sebastian Lander, som først vandt U23-rytternes DM og siden bankede hele eliten og sikrede sig et år i dannebrogstrøjen med en flot sejr på den hårde DM-rute i Hammel. Det sikrede ham en professionel kontrakt med BMC Racing Team, men opholdet på det mægtige World Tour-hold blev ingen succes.

Nu får Lander endnu en chance, idet han næste år tiltræder et job på det britiske One Pro Cycling, som har ansøgt om at blive prokontinentalhold fra 2016. Efter alt at dømme er den en ren formalitet at tildele holdet prokonti-licens, som giver holdet mulighed for at blive inviteret med i de største løb i verden.

- Jeg er ovenud lykkelig, og jeg håber og tror på, at jeg nu endelig får en sæson, hvor jeg kan vise, hvad jeg kan i nogle cykelløb, der passer mig, siger 24-årige Sebastian Lander til Ekstra Bladet.

Se også: Privat cykelentusiast hyrer dansk cykeltalent

- Mit nye hold er økonomisk og organisatorisk et stærkt hold, som jeg har fuld tiltro til. Kontakten til holdet er kun få uger gammel, for da først, jeg besøgte holdet i England, gik det stærkt, fortæller Lander.

One Pro Cycling har i år kørt som kontinentalhold med blandt andre danskeren Marc Hester i truppen. Næste år er der indtil videre ingen store navne på kontrakt. Syv briter og to polakker udgør 2016-holdet lige nu, og dertil kommer altså den tidligere danske mester.

- Det har hele tiden været målet for mig og min personlige sponsor, Scanex, at jeg skulle køre professionelt igen. Jeg har ledt efter et hold, hvor jeg kunne føle mig sikker på at køre min egen chance i løb, der passer til mig, og det har jeg fundet, siger Lander, som i år har kørt for det danske kontinentalhold Trefor-Bluewater.

Se også: Stortalents nedtur: Søger job i 3. division

- Jeg har følt, at jeg i år har ramt hovedet mod loftet nogle gange, så nu håber jeg, at jeg får en sæson på et hold, hvor ledelsen tror lige så meget på mig, som jeg selv gør.

Efter den store succes i 2012 faldt Lander hurtigt ned på jorden på BMC, som på det tidspunkt havde ikke færre end fire ryttere med VM-sejre i truppen. Lander var med andre ord en lille fisk, som mod forventning blev lukket ud i alt for voldsomt farvand fra første løbsdag.

Landers første mange løb var bjergløb, hvor den seje, spurtstærke klassikerrytter, som han er, var prisgivet. Det betød, at han ikke fik mulighed for at understrege sit værd, og det prægede hele hans ophold på det amerikanske hold. Nu satser Lander på at fastlægge et løbsprogram, der passer præcist til hans profil.

Se også: Hushovd: Lykkelig for, at det er slut

- Jeg har lært, at størst ikke nødvendigvis er bedst. Det vigtigste er at få nogle gode løb i Belgien og Holland med nogle små bakker - altså løb, hvor jeg kan udnytte mit potentiale, siger Lander.

- Drømmen er selvfølgelig en dag at køre Flandern Rundt, Paris-Roubaix og Grand Tours, men lige nu starter vi i det små og kæmper os opad, siger Lander.

4 kommentarer
Vis kommentarer