Undrer sig over Tourens Froome-bombe: Det virker helt tosset

Kyllingen undrer sig: Det ene øjeblik bliver Chris Froome hyldet i Rom, det næste må han ikke køre på den anden side af alperne

Følg Cykling

Det er ikke meget mere end en måned siden, Chris Froome blev hyldet efter alle kunstens regler i Rom – søndag fyrede Tour de France-arrangørerne så bomben af, da Le Monde kunne afsløre, at Froome ikke er ønsket til dette års strabadser på fransk asfalt.

Det britiske cykelhold har prompte appelleret, og den anke skal for den franske olympiske komité tirsdag – blot fire dage før Tour-starten næste lørdag.

Mange undrer sig – én af dem er Ekstra Bladets cykelekspert Michael Rasmussen:

- Det er jo en gummi-paragraf. ASO siger jo, at det er dem, der holder festen, og så bestemmer de også gæstelisten, siger Michael Rasmussen til Ekstra Bladet.

Chris Froome har været pænt skrammet efter sidste års Vuelta a Espana, hvor han blev knaldet for at indeholde dobbelt dosis af maksimum af astma-medicinen salbutamol.

Bliver kaldt VM's lækreste fodboldfan: Her er hendes frække fortid

Den sag har UCI opgivet at nå til vejs ende i inden dette års tour, men Amaury Sport Organisation (ASO) henholder sig nu til sit eget regelsæt, hvor paragraf 28 er flået frem.

Fik en gigantisk pose penge
Ifølge den kan ASO udelukke ryttere og hold, hvis deres deltagelse i løbet formodes at kunne ødelægge løbets image og ry.

- Det er jo set før i alle mulige sammenhænge, men det paradoksale er, at Chris Froome lige er blevet fejret for at vinde Giro d’Italia, hvor han fik en gigantisk pose penge for at stille til start, og en måned senere må han så ikke køre i Frankrig. Det illustrerer meget godt det paradoks, cykelsporten er i – man ved ikke, hvilket ben man skal stå på, konstaterer Michael Rasmussen.

- Det ene øjeblik kan han vinde i Italien – det næste kan han ikke køre cykelløb på den anden side af alperne. Hvis han er til skade det ene sted, er han det vel også det andet, siger Ekstra Bladets tohjulede ekspert.

Pigen med flagets dystre historie: De kaldte mig ko og zebra

Han synes i dén grad, timingen er besynderlig:

- Jeg synes, det er et mærkeligt sagsforløb, at man starter et stort juridisk slagsmål blot fire dage før, rytterne checker ind. Det virker ret tosset, for man har jo været bekendt med denne situation i meget, meget lang tid.

Bevæggrunden er formentlig, at ASO vil undgå, at snakken kommer til at handle mere om Chris Froome end om Tour de France.

- ASO tænker naturligvis, at man på denne måde kan dæmme op for de mange diskussioner under løbet, hvis Chris Froome ikke deltager. De ved, at hvis det her holder, vil brodden af de diskussioner været taget efter to dage af løbet, siger Michael Rasmussen.

Ingen er større end løbet
- Deres holdning er, at ingen ryttere er uundværlige, og ingen er større end løbet. Det har de selvfølgelig ret i, konstaterer han.

Om det så kommer så vidt, er nok et åbent spørgsmål. Team Sky er ikke kun befolket af cykelryttere, sportsdirektører, mekanikere og massører. Storholdet har også en vis juridisk ekspertise med i porteføljen og har råd til at tilkalde forstærkning.

- ASO har nok i mange år følt sig hævet over rytterne og den internationale cykelunion og føler, de har musklerne til at træffe denne beslutning nu. De har heller ingen interesse i at gennemføre et løb, hvor årets resultatliste skal ændres om et år eller halvandet. Der er i forvejen rigeligt med tomme felter på tidligere Tour de France-lister, siger Michael Rasmussen.

HVIS Chris Froome ikke får starthjælp, bliver årets Tour selvfølgelig et helt andet løb end beregnet.

- Det vil jo være en situation, der ikke har været de sidste fem år. Løbet bliver pludselig førerløst, fordi vi har været vant til at se Team Sky lukker huller, fordi holdet skal tage teten, når det råder over favoritten – uanset om han hed Bradley Wiggins eller Chris Froome, siger Michael Rasmussen.

Bryder løfte: Froome kører Tour de France uden afgørelse

Chris Froome vinder Giro d'Italia

Storhold raser mod Tour-legende: Det er uansvarligt!

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.