Annonce:
Annonce:

Vanvittig Tour-etape! Fuglsang slået på stregen i forrygende drama

En episk bjergetape fik en colombiansk etapevinder på en Tour-etape, der VIL gå over i historien

Annonce:
Følg Cykling

HOLD DA OP FOR EN ETAPE!

Der findes nærmest ikke ord nok til at beskrive dagens strabadser på Tourens 9. etape.

Vanvittige styrt, favoritter der måtte udgå, ryttere med bjergben, en dansker i hovedrollen og forrygende cykelløb hele dagen igennem gjorde søndagens etape til den med afstand bedste etape i årets Tour.

Etapen fik en hyper-spændende afslutning, hvor Jakob Fuglsang kunne snuse til etapesejren, men i sidste ende endte det med en snæver sejr til Rigoberto Uran Uran, der på målfoto slog den unge franske opkomling Warren Barguil. Chris Froome var hele tiden med i front og forsvarede sin gule trøje.

SIKKE EN SØNDAG I JULI!

Drøn-spændende afslutning. Foto: AP
Drøn-spændende afslutning. Foto: AP
 

Annonce:

Etapen eksploderede fra start, da et stort udbrud kom af sted med over 30 ryttere. Favoritterne holdt sig i ro, men på vej ned ad dagens første stigning udenfor kategori Col de le Biche skete der for alvor ting og sager. En våd nedkørsel gjorde tingene vanskelige, ryttere gled rundt på asfalten både i udbruddet - men især nede bagved.

Team Sky mistede Chris Froomes løjtnant Geraint Thomas på nedkørslen, og Thomas måtte forlade løbet helt med en mistanke om et brækket kraveben. På dette tidspunkt var der ragnarok og kaos overalt på vejen. AG2R indledte et stort angreb for deres kaptajn Romain Bardet, Jakob Fuglsang kom ikke med midt i al kaosset, og Alberto Contador blev også sat tilbage på grund af styrt.

Men på vej op ad Grand Columbier kom der igen lidt samling på det hele, og danskeren kom frem igen. Dagens andet bjerg udenfor kategori var dog decideret modbydeligt. Rytterne kørte nærmest sidelæns på visse stykke op ad bjergmonsteret, og folk faldt fra en efter en.

I favoritgruppen var det til sidst kun de store drenge, der kunne hænge på, men heldigvis havde bjergbenene også indfundet sig hos Fuglsang, der hang på i gruppen.

Annonce:

Det var simpelthen forrygende cykelløb i dag både opad og nedad, og for anden dag i træk blev vi Tour-seere forkælet i overflod med masser af drama og spændende cykelløb. Første gang, der blev 'slappet en smule af', var, da bunden af Colombier var nået, og der ventede et fladt stykke hen mod dagens næste stigning.

På toppen var favoritfeltet med alle de formodede klassementsfavoritter små seks minuttter efter udbruddet. Trods Thomas' styrt havde Froome fortsat fire hjælpere ved sin side, mens de alle nærmede sig dagens sidste skrappe stigning, Mont du Chat - kattens bjerg. Under tre minutter op til de forreste fra favoritfeltet.

Det voldsomt stejle bjerg betød straks, at udbrudsgruppen blev sprængt i stumper og stykker, og unge Warren Barguil tog teten forrest.

Nede bagved blev det top-dramatisk igen. Chris Froome fik problemer med cyklen, mens Fabio Aru udnyttede Froomes uheld til at angribe og efterlod en rasende brite længere nede ad bjerget. Angrebet blev dog aldrig fulgt op, og Froome slap med skrækken og kom tilbage til de andre favoritter.

Annonce:

Straks Froome nåede op, så blev det dansker-tid på bjerget. Jakob Fuglsang tvang Astana-cyklen frem i et angreb, og han fik umiddelbart hul, mens Team Sky nok en gang satte sig frem og kontrollerede farten i favoritgruppen. 25 sekunder foran lå den danske bjergged.

Da Froome så selv angreb, røg Nairo Quintana fra med det samme og gjorde dermed Alberto Contador, der var sat endnu tidligere på bjerget, 'kunsten efter' og mistede tid i dag. Samtidig blev Fuglsang hentet tilbage i folden blandt de forreste favoritter. Men danskeren hang på de sidste par kilometer op, og sammen sad de syv mand på toppen af Mont du Chat, mens Barguil kom først over bjerget, 20 sekunder foran Tourens favoritter.

Derpå resterede en nedkørsel mod mål, men her blev det bare endnu mere dramatisk på en etape, der i forvejen ikke savnede drama. En af Tourens allerstørste favoritter Richie Porte styrtede nemlig voldsomt ned fra Mont du Chat. Han røg i grøften og kurede hen over vejen, hvorpå han hamrede ind i bjergsiden på den anden side af vejen og rev Dan Martin med sig i styrtet.

Porte lidende på asfalten. Foto: AP
Porte lidende på asfalten. Foto: AP
 

Annonce:

Stærkt lidende blev den australske Tour-favorit behandlet af lægerne, fik en halskrave på, blev båret på en båre ind i en ambulance og måtte naturligvis forlade løbet. Frygtelige billeder af en stærkt lidende BMC-kaptajn.

Det var en fuldstændig vanvittig etape i dag, nedkørslen var hyper-farlig, og det var ikke kun Porte, der kom i problemer nedad, flere styrtede, mens en af feltets bedste nedkørere Romain Bardet udnyttede sine evner nedad, fik hul og 11 kilometer fra mål nåede op og satte Barguil. Tredive sekunders forspring fik han opbygget.

Bagved sad Jakob Fuglsang, Chris Froome, Fabio Aru og Rigoberto Uran Uran og kørte for at hente Bardet ind igen, mens Barguil fik en tur på bagsmækken bag de fire favoritter. Ene mand blev det svært for Bardet, og ind på de sidste kilometer blev franskmanden hentet igen, og så skulle det afgøres mellem seks mand.

Annonce:

Jakob Fuglsang åbnede spurten og lignede kortvarigt en mand, der ville få etapesejren, men danskerens spurt blev for lang, og på de sidste meter blev han hentet, og på selve stregen spurtslog en af årets store Tour-overraskelser Rigoberto Uran Uran unge Barguil, der havde fortjent mere end andenpladsen.

Også i finalen var der kæmpe-drama. Barguil fik nemlig i første omgang tilkendt sejren på etapen, han nåede endda at juble, men så kom målfotoet ind, og det viste, at Uran fik tvunget cyklen først over stregen, og den unge franskmand fik lidt af en kold klud i ansigtet efter en lang dag foran feltet.

Barguil jublede - uden grund viste det sig efterfølgende. Foto: AP
Barguil jublede - uden grund viste det sig efterfølgende. Foto: AP
 

En etape i ren verdensklasse. Mere drama end årets 9. etape kan vi vist ikke forlange. Jakob Fuglsang er i DEN grad tilbage på rette kurs i Touren.

Forlader Touren efter skræk-styrt: Rytter skreg af smerte

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ode til Hejremanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: