Danske Mads' kometkarriere: Nu henter han spillere for 400 millioner

36-årige Mads Davidsen har taget en omvej forbi Kina og har gennem store spillerhandler skabt sig et kæmpe fodboldnavn - og mener at tre små kinesere på Højbro Plads havde bygget Metroen færdig for længst

Mads Davidsen har haft kæmpe succes i Kina. Foto: Claus Bonnerup
Mads Davidsen har haft kæmpe succes i Kina. Foto: Claus Bonnerup

AARHUS (Ekstra Bladet): Hvordan er fodboldlandsholdets Pierre-Emile Højbjerg og Riza Durmisi forbundet med de brasilianske superstjerner Oscar og Hulk?

Forbindelsen er Mads Davidsen.

Den 36-årige Davidsen fra Ølsted ved Frederikssund har på ti år taget kometkurs mod toppen i fodboldens milliard-cirkus, og han står i dag som et af de mest interessante danske navne i international fodbold.

Han var som ungdomstræner i Brøndby med til at forme klubbens største talenter - heriblandt Højbjerg og Durmisi. I 2012 tog han på eventyr til Kina, og så eksploderede det hele på eventyrlig vis.

Hulk (med nummer ti) og Oscar (til højre) rykkede til Shanghai i kæmpehandler med Mads Davidsens fingeraftryk. Foto: Shuji Kajyama
Hulk (med nummer ti) og Oscar (til højre) rykkede til Shanghai i kæmpehandler med Mads Davidsens fingeraftryk. Foto: Shuji Kajyama
 

I sommeren 2016 var det Mads Davidsens ord, der gjorde udslaget i en spillerhandel til 400 millioner kroner, da den brasilianske landsholdsspiller Hulk blev hentet til klubben Shanghai SIPG.

- Den vildeste oplevelse var, da vi hentede Hulk i sommeren 2016. Vi havde fem spillere på kandidatlisten. Præsidenten mente, at det kunne lade sig gøre med Hulk.

- Sven Göran Eriksson kiggede på mig og spurgte, om jeg var sikker på, at Hulk var den rigtige. Det kræver lidt at sidde og pege på en spiller til mere end 50 millioner euro uden at blinke. Men jeg stolede på det, jeg havde set, så jeg sagde klart ja, og det var vel tidspunktet, hvor jeg trådte ind i en ny verden. Der viste jeg, at jeg havde noget substans, og jeg tør stå ved mine meninger, siger Mads Davidsen, mens han smiler ydmygt.

Han sidder ved et cafébord ved åen i Aarhus. Hans hustru Katrine Amtkjær venter parrets første barn, og Aarhus er udvalgt som et midlertidigt pitstop, indtil fødslen er vel overstået, og kursen atter sættes ud mod den store verden.

Tøjet er afslappet. Et par jeans, en hvid t-shirt.

André Villas-Boas styrede Tottenham og Chelsea inden turen gik til Kina. Foto: David Klein/Zuma Press
André Villas-Boas styrede Tottenham og Chelsea inden turen gik til Kina. Foto: David Klein/Zuma Press

Det er kun klubjakken fra Shanghai SIPG, der efterlader antydningen af et hint om, at her sidder en mand, der inden for de seneste år har handlet brasilianske fodboldstjerner og har været med til at hyre den tidligere Tottenham- og Chelsea-manager André Villas-Boas.

Et dansk fodboldeventyr, der kulminerede for et par uger siden, da Mads Davidsen sammen med Shanghai SIPG vandt det kinesiske mesterskab.

- Min kinesiske assistent gennem fire år sagde til mig: 'Din landsmand, H.C. Andersen kunne ikke have skrevet eventyret bedre.'

- Det var en hyldest og en fest at sige farvel med et mesterskab. Præsidenten sagde til mig, at vender jeg en dag tilbage til Kina, så skal jeg kun arbejde for ham. Det er noget bedre end at blive sparket ud – sådan er det jo tit i fodbold, siger Mads Davidsen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Ebbe Sand banede vejen

Ebbe Sand lokkede Mads Davidsen til Kina. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Ebbe Sand lokkede Mads Davidsen til Kina. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det var den tidligere landsholdsspiller Ebbe Sand, der lokkede Mads Davidsen til Kina i 2012. Han hyrede Davidsen til at opbygge et fodboldakademi i Shanghai.

Arbejdet med børn, der knapt kunne sparke til en bold, lå imidlertid lidt for langt fra det elite-miljø, som Mads Davidsen kendte fra Brøndby.

- At gå fra Pierre-Emile Højbjerg til en femårig, der skal lære at svinge benet. Det var på for lavt niveau. Jeg ønskede ikke at forlænge min aftale, fortæller Mads Davidsen, der tog en chance.

- Jeg har ikke mange penge. Tiden er ved at løbe ud, siger han.

Skæbnen var parat til at tage kontrol.

- Ret hurtigt efter fik jeg et opkald fra Sven Göran Eriksson. Han var blevet bekendt med min profil og vil gerne have mig ombord. Jeg havde arbejdet lidt som tv-ekspert og scout i mit første år i Kina. Jeg kendte ligaen og så samtlige kampe. Jeg var en nørd. Det kunne han bruge, forklarer Mads Davidsen, der ud af det blå pludselig var hægtet på et af de mest markante skandinaviske trænernavne nogensinde.

Sven Göran Eriksson ville arbejde med Mads Davidsen. Foto: Guangzhou R&F
Sven Göran Eriksson ville arbejde med Mads Davidsen. Foto: Guangzhou R&F

Sven Göran Eriksson har de seneste 35 år været landstræner for England og har styret nogle af verdens største klubber som Benfica, Roma og Manchester City.

Parløbet med Eriksson starter i Guangzhou, og et år senere fortsætter det i den nystartede klub Shanghai SIPG.

- Jeg havde et fedt tilbud om at blive cheftræner i en anden klub. Jeg havde 24 timer til at acceptere det tilbud, da Sven henvendte sig og ville have mig med til Shanghai.

- Der gik ikke lang tid, så ringede telefonen fra SIPG. Vicepræsidenten spurgte mig, hvor jeg opholdte mig. Han gav mig 20 minutter til at pakke tasken, og så blev jeg kørt til lufthavnen. Jeg fløj 3000 kilometer til Shanghai og kørte ind til et kæmpe hotel. Op på øverste etage, hvor jeg så sad helt alene.

- Der gik ti minutter, så kom præsident, vicepræsident, en advokat og et par personer mere. Der blev lagt en kontrakt foran mig. Tre år -underskrift. Ti minutter, så var de væk igen – og jeg blev kørt tilbage til lufthavnen.

- Klokken otte om aftenen sad jeg tilbage i lejligheden i Guangzhou. Totalt surrealistisk oplevelse, siger Mads Davidsen, der med skiftet til Shanghai for alvor tog skridtet op på fodboldens øverste niveau.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

I Kina var Metroen færdig for fem år siden

I Kina er de ret effektive fastslår Mads Davidsen. Foto: Claus Bonnerup
I Kina er de ret effektive fastslår Mads Davidsen. Foto: Claus Bonnerup

Mads Davidsen lukker døren til Kina efter seks et halvt år. En periode, der har åbnet hans øjne for verdenen og givet et nyt syn på både Kina – og Danmark.

- Jeg tror, det er vigtigt, at man som menneske prøver at udvide sin referenceramme, så man kan diskutere mere bredt og for at få en bedre forståelse af verden og andre kulturer. 

- For eksempel inden jeg tog af sted, havde jeg svært ved at forstå et-barns-politikken i Kina… hvorfor en regering bestemmer over den slags. Det er komplet vanvittigt. Men når man kommer der over og ser hvor mange mennesker, der bor i Kina. Ser ud på gaderne og snakker med kineserne, så er der jo ikke plads. Og kineserne er faktisk indforståede med logikken.

- Og logikken er til at forstå. Det er så stort et land, at der er behov for at styre det på en hård måde. Er det overhovedet muligt at styre 1,4 milliarder mennesker i et demokrati. Det tror kineserne ikke på, siger Mads Davidsen.

- Det er et interessant spørgsmål, om det kun passer til os, fordi vi er små. Jeg er ikke tilhænger af et-parti-systemet, men det er bare interessant at se, hvordan Kina kan rykke på nogle ting, bemærker Mads Davidsen og tager fat i et meget håndgribeligt eksempel.

- Når jeg kommer tilbage til København efter syv år i Kina, så er metroen stadig ikke færdig. Havde det været i Kina, så havde de været færdige for fem år siden.

Danmark sætter individet øverst, men det er ikke effektivt for landet som helhed, mener Mads Davidsen. Foto: Claus Bonnerup
Danmark sætter individet øverst, men det er ikke effektivt for landet som helhed, mener Mads Davidsen. Foto: Claus Bonnerup
 

- Finder de nogle gamle ting i en udgravning, så stopper de ikke. For det er vigtigt for landet. I Danmark ser vi på den lille mand. Brokker en mand sig på tredje sal sig over larmen, så stopper vi, siger han.

- I Kina er det landet først. Fædreland, familie, person – i Danmark er det person, familie, fædreland. Det er en helt anden måde at se på det, konstaterer Mads Davidsen.

- I Danmark betyder det ikke så meget, at der er tale om en metro til 100.000 mennesker, hvis det forstyrrer min nattesøvn. Vi beskytter nok den lille mand med lidt for mange rettigheder til tider, når det går ud over fællesskabet, mener Mads Davidsen der dog noterer, at han ser med stor skepsis på manglen på frihed i Kina.

- Der er ikke forsamlingsfrihed, fagforeninger er forbudt og skolesystemet er udenadslære. De lærer ikke at forholde sig kritiske eller at være nysgerrige, siger han.

Men den tilsidesættelse af individet gør til gengæld det kinesiske samfund mere effektivt, og det afspejler sig også på noget så banalt som arbejdet med fodboldspillere.

- I Kina kan jeg bede spillere om at løbe rundt om et hjørneflag i en time uden de stiller spørgsmål. I Danmark er det slet ikke sådan, og det er egentlig interessant.

- Jeg har set mange talenter i Brøndby gå tabt, fordi de ikke forstod vigtigheden af at gøre noget, der var lidt kedeligt. Fysisk træning er en klassiker. Halvdelen tager otte gentagelser, når de skal tage ti. De forstår ikke at det rammer dem senere i karrieren.

- Minimumsindsatsen så jeg meget mere i Danmark, end jeg så den i Kina. Så kan man diskutere, hvorfor det er sådan. Mange kommer fra fattige kår og lykkes de ikke, så har de ikke noget at falde tilbage på.

- Danske spillere, der ikke lige når igennem til Brøndbys Superliga-hold, vender sig bare om og går ned på Roskilde Universitet og får en gratis uddannelse. Den mentalitet hadede jeg bare i Brøndby, siger Mads Davidsen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Var ikke interesseret i Brøndby

Fremtiden ligger i udlandet for Mads Davidsen, slår han fast. Foto: Chandan Khanna/Ritzau Scanpix
Fremtiden ligger i udlandet for Mads Davidsen, slår han fast. Foto: Chandan Khanna/Ritzau Scanpix
 

Mads Davidsens navn dukkede hurtigt op i offentligheden, da sportsdirektør Troels Bech tidligere på efteråret valgte at kvitte sin stilling i Brøndby.

At koble den 36-årige dansker med de flotte meritter fra Kina sammen med Vestegnen var logisk - han havde trods alt indledt sin trænerkarriere samme sted.

Mads Davidsen ønsker ikke selv at kommentere kontakten til de blå-gule, men han slår klart fast, at han ikke ønsker at arbejde i Danmark lige nu.

- Jeg vil kun sige, at jeg aldrig var interesseret. Allerede i juni, da jeg besluttede mig for at forlade Shanghai, der var jeg fokuseret på at blive i udlandet, siger han.

- Jeg ønsker ikke at fortælle, om der har været dialog specifikt med Brøndby. Jeg har talt med flere danske danske klubber, og alle har fået den samme besked. Jeg vil blive i udlandet, siger Mads Davidsen, der endnu ikke har bestemt sig for, om han vil tilbage til udgangspunktet som træner, eller han vil arbejde i kulissen, som han gjorde en stor del af tiden i Kina.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

MADS DAVIDSEN

36 år

Gift med Katrine Amtkjær

Opvokset i Ølsted

 

UEFA pro trænerlicens

2010-2012 Brøndby (U19-træner, analytiker Superliga)

2012-13 Ebbe Sand fodboldakademi, Shanghai (teknisk direktør)

2013-14 Guangzhou R & F (Assistenttræner, analytiker, rekruttering)

2014-2018 Shanghai SIPG (teknisk direktør, first team coach, U23-træner, analytiker,  rekruttering)

 

Roskilde Universitet - Master i journalistik og historie

Beijing University – Mini MBA i management og lederskab

 

Forfatter til bogen ’Når talent forpligter’