DBU-formand søger hjælp hos Amnesty International

Inden han beslutter sig, vil Jesper Møller vide mere om menneskerettighederne i de lande, der søger om VM i 2026 

Jesper Møller er gået i gået i tænkeboks inden han skal stemme om, hvem der skal have VM i 2026. Foto: Lars Poulsen
Jesper Møller er gået i gået i tænkeboks inden han skal stemme om, hvem der skal have VM i 2026. Foto: Lars Poulsen

I FIFA er der noget, der ligner panikangst for, at noget skal gå galt inden fodboldforbundet den 13. juni i Moskva skal afgøre, hvem der skal være vært for VM i 2026.

Angsten skyldes ikke mindst de mange afsløringer om korruption, der er dukket op efter FIFA senest uddelte VM-værtskaber. Det skete i december 2010, hvor Rusland fik VM i 2018 og Qatar VM i 2022. Siden er et hav af FIFA-folk røget i fængsel eller sendt uden for det gode selskab. Skandale-historierne om grådige FIFA-folk har nærmest stået i kø.

I 2010 var det 24 mænd i FIFA’s eksekutivkomite, der afgjorde VM-værtskabet. Denne gang er reglerne ændret, således at det er formændene for de 211 medlemslande i FIFA, der skal stemme. Hos DBU sidder Jesper Møller med stemmen, og han er allerede i gang med forberedelserne. Og han har bemærket, at FIFA er på stikkerne. 

- Vi har fået et cirkulærebrev fra FIFA om, at vi skal opføre os ordentligt. Etisk skal vi være fokuserede på, at buddene behandles ordentligt. Men lige nu venter vi på, hvem der faktisk byder. Fristen udløber officielt først på fredag, siger Jesper Møller.

Alt tyder dog på, at det bliver Marokko på den ene side og USA, Mexico og Canada under navnet United 2026 på den anden.

- Jeg har allerede haft et møde med Amnesty International, hvor jeg har sagt, at jeg har brug for input om de to bud. Jeg vil vide, hvad der er af udfordringer.

Artiklen fortsætter under billedet

Det fælles bud fra landene i Nordamerika.
Det fælles bud fra landene i Nordamerika.
 

- Vil i invitere United 2026 og Marokko til et møde?

- I første omgang har jeg aftalt et møde med de nordiske formænd i København. Det holder vi, når buddene er officielle. 

- Er du blevet opsøgt af nogen fra Marokko eller USA i de seneste uger?

- Nej. Jeg har ikke fået noget fra USA og deres partnere, men jeg har fået en mail fra Marokko. De er begyndt at sende informationer ud til formændene for de nationale forbund, siger Jesper Møller.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er det endnu ikke besluttet, om afstemningen bliver ved håndsoprækning, eller om der bliver tale om hemmelig afstemning. Men FIFA er i gang med at vurdere indholdet i de to bud.

- I VM-organisationskomiteen i FIFA, som jeg sidder i, er der nedsat en arbejdsgruppe, som skal kvalificere buddene. Inden afstemningen får vi en rapport, der fortæller om fordele og ulemper ved de forskellige bud.

- Har du en fornemmelse af, hvem du vil stemme på?

- Nej, jeg venter og ser hvem der kommer i sidste ende.

- FIFA’s præsident Gianni Infantino har været ude og sige at der er mange flere penge i et VM, hvis USA og kompagni får det. Er du enig?

- Han har også sagt noget andet. Jeg oplevede ham til et FIFA-møde for tre uger siden i Nigeria. Der var han fuldstændig tilbageholdende.

- Du synes ikke, han har taget parti?

- Nej, det har han ikke.

- Ville det ikke ud fra et dansk synspunkt være fint med et VM i Marokko. Det er tæt på, og det passer til vores tidszone?

Atiklen fortsætter under billedet

Marokko har lagt billet ind på VM i 2026. Det er femte gang, landet søger om VM
Marokko har lagt billet ind på VM i 2026. Det er femte gang, landet søger om VM
 

- Det er jeg overrasket over, at du siger. Jeg har som nævnt haft møde med Amnesty, og hvis vi skal tage udgangspunkt i det, vi tidligere har diskuteret i forhold til VM i Qatar og Rusland, så har vi sagt, at vi fremover er nødt til at se på, om der skal bygges en masse nye stadioner, altså om bæredygtighed. Og vi skal også se på menneskerettighederne.

- Jeg siger det ikke. Jeg spørger dig. Hvad siger du til Marokko?

- Så svarer jeg, at jeg er blevet gjort opmærksom på, at den europæiske menneskerettighedsdomstol har afsagt en dom om, at marokkanere som dømmes i et nordisk land ikke kan sendes til afsoning i Marokko, fordi forholdene ikke lever op til de krav, vi stiller.

- Der står i budmaterialet fra FIFA, at menneskerettigheder og bæredygtighed indgår som en del af processen. Det gælder også i forhold til Mexico, USA og Canada. Jeg stoler på Amnesty, og på at de giver mig en uvildig rapport om, hvordan situationen er hos de to bud.

- Når jeg mødes med mine nordiske kolleger vil vi tage stilling til, om vi skal invitere de to bud. Desuden har vi aftalt at mødes forud for kongressen i Rusland. De 55 lande i UEFA mødes i Moskva mandag den 11. juni om eftermiddagen, hvor vi muligvis får præsenteret de to bud. Hvis de kommer der, kalder vi dem ikke til København inden, siger Jesper Møller.

Fakta om VM i 2026

På fredag udløber fristen for at søge om VM i 2026.

Indtil videre har kun to lagt billet ind. USA har sammen med naboerne fra Canada og Mexico afgivet et samlet bud. Som modstander har de Marokko fra Nordafrika.

Fordi Rusland er vært for VM i år og Qatar for slutrunden i 2022 kan hverken Europa eller Asien komme i betragtning til VM i 2026.

VM i 2026 bliver den første slutrunde med deltagelse af 48 hold. Det betyder, at der skal spilles 80 kampe på den måned, som en slutrunde varer.

Afstemningen om VM i 2026 finder sted den 13. juni i år på FIFA’s kongres i Moskva.

Alle 211 medlemslande har en stemme, men de fire ansøgerlande kan ikke deltage i afstemningen. Desuden er Guatemala for tiden suspenderet fra FIFA. Det betyder, at der skal bruges 104 stemmer for at kunne løbe med slutrunden i 2026.

Det beskidte spil om VM: En uge før afstemningen vidste Rusland, at de havde vundet

Det beskidte spil om VM: Sådan styrer Rusland fodbolden og FIFA

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+