De var advaret mod sportens største skiderik

Også alle IOC-medlemmer, herunder kronprins Frederik og Poul-Erik Høyer, burde være klar over, at den irske OL-boss Patrick Hickey opererede i en gråzone

Følg Sport

Natten til fredag blev den irske IOC-boss Patrick Hickey i kørestol trillet ud af et hospital i Rio og overført til en lokal politistation.

Senere fredag blev den 71-årige tidligere ejendomsmægler stillet for en dommer, som afviste at løslade ham mod kaution. Dermed kommer en af sportens mægtigste mænd ikke til at opleve afslutningsceremonien ved De Olympiske Lege, som slutter i nat.

Spørgsmålet er, hvornår han overhovedet får lov til at forlade Brasilien? Det lokale politi anklager ham for at lede en kriminel bande, som havde til hensigt at tjene 20 millioner kroner på sortbørshandel med OL-billetter.

Holder anklagen vand, er der tale om den største olympiske skandale i nyere tid, og så står Hickey til syv år i spjældet.

Et andet spørgsmål, som trænger sig på, er, om ikke de øvrige medlemmer af IOC, herunder kronprins Frederik og Poul-Erik Høyer, samt formanden for Danmarks Idrætsforbund, Niels Nygaard, burde have set den her skandale komme. De var i hvert fald advaret.

Således skrev Ekstra Bladet i juni sidste år, at den tidligere brasilianske fodboldstjerne og nuværende politiker Romario i den brasilianske kongres advarede OL-arrangørerne mod at lade Patrick Hickey have noget at gøre med billetsalget i Rio. Romario frygtede, at Hickey ville bruge sin indflydelse til at svindle med OL-billetterne.

Ud over at sidde i IOC’s bestyrelse er Patrick Hickey præsident for den Europæiske Olympiske Komité, EOC, hvor også Niels Nygaard har sæde.

Når man ser på historikken i både IOC og EOC, kan man med rette spørge, hvorfor Niels Nygaard og andre gode kræfter i EOC ikke for længst enten er gået selv i protest eller har fået smidt Patrick Hickey på porten?

Artiklen fortsætter under billedet

DIF-formand Niels Nygaard har i flre år arbejdet tæt sammen med Hickey i EOC
DIF-formand Niels Nygaard har i flre år arbejdet tæt sammen med Hickey i EOC
 

Historien om Patrick Hickeys mulige billetsvindel begynder ikke i Rio, den begyndte allerede ved OL i London i 2012. Her blev flere af hans nære medarbejdere afsløret i at handle med billetter på den sorte børs. Alligevel har de samme personer siden fået mægtige hverv i den olympiske bevægelse af Patrick Hickey.

Det var blandt andet derfor, at Romario råbte vagt i gevær. En anden grund var, at salget af Irlands billetter til OL i 2012 pudsigt nok endte hos et firma, hvor Hickeys søn er ansat.

I midten af juni 2012 skrev den engelske avis The Sunday Times i en serie artikler, at ledere fra flere olympiske komiteer i Europa videresolgte OL-billetter eller havde intentioner om at gøre det. Hvilket er strengt forbudt ifølge IOC’s regler.

Blandt de afslørede var præsidenten for den græske olympiske komité, Spyros Capralos, og præsidenten for Maltas olympiske komité, Lino Farrugia Sacco. Fire andre fra den olympiske familie blev ligeledes afsløret i ulovligt videresalg af OL-billetter.

Artiklen fortsætter under billedet

Billetsvindleren Lino Farrugia og den nu fænglede IOC-bosse Patrick Hickey er de bedste venner.
Billetsvindleren Lino Farrugia og den nu fænglede IOC-bosse Patrick Hickey er de bedste venner.
 

I juni 2012 sendte Sunday Times beviserne, som blandt andet omfattede skjulte videooptagelser, til IOC’s etiske komité, og i november samme år barslede komitéen med en rapport om de seks personer.

