Din forræder! Doping-afslører lagt for had i hjemlandet

Løberen Yuliya Stepanova, som slog alarm om statsautoriseret doping i Rusland, er udstødt og udskældt i hjemlandet

Yuliya Stepanova, her fotograferet i 2013, har næppe en fremtid i Rusland, hvor hun er lagt for had på grund af sine afsløringer af systematisk doping. Foto: AP.
Yuliya Stepanova, her fotograferet i 2013, har næppe en fremtid i Rusland, hvor hun er lagt for had på grund af sine afsløringer af systematisk doping. Foto: AP.

Mens forargelse hersker i Vesten over den systematiske doping, som den russiske stat år efter år har autoriseret, er det i Rusland den kvindelige atlet, som afslørede det hele, der vækker forargelse.

Løberen Yuliya Stepanova fordømmes i vide kredse for sit påståede forræderi mod fædrelandet, og hun er for længst flygtet ud af landet og skjuler sig nu på en hemmelig adresse i USA.

BBC beskriver i en fyldig reportage den menige russers opfattelse af Stepanova, og folk finder grovfilen frem, når de kommenterer den engang højt respekterede atlet.

- Den pige er en forræder. Hun har kastet en sort skygge over vores regering og hele landet, siger en ældre kvinde til BBC, som har besøgt Stepanovas hjemby, Kursk.

Var selv dopet
Atletens stedfar fortæller, at Stepanovas mor er blevet chikaneret på sin arbejdsplads for at have opfostret en så 'upatriotisk datter'.

Andre er mildere stemt over for Stepanova, men den officielle holdning i Rusland er utvetydig. En talsmand for præsident Putin har kaldt hende en 'Judas'.

Yuliya Stepanova var selv en del af det russiske dopingprogram i seks år, før hun med sin mand, Vitaly, som arbejdede for de russiske antidopingmyndigheder, valgte at slå alarm for at stoppe det vidt udbredte uvæsen. Det skete, da hun mod al forventning blev fældet i en dopingtest og i øvrigt samtidig blev gravid.

Den tyske ARD-journalist Hayo Seppelt er manden, der fik Stepanova til at tale, hvilket førte til afsløring af systematisk doping i Rusland. Foto: Thomas Søndergaard / Play The Game.
Den tyske ARD-journalist Hayo Seppelt er manden, der fik Stepanova til at tale, hvilket førte til afsløring af systematisk doping i Rusland. Foto: Thomas Søndergaard / Play The Game.

Parret satte den tyske journalist Hayo Seppelt på sporet af fusk med dopingprøver, betaling for at slippe for disciplinærsager, bestikkelse, afpresning og myndighedernes dybe involvering i den omfattende svindel, som nu har kostet russisk sport al troværdighed.

Kaldes hykler
Parrets afsløringer og Seppelts reportager førte til langstrakt og minutiøs efterforskning foranstaltet af det internationale antidopingagentur WADA. To sønderlemmende rapporter, McLaren I og II, har blandt andet konkluderet, at 1000 russiske atleter har været en del af det systematiske bedrag.

I Rusland eksisterer imidlertid en høj grad af fornægtelse. Visse atleter, der er berørt af afsløringerne, afviser beskyldningerne og kalder Stepanova en 'selvoptaget hykler', skriver BBC.

- Hun er ikke en helt, for der er intet heltemodigt i det, hun har gjort, siger Artyom Patsev, der er advokat for en stribe dopingbeskyldte atleter.

- Hendes hovedmotiv er økonomisk, siger Patsev.

Ifølge BBC har Stepanova ikke haft nogen som helst økonomisk gevinst af at bimle med alarmklokken. Tværtimod.

- Jeg mener ikke, at jeg har gjort noget galt. Jeg sagde sandheden. Jeg forsøgte at hjælpe, siger Stepanova til BBC.

- Hvis de (hendes landsmænd, red.) fortrækker løgnen, så er det deres problem, og deres had forbliver hos dem.

IOC giver Wada skylden for russisk dopingkaos

Russisk whistleblower trygler om OL-billet

Minister om nye dopinganklager: Ren spekulation!