DIF-boss: FIFA-sheik er fænomenalt dygtig

Niels Nygaard, formand for Danmarks Idrætsforbund, fortæller om spillet i IOC's kulisser

Niles nyggard som her ses i midten mellem IOC's præsident Thomas Bach og vores kronprins, som også er medlem af IOC, mener at Sheik Al-Aabah er en en dygtig mand. Foto: Lars Poulsen
Niles nyggard som her ses i midten mellem IOC's præsident Thomas Bach og vores kronprins, som også er medlem af IOC, mener at Sheik Al-Aabah er en en dygtig mand. Foto: Lars Poulsen

Med sine mange år i international idrætspolitik kender formanden for Danmarks Idrætsforbund, DIF, Niels Nygaard om nogen herhjemme spillets topaktører. Han har således også været tæt på den kuwaitiske sheik Ahmad Al-Sabah, der angribes for at stå bag sig eget lands udelukkelse fra international idræt

Hvor vigtig er sheik Ahmad Al-Sabah i international idræt?

– Han er en af de vigtigste personer. Efter at han blev præsident for de nationale olympiske komiteer (ANOC), har han fået en meget central position i IOC, og det har bevirket, at ANOC er kommet til at fylde betydelig mere i en olympiske bevægelse, end vi har oplevet tidligere. Efter IOC's præsident Thomas Bach er han blandt de mest indflydelsesrige.

Det er folk omkring Al-Sabah, der selv har foranlediget, at Kuwait er blevet udelukket. Er det normal procedure i international idræt?

– Som jeg ser det her, så er der en konflikt mellem to grene af sheik-familien i Kuwait. De har gjort idrætten til gidsel i et internt spil om magten. Der er ikke noget, der er normalt ved den her situation. Det er en familiefejde, der spiller over på idrætten.

Hioldet med Beckham, Deco, Roberto Carlos og alle de andre stjerner, der stillede op i Kuwait. Foto:AP Sport Kuwait-konspirationen: FIFA-præsident brugte forkerte spillere i sin valgkamp

Det er vel ikke meningen, at de skal kunne tage idrætten som gidsel?

– Formalia i det her er, at IOC kræver, at de nationale olympiske komitéer skal være uafhængige af regeringen i det pågældende land. Den nationale olympiske komite skal være valgt af specialforbundene, og regelsættet skal ikke være udstukket af regeringen.

– Hvis regeringen herhjemme bestemte, hvem der skulle udtages til OL, eller hvem der skulle være formand for Danmarks olympiske komite, så ville det være i strid med reglerne i IOC.

– I det her tilfælde mener IOC, at regeringen i Kuwait har udstukket en række regler, som er i modstrid med IOC’s bestemmelser.

Kuwait siger, at de giver en masse penge til idrætten, og at de vi blot sikre, at pengene ikke bliver brugt til korruption.

– Selvfølgelig skal en regering kunne blande sig, hvis der foregår ulovligheder i den nationale olympiske komité. Men jeg er ikke nok inde i den faktiske situation til at kunne vurdere, hvad der er op eller ned i det.

Den magtfulde Sheik Ahmad Al-Sabah fra Kuwait beskyldes for at have udelukket sit eget land fra international sport. Foto: AP Sport Magtfuld FIFA-sheik beskyldes for at tage sporten som gidsel

Hvad er det for et ry, sheik Al-Sabah har i olympiske kredse?

– Han er fænomenalt dygtig til at networke og til at få forskellige konstellationer til at falde i hak. Han er en rigtig dygtig idrætspolitiker. Det er det ry, han har i IOC. Han har fået ANOC til at fylde rigtig meget i IOC. Der er løbende en magtkamp mellem de internationale specialforbund på den ene side og ANOC på den anden. Det er de to hoved-stakeholders i IOC. I en årrække var specialforbundene på vej til at tage førertrøjen, men der har sheiken formået at gøre ANOC ligeværdig.

Han er fænomenalt dygtig, siger Niels Nygaard om sheik Al-Sabah. Foto: AP
Han er fænomenalt dygtig, siger Niels Nygaard om sheik Al-Sabah. Foto: AP
 

Han sidder også på pengekassen i den olympiske solidaritetsfond.

– Ja, der er en særskilt bestyrelse, som han er formand for. De fordeler de penge, som kommer over fra blandt andet IOC’s tv-indtægter. Som formand for bestyrelsen har han med de øvrige i bestyrelsen en rimelig stor magt og indflydelse på, hvordan pengene bliver fordelt til de forskellige nationale olympiske komitéer. Når vi skal have skiløbere og curlinghold til Vinter-OL, er det typisk atleter, som ikke har en stor økonomi at gøre godt med.

– Der kan vi søge legater fra solidaritetsfonden, så idrætsudøverne har bedre muligheder for at kvalificere sig til Vinter-OL.

– Men der går selvfølgelig mange penge til udviklingslande i Afrika og Asien. Lande som ikke har så mange penge at gøre godt med, som Nordamerika og Europa har. Der går flere penge til de andre verdensdele, end der går til Europa.

Når sheiken sidder med pengene, har han vel også gode muligheder for sikre sig stemmer?

– Det er nogle af de mekanismer, der kører i den internationale idræt. Præsidenten kan dog ikke egenrådigt dele penge ud. Der sidder en bestyrelse på 10-12 medlemmer. Men en formand har jo altid en særlig position.

I Kuwait bliver der stillet spørgsmål ved, om OCA bliver brugt til pengevask og korruption. Bør IOC ikke undersøge hans etiske habitus?

– I første omgang er det op til det enkelte land at undersøge, om der foregår ulovligheder, og i det omfang der gør det, skal der falde en dom. Om der er basis for fra idrættens egne organisationer at foretage en undersøgelse, er jeg ikke nok inde i, hvad der foregår til at vurdere. IOC skal reagere, når der foreligger en dom, siger Niels Nygaard.

Poul-Erik Høyer vil ikke udelukke Kuwait

Kuwait er også medlem af det Internationale Badmintonforbund, men her er de ikke suspenderet.

Badmintonforbundet har den tidligere danske OL-guldvinder Poul-Erik Høyer som præsident, og indtil videre har han ikke tænkt sig at smide Kuwait ud i kulden.

– Vores jurister har vurderet sagen og har ikke fundet nogen anledning til at suspendere Kuwait. Men vi følger selvfølgelig sagen tæt, siger Poul-Erik Høyer til Ekstra Bladet.

Poul-Erik Høyer er i øvrigt også medlem af IOC, hvor jo også sheik Ahmad Al-Sabah og Patrick Hickey sidder.

11 kommentarer
Vis kommentarer