Her levnes ingen tvivl om, at de seks har forbrudt sig mod IOC’s regler og misbrugt deres positioner. Om Spyros Capralos skriver IOC-komitéens leder, at misbruget er specielt alvorligt, fordi grækeren er en indflydelsesrig person i den olympiske bevægelse. Han har skadet bevægelsens omdømme, hedder det.

Sammen med sin generalsekretær indrømmede Lino Farrugia Sacco ifølge rapporten, at han havde til hensigt at videresælge OL-billetter, blandt andet til Vinter-OL i Sochi i 2014.

Patrick Hickey sad i 2012, præcis som i dag, i IOC’s eksekutivkomité. Da komitéen diskuterede sagen, var Hickey den eneste, som stemte imod sanktioner mod de seks. IOC havde ingen magt til at få dømt billetsvindlerne, men de kunne nægte dem akkrediteringer til fremtidige olympiske arrangementer. Det skete ikke. Tværtimod.

Ekstra Bladet kan afsløre, at Spyros Capralos og Lino Farrugia Sacco blev forfremmet til mægtige positioner i EOC med gode muligheder for at fikse flere billetter. De har også fået positioner, der gør det muligt for dem at dække over Patrick Hickey og andre magtfulde personer i den olympiske familie.

Spyros Capralos blev af Patrick Hickey udnævnt som formand for EOC’s koordinationskomité for de meget omstridte Europæiske Lege i Baku i 2015. En komité hvor også Niels Nygaard havde sæde.

Capralos blev således Hickeys højre hånd i et projekt, som var politisk inficeret fra dag et, og billetsvindleren Capralos sad glad ved siden af Hickey på podiet i Baku.

Artiklen fortsætter under billedet

Spyros Caprolos bar den olympiske flamme da Athen var vært for OL. Nu hører han til blandt Hickeys kedelige venner.
Spyros Caprolos bar den olympiske flamme da Athen var vært for OL. Nu hører han til blandt Hickeys kedelige venner.

Lino Farrugia Sacco har også gjort det godt. Han er i dag leder af EOC’s revisionskomité (Audit Committee).

Til trods for at justitsministeriet på Malta i 2014 fandt Lino Farrugia Sacco skyldig i grov uagtsomhed i forbindelse med billetsagen fra 2012, sidder malteseren altså med ansvaret for dem, som skal kontrollere, at Patrick Hickey holder sig til reglerne.

Hickey har sørget godt for billetsvindlerne, men heller ikke for den irske OL-boss vokser træerne ind i himlen. Selv er han som nævnt bag tremmer, men han tabte også et andet slag, kort før OL begyndte i Rio.

Der skulle optages nye medlemmer i IOC, og her forsøgte Hickey at få sin nyttige højre hånd, Spyros Capralos, valgt ind. Men ifølge Ekstra Bladets oplysninger stillede IOC-præsident Thomas Bach sig i vejen. Netop på grund af billetsvindlen fra 2012.

NIELS NYGAARD ER TAVS

Ekstra Bladet ville selvfølgelig gerne have haft DIF-formand Niels Nygaards kommentarer til hele sagen omkring Patrick Hickey.

Det lykkedes os at fange Nygaard på en telefon, mens han i bil var på vej fra den ene konkurrence i Rio til den anden.

Men han ønsker ikke at kommentere noget som helst, før der kommer mere klarhed om politiets sag mod Hickey. I stedet henviser Nygaard til DIF-direktør Morten Mølholm.

Vores kollega Jan Kjeldtoft fangede Mølholm i Rio:

- Hvad er din reaktion på sagen mod Patrick Hickey?

- Det første er et forbehold, fordi vi jo ikke ved præcis, hvad der er sket. Det er stadig medieberetninger, men hvis det er rigtigt, hvad vi kan se i medierne, er det ekstremt skidt og alvorligt. Det er jo kun noget, vi kan tage voldsomt afstand fra.

- Han er anholdt, efter brasiliansk politi gennem længere tid har været i gang med efterforskningen. Ved du mere end det, der har været i medierne?

- Vi ved ikke mere end det, og vi kan se, der er kommet en meddelelse om, at han midlertidigt er trådt tilbage som præsident for EOC. Det indikerer jo i hvert fald, at der er en undersøgelse i gang. Umiddelbart virker det alvorligt.

- Hvis denne sag er så alvorlig, som den bliver beskrevet, er det vel en af de største skandaler i nyere tid inden for IOC-systemet?

- Jo! Med en så højtstående person, jo! Det er det.

- Er du overrasket?

- Ja. Hvis det er rigtigt, så overrasker det mig. Det overrasker mig, at sådan noget kan ske – hvis det er sket – når man tager i betragtning alle de nødvendige signaler, der er givet omkring good governance. At man så ikke er blevet klogere, ja, det overrasker mig.

PATRICK HICKEYS BLÅ BOG

Den 71-årige Patrick Hickey er præsident for sit hjemlands olympiske komité, som han har kontrolleret siden 1989.

Han er også medlem af Den Internationale Olympiske Komité, IOC, og her gjorde han sig første gang bemærket i forbindelse med skandalen omkring Salt Lake Citys værtsskab for Vinter-OL i 2002. Salt Lake City var i hård kamp med japanske Nagano, og der blev brugt ufine metoder.

I et strengt privat  og fortroligt brev til chefen for Salt Lakes Citys organisationskomité skriver Hickey 11. marts 1991, at han er vidende om, at Nagano har tilbudt IOC-medlemmer 100.000 dollars for deres stemme.

Hickey har det bedst med statscheferne i Østeuropa. Her klasker han knytnæve med Vladimir Putin.
Hickey har det bedst med statscheferne i Østeuropa. Her klasker han knytnæve med Vladimir Putin.
 

Hickey har dog aldrig sat navne på slynglerne eller anmeldt dem. Han har holdt sin viden for sig selv. Alligevel blev han valgt ind i IOC i 1995, hvor han straks tog for sig af retterne.

Han lod således Atlanta, OL-vært i 1996, betale et ophold på luksushotellet The Cloisters On Sea på Georgias kyst. Alene returbilletten fra Dublin løb op i 30.000 kroner, og bagefter noterede værterne, at Hickey og kompagni havde haft en stor appetit.

Virkelig magt fik han for alvor i 2006, hvor han blev præsident for de 50 medlemslande i EOC. Han ville have sine egne lege, præcis som Asien, Oceanien, Afrika og Pan-Amerika har det.

Problemet var blot, at der ikke var mange i Europa, som ønskede dem. Derfor henvendte han sig først til Hvideruslands kommunistiske diktator, Alexander Lukasjenko.

Lukasjenko ville som så mange andre diktatorer gerne have store sportsbegivenheder. De dækker for de mange overgreb, der ellers finder sted i landet. Men Lukasjenko løb tør for penge. Derfor kiggede Hickey mod syd til Det Kaspiske Hav, hvor Aserbajdsjan væltede sig i olie.

Aserbajdsjan er et endnu mere modbydeligt styre end Hviderusland, men Hickey fik, hvad han søgte. En skruppelløs diktator med milliarder og med lyst til at forskønne indtrykket af sit land.

At fængslerne i Baku er fyldt med politiske fanger, anfægtede ikke Hickey.

Det flugter meget godt med det syn mange har på ham:

Mexicaneren og IOC-medlemmet Mario Vázquez Raña har således sagt om manden fra Dublin:

- Jeg betragter ham som en mand helt uden etiske og moralske kvaliteter.

Den tidligere irske sportsminister Jim McDaid har beskrevet Hickey som en national skamplet.

OL-skandale: IOC-medlem anholdt for billet-svindel

Sportens største skiderik sidder endelig i spjældet

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby