Valverde vinder Flèche Wallonne for fjerde gang

Den spanske veteran Alejandro Valverde vandt overlegent forårsklassikeren Flèche Wallonne, da han på den stejle Mur de Huy uden større besvær satte alle konkurrenter til vægs

Alejandro Valverde vandt Flèche Wallonne for fjerde gang og satte en fornem rekord. Billedet her er taget, da han sidste år vandt Liège-Bastogne-Liège. (Foto: AP).
Alejandro Valverde vandt Flèche Wallonne for fjerde gang og satte en fornem rekord. Billedet her er taget, da han sidste år vandt Liège-Bastogne-Liège. (Foto: AP).

For fjerde gang i karrieren og tredje år i træk vandt den spanske toprytter Alejandro Valverde (Movistar) onsdag World Tour-løbet Flèche Wallonne og befæstede dermed sin position som kongen af Ardenner-klassikerne.

Tre gange har han også vundet Liège-Bastogne-Liège, som køres på søndag, og med sejren på den morderiske og legendariske finalestigning Mur de Huy gjorde han sig selv til absolut storfavorit i årets sidste forårsklassiker.

Valverde sad blandt de allerforreste, da den absolutte finale gik i gang, og han holdt hele vejen op skarpt øje med de øvrige favoritter som Dan Martin (Etixx), Julian Alaphilippe (Etixx) og Joaquim Rodriguez (Katusha). På de sidste meter lod han sig ikke overrumple, men kørte over stregen som en klar vinder foran de to Etixx-ryttere.

Valverde kørte sig med sin sejr ind i historien som den mest vindende rytter af Flèche Wallonne.

En anden veteran i feltet, nemlig evigt uheldige Fränk Schleck (Trek), nåede aldrig til mål, da han brækkede et kraveben i et ikke synderligt voldsomt styrt med 40 kilometer til mål. Også Trek-rytteren Haimar Zubeldia røg ned, og det samme gjorde yderligere et par ryttere, som dog landede blødt på en græsskråning og hurtigt var i sadlen igen.

Oven på Valgrens enestående præstation i Amstel Gold Race er han igen kaptajn med Roman Kreuziger, når Fléche Wallone onsdag bliver afviklet. (Foto: Tariq Mikkel Khan) Cykling Tinkoff udpeger Valgren til ny hovedrolle

Det danske stortalent Mads Pedersen (Stölting) markerede sig i løbet ved ene mand at køre op til dagens store udbrud kort efter dagens første stigning, Côte de Bellaire. Da voksede udbruddet til ti ryttere, nemlig Steve Cummings (Dimension Data), Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo), Silvan Dillier (BMC), Vegard Stake Laengen (IAM), Kiel Reijnen (Trek-Segafredo), Matteo Bono (Lampre-Merida), Tosh Van Der Sande (Lotto Soudal), Sander Helven (Topsport Vlaanderen-Baloise), Mads Pedersen (Stolting Service Group) og Quentin Pacher (Delko Marseille Provence KTM).

Som ventet holdt det ikke længe, men gik rytter efter rytter i opløsning. Da turen næstsidste gang gik over den berygtede Mur de Huy var to ryttere alene i front, nemlig Cummings og Dillier, som i rasende tempo satte ud på løbets sidste 29 kilometer med alle de store favoritter jagtende bagude i feltet.

Snart kørte Cummings alene frem for at øge det beskedne forspring, mens en mindre forfølgergruppe dannede sig på mellemhånd. Med 24 kilometer til mål havde Cummings knapt et minuts forspring til feltet. Kort efter blev forfølgergruppen opslugt af feltet, og det var da Cummings mod resten af verden - en kamp, han ingen chance havde for at vinde.

Valgren fik den næstøverste plads på podiet i klassikeren, som Bjarne Riis vandt i 1997 (Foto: All Over) Cykling Stjernerne hylder dansker efter pragtpræstation: Fremtiden er din!

Movistar-holdet med storfavoritten Alejandro Valverde satte tempo bagude, og langsomt blev Cummings halet ind. 17 kilometer fra stregen var det slut, men få kilometer senere forsøgte luxembourgeren Bob Jungels (Etixx) at slippe væk og undgå en spurtfinale med feltets hårdhudede 'puncheurs' på den korte, stejle Mur de Huy.

Han trak to ryttere med sig, nemlig  Izagirre (Movistar) og Preidler (Giant), mens en forfølgergruppe samlede sig på mellemhånd. 13 sekunder var der mellem felt og frontgruppe, da der manglede otte kilometer. Snart forsvandt Preidler ud i glemslen, mens Tim Wellens (Lotto-Soudal) på de sidste kilometer forsøgte at køre sig op til duoen i front.

Det lykkedes med tre kilometer til mål, men forspringet til feltet var da yderst knebent, og snart var det hele samlet, klart og parat til finalen på Mur de Huy.

Stigningen har lagt asfalt til finalen i den belgiske klassiker siden 1983. To danskere har vundet løbet, nemlig Kim Andersen i 1984 og Bo Hamburger i 1998.

3 kommentarer
Vis kommentarer