Dansker skrev OL-historie: Derfor er han skuffet

René Holten går på vandet for at vinde og er derfor skuffet over bronzen ved OL i Aserbajdsjan

(Foto: Ole Steen)

MINGACHEVIR (Ekstra Bladet) Nok vejede bronze-medaljen i nærheden af et kilo sukker, og nok havde kajakroeren René Holten skrevet sig ind i historiebøgerne ved at være den første dansker, der vinder metal ved de europæiske olympiske, men alligevel var muskelbundtet fra Maribo ikke tilfreds.

- Jeg er meget tilfreds med tiden, som er min hurtigste i år, men jeg er ikke tilfreds med medaljen. Jeg vil vinde. Hver gang, siger René Holten efter han har fået pustet ud og været en tur omkring medaljeskamlen.

Kajakkonkurrencerne ved Europas OL i Baku, finder således ikke sted  Baku. I stedet befinder vi os i provinsbyen Mingachevir, fire timers kørsel fra Aserbajdsjans hovedstad.

René Holten roede årets bedste tid, men det rakte kun til bronze. Foto: Ole Steen
René Holten roede årets bedste tid, men det rakte kun til bronze. Foto: Ole Steen
 

René Holten Poulsens bronze indbringer ham 2000 euro, godt 15.000 kroner, og også det er historisk. Aldrig før er der blevet udbetalt præmiepenge ved et olympisk arrangement.

- Det er nu ikke på grund af pengene, jeg er her. Men der skal heller ikke være tvivl om, at jeg betragter dem som en god lønforhøjelse, siger han.

Tyske Max Hoff vandt guld i 3:28.205, mens overraskelsen Fernando Pimenta fra Portugal tog sølvet i 3:28.421. René Holten kom ind et mulehår efter i 3:28.863.

- Det er min bedste tid i år, når man ser bort fra den i går, hvor der både var medvind og medstrøm. Så den tæller ikke. Derfor er jeg tilfreds med tiden i dag, men jeg ville gerne have vundet.

Manden bag legene i Baku: Den irske OL-fantast

Danskeren lå ellers som toer, da der manglede 250 meter, men på de sidste meter kom den stærke tysker bagfra og tog guldet og en præmiesum på 6000 euro. Pimenta fra Portugal fik 4000 euro ud af anstrengelserne.

Den 26-årige René Holten fra Maribo kajakklub har tabt sine sidste tre opgør til den tyske jernmand, som Holten betragter som sin hovedmodstander. I indledende heat satte tyskeren verdens hurtigste tid. Men på grund af de særegne forhold tæller den ikke officielt.

For Maribo-roeren var løbet i dag et skridt på vejen mod VM i Milano i  sidste halvdel af august og OL i Rio næste sommer. René Holten kan kvalificere sig til den begivenhed ved VM, og det ligner vist kun en formsag.

Han har tidligere vundet olympisk sølv i toerkajak og har desuden en stribe guldmedaljer fra både EM og VM.

Danskeren er favorit i morgen her i Mingachevir, når finalen på 5000 meter skal afvikles. Hans sidste optræden i Aserbajdsjan i denne omgang. 

Det vil passe ham fint, hvis han kan rejse hjem med både guld og en pose indeholdende 6000 euro.

- Jeg vil være rigtig glad for de penge, siger manden, som bortset fra tre uger om efteråret, træner året rundt, men som aldrig kommer i nærheden af indtægter i Nicklas Bendtner-klassen.

Fakta: Europæisk OL i Baku

Det europæiske OL i Baku er endnu et eksempel på, hvordan elendige regimer med manglende respekt for demokrati og menneskerettigheder køber sig til international anerkendelse ved at opføre milliarddyre store sportsbegivenheder.

Ekstra Bladet er taget til Baku i et forsøg på at afdække endnu et forfærdeligt og sygt indslag i den internationale idrætsverden. De danske idrætsudøvere må derfor denne gang finde sig i at spille en mindre fremtrædende rolle.

Europas OL i Aserbajdsjans hovedstad, Baku, er det første af sin art. Legene åbnede 12. juni med en stor ceremoni på National Stadium med plads til 68.000 tilskuere. Afslutningsceremonien finder sted 28. juni.

Der er 20 idrætsgrene på programmet i Baku.

Det danske hold består af 63 atleter. De mest kendte er badmintonspillerne Mathias Boe og Carsten Mogensen, verdensmesteren i bueskydning, Maja Jager, verdensmesteren i skeetskydning, Jesper Hansen, bryderen Mark O. Madsen, kajakroeren, René Holten Poulsen, cykelrytteren Rasmus Quaade og gymnasten Helge Wammen, som dog nok er mest kendt for sin medvirken i ’Vild med dans’.

I alt vil godt 6000 atleter fra 50 lande stille op. De mange atleter får følgeskab af 3000 trænere og ledere, og når det hele lægges sammen, vil OL i Baku blive årets største sportsbegivenhed.

I enkelte discipliner er der billetter på højkant til det rigtige OL i Rio i 2016. Det gælder blandt andet i landevejscykling, bordtennis, skydning og bueskydning.

I andre sportsgrene er det kun amatører og juniorer, der må deltage. Det gælder således svømning, hvor kun juniorer er med, og atletik, hvor kun atleter fra den internationale tredje division må lege med.

Det er på mange måder et underligt OL, som er uden roning, fodbold og håndbold, som ellers kunne være interessant set med danske briller.

Til gengæld bydes der på strandfodbold, basketball tre mod tre og vandpolo.

Som noget nyt har værterne med accept fra Den Europæiske Olympiske Komité indført præmiepenge. Det er for at lokke atleter til. Guld belønnes med 6000 euro (45.000 kr.), sølv med 4000 og bronze med 2000. Det strider mod det olympiske charter, hvor der står, at det sportslige skal være incitamentet til at deltage.

Der er akkrediteret 1300 journalister til legene. Heraf er de 600 fra Aserbajdsjan. Meget godt klaret af en nation uden en fri og uafhængig presse.

TV2 Sport sender fra legene i Baku.

De Europæiske Lege skal afvikles hvert fjerde år, og antallet af discipliner kan ændre sig fra gang til gang.

Seks byer har søgt om at blive den næste vært i rækken i 2019. Amsterdam har længe været favorit, men hollænderne trak sig. To byer har meldt sig til at tage over efter Holland. Disse er endnu ikke offentliggjort.

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+