Danske stjerner misbrugt af Putins spioner

Hacker-gruppen Fancy Bear har vist sig at være syv agenter fra Ruslands militære efterretningstjeneste, GRU 

Jakob Fuglsang vandt sølv ved OL i Rio. Bagefter blev han hængt ud af GRU. Foto: Tariq Mikkel Khan
Jakob Fuglsang vandt sølv ved OL i Rio. Bagefter blev han hængt ud af GRU. Foto: Tariq Mikkel Khan

Et gigantisk efterforskningsarbejde, ledet af amerikanske FBI, har afsløret, at flere hundrede internationale idrætsstjerner, herunder seks danskere, er blevet misbrugt af Ruslands militære efterretningstjeneste GRU. 

Sagen er netop blevet rullet op i en retssal i den amerikanske delstat, Pennsylvania. Her er syv navngivne officerer fra GRU anklaget for konspirationer, netsvindel, hacking, identitetstyveri og hvidvask.

GRU-officererne har blandt andet lækket oplysninger om danske OL-medaljevindere som Pernille Blume, Jakob Fuglsang og Casper U. Mortensen. Alt sammen i et forsøg på at hænge dem ud som dopingsyndere 

I følge anklageskriftet har forbrydelserne stået på fra 2014 til maj i år, hvor fire af GRU-folkene blev afsløret på fersk gerning i Holland. 

Materialet mod de syv GRU-folk, som FBI har samlet med hjælp fra flere landes efterretningstjenester, virker ganske overbevisende.

Pernille Bluhme vandt guld i Rio. Bagefter blev hun hængt ud af GRU-folkene. Foto. Tariq Mikkel Khan
Pernille Bluhme vandt guld i Rio. Bagefter blev hun hængt ud af GRU-folkene. Foto. Tariq Mikkel Khan
 

Affæren tager sit udgangspunkt i de mange afsløringer af statsorganiseret russisk doping efter vinterlegene i Sochi i 2014. Det satte Rusland på den sorte liste i en række idrætsforbund, hvilket betød, at mange russiske idrætsudøvere ikke fik lov til at at stille op ved legene i Rio i 2016 og ved Vinter-OL i år i Sydkorea.

Men de russiske myndigheder iværksatte en modoffensiv. Fra GRU’s hovedkvarterer på Komsomolskity Prospekt i Moskva fik to militære enheder til opgave at afspore og underminere de mange historier om den russiske dopingsvindel. 

Under dække af at være en sandhedssøgende hackergruppe, som gik under navnet Fancy Bear, henvendte GRU-officererne sig til omkring 70 journalister verden rundt og tilbød dem eksklusive afsløringer af dopingmisbrugere fra vestlige lande. Mange journalister bed på og bad endda om at få helt eksklusive historier om kendte navne.

Oplysningerne havde Fancy Bear - alias de syv GRU-officerer - fået ved at stjæle data fra blandt andet Det Internationale Antidoping Agentur, WADA, Det Internationale Atletikforbund, IAAF, Den Internationale sportsdomstol, CAS og fra FIFA. I alt blev der stjålet data fra 35 lokale antidopingagenturer og sportsorganisationer. Oplysninger der vedrører 250 atleter fra næsten 30 lande.

Artiklen fortsætter under billedet

De syv GRU-officerer er eftersøgt af FBI. Foto: FBI
De syv GRU-officerer er eftersøgt af FBI. Foto: FBI
 

I anklageskriftet fremgår det, at GRU-folkene i flere tilfælde forvanskede de stjålne oplysninger og tillagde atleterne et misbrug eller en overtrædelse af dopingreglerne, som ikke havde fundet sted i virkeligheden.

En del idrætsudøvere har fået en medicinsk dispensation, en såkaldt TUE, så de kan tage visse former for medicin uden at blive taget i dopingkontrollen. De oplysninger ændrede Fancy Bear flere gange til at være et misbrug.

Den russiske regering spillede med på de såkaldte afsløringer fra Fancy Bear. Både i 2016 og 2017 brugte den russiske sportsminister oplysningerne fra GRU/Fancy Bear til at gøre IOC opmærksom på, at det altså ikke kun er Rusland, der har problemer med doping.

For både IOC og WADA er materialet fra retten i Pennsylvania særdeles pinligt. IOC’s præsident Tomas Bach har stort set lukket øjnene for den russiske dopingskandale, og WADA’s ledere har for kort tid siden besluttet, at Det Russiske Antidopingagentur kan genindtræde i det gode selskab ved årets udgang, hvis visse betingelser bliver opfyldt. Der er lagt op til en meget blød landing.

Men nu har WADA altså viden om, at den russiske efterretningstjeneste på ulovlig vis har rodet rundt i WADA’s arkiver, registre og databaser og misbrugt oplysninger om hundredvis af uskyldige idrætsfolk. Alt sammen på vegne af den russiske regering.

De blev hængt ud af GRU

Efter OL i Rio i august 2016 begyndte GRU/Fancy Bear at lække oplysninger om en lang række OL-deltagere, herunder seks danskere.

Cykelrytteren Jakob Fuglsang vandt sølv i landevejsløbet. De russiske agenter fra GRU havde fusket med Fuglsangs oplysninger. De angav, at han ved OL havde brugt triamcinolon, som kan benyttes til at behandle skader.

Men Fuglsang kunne selv oplyse, at han havde brugt stoffet ved VM i Mountainbike tilbage i 2008, og at han havde haft en TUE, altså en tilladelse til at bruge det. 

Fuglsang havde ikke en TUE ved OL, og han forbrød sig ikke mod nogen regler. 

Cykelrytteren Niklas Larsen vandt bronze med holdet i 4000 meter forfølgelse på bane. Han havde tilladelse til at bruge astmamidlet terbutalin. 

Svømmeren Rikke Møller Pedersen var med til at vinde OL-bronze i holdmedleyen. Hun havde ikke nogen TUE under OL og hun forbrød sig ikke mod nogen regler. Alligevel blev hun hængt ud af GRU. 

Svømmeren Pernille Bluhme vandt guld og bronze ved OL. Hun havde tilladelse til at bruge astmamidlet terbutalin

Svømmeren Jeanette Ottesen vandt OL-bronze. Hun havde tilladelse til at bruge astmamidlet terbutalin

Casper U. Mortensen vandt guld med håndboldherrerne. Han havde tilladelse til at bruge astmamidlet terbutalin.

Artiklen fortsætter under billedet

Casper U. Mortensen, i midten, jubler over det danske håndboldguld ved OL. Bagefter lækkede GRU hans private oplysninger. Foto: Jens Dresling
Casper U. Mortensen, i midten, jubler over det danske håndboldguld ved OL. Bagefter lækkede GRU hans private oplysninger. Foto: Jens Dresling
 

I de russiske myndigheders forsøg på at fjerne fokus fra landets egne massive dopingproblemer lækkede GRU sundhedsdata om en lang række internationale kendte atleter.

Det gælder blandt andet de amerikanske tennissøstre Serena og Venus Williams, den engelske løbestjerne Mohamed Farah, den spanske tennisspiller Rafael Nadal og den schweiziske cykelrytter Fabian Cancellara.

Direktør for Anti Doping Danmark, Michael Ask, er vældig tilfreds med, at sagerne om de stjålne data er ved at blive opklaret.

– Det er særdeles tilfredsstillende, at de amerikanske myndigheder nu tilsyneladende har fundet frem til de ansvarlige for den helt utilstedelige hacking af flere hundrede vestlige atleters medicinske data. 

– At GRU stod bag er desværre ikke overraskende, men viser samtidig, at det russiske antidoping program var politisk styret fra toppen, og at alle midler kynisk blev anvendt, siger Michael Ask.

Fælden klappede

Wanted by the FBI. 

Sådan står der på de efterlysningsplakater, som det amerikanske forbundspoliti FBI har delt ud til ambassader og samarbejdspartnere over hele verden.

På plakaten er der billeder af de syv GRU-officerer, der stod bag Fancy Bear.

Det fremgår også, at de kan være bevæbnede og farlige. 

Men hvordan blev de egentlig afsløret? 

Svaret kommer her:

Tirsdag den 10. april i år gik GRU-officer Aleksei Morenets fra GRU’s hovedkvarter på Komsomolskity Prospekt til den nærliggende gade Nesvizhsky Pereulok. Her tog han en taxa til Sheremetyevo Lufthavn, en tur på 32 kilometer.

Artiklen fortsætter under billedet

Aleksei Mrenets taxakvittering fra turen til lufthavnen. Foto: FBI
Aleksei Mrenets taxakvittering fra turen til lufthavnen. Foto: FBI
 

I lufthavnen sluttede han sig til kollegerne Serebriakov, Sotnikov og Minin. Alle fire var udstyret med diplomatpas. 

Destinationen var Holland, hvor de blev modtaget af en funktionær fra den russiske ambassade. Han førte dem gennem tolden, og de fortsatte til Haag, hvor de indlogerede sig på et hotel i nærheden af OPCW, Organisationen for forbud mod kemiske våben.

OPCW skulle de efterfølgende dage diskutere efterforskningen af giftangrebet 4. marts i Salisbury i England mod den tidligere GRU-officer Sergei Skripal og hans datter.

De fire nuværende GRU-officerer lejede en bil og fyldte den med aflytningsudstyr. 13. april kørte de til OPCW’s hovedkvarter, hvor de parkerede bilen med bagagerummet vendt mod OPCW-bygningen.

Det tekniske udstyr gjorde det muligt fra lang afstand at opsnappe wi-fi-signaler og høste wi-fi-brugernes data.

Men operationen blev afsløret af den hollandske efterretningstjeneste, og russerne tog flugten. Dog efterlod de bilen med det tekniske udstyr samt en del personlige ting.

Artiklen fortsætter under billedet

Det hollandske politi beslaglagde russernes udlejningsbil med al det tekniske udstyr. Foto: FBI
Det hollandske politi beslaglagde russernes udlejningsbil med al det tekniske udstyr. Foto: FBI
 

Hollænderne fik fingrene i Serebriakovs rygsæk, som indeholdt en del teknisk udstyr. Det gjorde det muligt at spore både hans og Morenets bevægelser gennem flere år. Også helt tilbage til OL i Rio i 2016, hvor GRU-folkene skaffede sig adgang til computere og databaser tilhørende flere antidopingorganisationer.

Kritikken hagler ned over russervenlige WADA

Idrættens skamstøtte

Hemmelige breve afslører: De skulle slippe billigt fra doping-skandale

Putin vidste besked: Sådan snød vi med dopingprøverne

Dansker indblandet i russisk dopingmystik: Død mand sladrer ikke

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind