Voldsomme billeder: Tilskuer sender cykelrytter i asfalten

Var det med vilje, skal gerningsmanden findes og straffes, siger australsk rytter, der brækkede kravebenet i voldsomt styrt

Det er ingen ny diskussion.

Står tilskuerne for tæt på cykelrytterne i professionelle løb rundt om i verden? Typisk er det på bjergetaper i de store løb, tv-seere sidder på det yderste af sofaen, når bindegale cykelfans spæner ved siden af stjernerne, der slider sig op ad.

Ind imellem går det galt.

Lance Armstrong blev viklet ind i en taske for nogle år siden i Tour de France. Tour-aficionados kan tilmed huske Telekoms Giuseppe Guerinis styrt kort før sejren på L'Alpe d'Huez. Og sådan kan man blive ved.

Peter Sagan er indkøbt til at vinde, men det er endnu ikke lykkedes ham at vinde i Tinkoff-Saxo-trøjen. (Foto: Tariq Mikkel Khan). Cykling Riis' nye stjerne fejlede igen

Torsdag skrev Loren Rowney sig ind i den kedelige statistik af cykelryttere, der bliver sendt i asfalten af tilskuere. Modsat de fleste andre kendte eksempler ser tv-billederne dog ud til at vise en forsætlig gerning af en endnu ukendt gerningsmand.

Brækkede kravebenet
Rowney stormede mod mål i det hollandske løb Molecaten Drentse 8 i en udbrydergruppe. Den australske rytter kørte langs banden, og pludselig fløj hun gennem luften, som hun selv senere har beskrevet det fra sygesengen.

En tilskuer vippede lige armen ud og tog fat i styret, da hun kørte forbi, som du kan se i tv-klippet herover.

Resultatet: Et brækket kraveben og farvel til cykelløb de næste mange uger.

- Jeg ramte jorden hårdt. Min umiddelbare reaktion var raseri og forvirring. Jeg havde ingen anelse om, hvordan det var sket, fortæller hun fra operationsgangen i Hamborg, hvor hun er blevet opereret for det brækkede kraveben.

- Jeg vidste med det samme, det var kravebenet. Det føltes som om knoglen var gået gennem huden. Jeg var meget bekymret, hvilket gik over i hysteri, fordi jeg var så bekymret og i så voldsomme smerter. Og så anede jeg ikke, hvad der var sket, fortæller den 26-årige australier.

'Der findes onde mennesker'
Hun har kun set episoden en enkelt gang siden. - Jeg får det dårligt af det, forklarer hun.

Derfor er hun heller ikke overbevist om, at gerningen er bevidst, selvom debatten på nettet klart antyder, at folk mener, det er med vilje.

- Jeg ved, at mange diskuterer det, og at mange mener, det var med vilje. Det kan jeg godt forstå, men der er ingen, der kan sige det med sikkerhed.

- Er det med vilje? Jeg ville i så fald være meget bekymret. Der findes onde mennesker i verden. Episoder som denne er sket før, siger hun og nævner en episode, hvor en tilskuer havde strøet søm og skruer ud på asfalten, fordi han var møgsur over, at et løb gik gennem hans landsby.

- Der er onde mennesker, der gør den slags. Jeg håber virkelig ikke, at denne fyr gjorde det med vilje - holdt fast i styret og fik mig til at styrte. For det er overfald. Var det med vilje, håber jeg sandelig, at man finder ham, og at der er konsekvenser for hans handling, siger hun.

Arkivfoto: Claus Bonnerup Cykling Nye anti-doping-tiltag bringer Bjarne Riis i farezonen

Vincenzo Nibali øverst på Tour-podiet i Paris sidste år. De fire millioner kroner, han optjente i løbet, har han endnu ikke fået udbetalt, skriver avisen De Telegraaf. ( Foto: AP). Cykling Tour-vinder har fire millioner kroner til gode

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

37 kommentarer
Vis kommentarer