Vil smide Fuglsangs hold ud af World Touren

Den internationale cykleunion har i en pressemeddelelse bekræftet, at unionen vil søge at få det kasakhiske Astana-mandskab med Jakob Fulgsang smidt ud af World Touren

Jakob Fuglsang er i gang med sin tredje sæson på Astana. Nu risikerer holdet at miste sin ret til at køre de største cykelløb i verden. (Foto: Tariq Mikkel Khan).
Jakob Fuglsang er i gang med sin tredje sæson på Astana. Nu risikerer holdet at miste sin ret til at køre de største cykelløb i verden. (Foto: Tariq Mikkel Khan).
Følg Cykling

Den franske sportsavis L'Équipe var først med nyheden tidligt i morges, og midt på formiddagen bekræftede den internationale cykleunion, UCI, at unionen vil anmode sin licenskommission om at tilbagekalde den World Tour-licens, som det kasakhiske Astana-hold nølende blev tildelt i efteråret.

Baggrunden for det nye skridt, der i yderste konsekvens kan koste holdet deltagelse i Tour de France, er en rapport fra Institute of Sport Sciences of the University of Lausanne (ISSUL) om holdet og dets antidoping-kultur.

I en pressemeddelelse konkluderer UCI:

'Efter omhyggelig granskning af denne omfattende rapport er UCI af den faste overbevisning, at den gør det tvingende nødvendigt at henvise sagen til Licenskommissionen med krav om, at licensen til Astana Pro Team bliver tilbagekaldt'.

Kræver hårdere straf til Contadors eks-træner

Opsigtsvækkende er det, at det ikke bare er de fem dopingsager i Astana-organisationen fra efteråret, som nu driver UCI til at tage det vidtgående skridt. Også oplysninger i den omfattende Padova-dopingsag er inkluderet i ISSUL's undersøgelse. Det viser sig, skriver UCI i pressemeddelelsen, at 'bevismateriale vedrører medlemmer af Astana Pro Team'.

I pressemeddelelse skriver UCI videre, at ISSUL har 'afsløret en stor forskel på de politikker og strukturer, som holdet præsenterede for Licenskommissionen i december, og virkeligheden'.

UCI har ikke yderligere kommentarer. Når Licenskommissionen til den konklusion, at Astanas licens tilbagekaldes, vil holdet givetvis appellere til sportsdomstolen CAS.

Riis sender dopingmistænkt i aktion

Mister Astana sin licens, vil holdet ikke længere have ret og pligt til at køre alle de største løb i verden - herunder de tre Grand Tours, Giro d'Italia, Tour de France og Vuelta a España. I praksis vil holdet dog formentlig komme til at køre langt de fleste af de løb, det gerne vil køre, idet holdet vil blive inviteret med på wildcards.

Ikke desto mindre står meget på spil på holdet, når det ikke er garanteret deltagelse. Tour-arrangør ASO har tidligere udelukket holdet på grund af dopingsager. Det skete i 2008, da holdet havde den forsvarende Tour-vinder Alberto Contador på holdet. I år har Astana forsvarende Tour-vinder Vincenzo Nibali på kontrakt.

Jakob Fulgsang er i gang med sin tredje sæson på Astana. Han var ikke at træffe for en kommentar fredag formiddag, og holdets pressechef, Chris Baldwin, bad om tid til at studere UCI-pressemeddelelsen, før han udtaler sig til citat.

Doping-mistænkt Riis-stjerne: Har haft lyst til at smadre alt

Skal Astana fratages sin World Tour-licens?

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.