Doping-lægen får værst tænkelige straf

Lægen Mark Bonar, som på skjult kamera pralede af at have dopet hundredvis af atleter, har mistet retten til at arbejde som læge

- Han ser lidt skør ud, og han kan virke useriøs, men vi mener dog, at der er belæg for at påstå, at han faktisk doper atleter, sagde dopingjægeren Hajo Seppelt om Mark Bonar (billedet) i april 2016.
- Han ser lidt skør ud, og han kan virke useriøs, men vi mener dog, at der er belæg for at påstå, at han faktisk doper atleter, sagde dopingjægeren Hajo Seppelt om Mark Bonar (billedet) i april 2016.

Ved hjælp af skjult kamera lykkedes det for knapt to år siden den tyske dopingjæger og ARD-journalist Hajo Seppelt og den britiske avis Sunday Times at afsløre lægen Mark Bonar som en yderst flittig dopinglæge.

Nu har en undersøgelseskommission - Medical Practitioners Tribunal Service - frataget Bonar retten til at praktisere som læge, idet det er fastslået, at han har udvist 'en hensynsløs tilsidesættelse af patienters sikkerhed'.

Det skriver avisen The Times som videre fortæller, at Bonar ifølge tribunalet endnu 'ikke har anerkendt eller vist forståelse for alvoren i sine gerninger'.

40-årige Mark Bonar var på rygteplan involveret i doping, og journalisterne besluttede at afprøve hans påståede villighed til at hjælpe atleter med at dope sig.

De sendte en ung mand i konsultation hos Bonar, og han faldt i med begge ben, da han snart tilbød at udskrive steroider og andre dopingstoffer til den unge atlet, som havde udtrykt ønske om at forbedre sin præstationsevne.

Den tyske journalist Hajo Seppelt er en af tidens dygtigste  dopingjægere. Han har afsløret blandt andet den statsautoriserede doping i Rusland. Her er han fotograferet på sportskonferencen Play The Game i 2015. Foto: Play the Game / Thomas Søndergaard.
Den tyske journalist Hajo Seppelt er en af tidens dygtigste dopingjægere. Han har afsløret blandt andet den statsautoriserede doping i Rusland. Her er han fotograferet på sportskonferencen Play The Game i 2015. Foto: Play the Game / Thomas Søndergaard.
 

I løbet af en række konsultationer udskrev Bonar blandt andet testosteron og væksthormoner til lokkeduen, som forinden var blevet grundigt undersøgt af andre læger. Ingen af de medikamenter, som Bonar udskrev, var der lægefagligt belæg for at udskrive.

Skjult kamera sikrede journalisterne videooptagelser med Bonar, som pralede af at have udskrevet præstationsfremmende medicin til 150 eliteidrætsfolk - herunder en landsholdscricketspiller, britiske cykelryttere og fodboldspillere.

Ingen konkrete beviser underbyggede videooptagelserne. Bonar hævdede, at han blot havde pralet for at gøre sin praksis interessant i idrætskredse, og at der ikke var nogen sandhed i, hvad han havde sagt.

Alligevel har han altså mistet retten til at arbejde som læger, skriver The Times.

Hajo Seppelt, som også har spillet en fremtrædende rolle i afsløringen af den statsautoriserede doping i Rusland, forsikrede i 2016, at Bonar var mere end bare den fantast, han selv hævder at være.

- Jeg nærer ingen tvivl. Han ser lidt skør ud, og han kan virke useriøs, så man kunne nok få den tanke, at han har opdigtet en masse ting. Vi mener dog, at der er belæg for at påstå, at han faktisk doper atleter, sagde Hajo Seppelt til Ekstra Bladet.

- Vi må overveje, hvad vi skal stille op med de navne, vi er stødt på blandt Bonars klienter – om det er troværdigt eller ej, at de er nævnt i forbindelse med hans praksis. Jeg kan sige nu, at der er tale om meget, meget store navne i sportens verden.

- Men vi kan ikke bare offentliggøre navnene, for er man blevet behandlet af Bonar, betyder det ikke nødvendigvis, at man er blevet dopet af Bonar, sagde Hajo Seppelt.