Dopingjæger: Store navne nævnt i britisk dopingsag

Den tyske ARD-journalist Hajo Seppelt var med til at afsløre dopinglægen Mark Bonar og arbejder nu på at afsløre lægens mange klienter

Journalisten Hajo Seppelt fra den tyske tv-station ARD deltog i oktober 2015 i konferencen Play the Game i Aarhus. (Foto: Play the Game/Thomas Søndergaard).
Journalisten Hajo Seppelt fra den tyske tv-station ARD deltog i oktober 2015 i konferencen Play the Game i Aarhus. (Foto: Play the Game/Thomas Søndergaard).

Nogle af sportens største stjerner er nævnt i den dopingsag, som tyske ARD og britiske Sunday Times har afdækket, og som har den britiske gynækolog Mark Bonar i centrum.

Det fortæller ARD-journalist Hajo Seppelt, som knapt havde afdækket systematisk, statsautoriseret doping i Rusland, før han søndag leverede et lammende slag mod britisk sport og ikke mindst britisk selvforståelse.

Bonar har for rullende, skjult kamera indrømmet, at han har dopet omkring 150 britiske elitesportsfolk med potente dopingmidler som epo, testosteron, væksthormon og steroider. Det gælder blandt andet britiske Tour de France-cykelryttere, tennisspillere og fodboldspillere fra Premier League.

Konfronteret efterfølgende har Bonar afvist alt, men Seppelt er overbevist om, at den excentriske læge ikke bare har pralet med sin lyssky virksomhed for at gøre sig mere interessant.

Canadieren Richard 'Dick' Pound, som tidligere har været præsident for WADA, har stået i spidsen for granskningen af korruption og doping i international atletik. Resultatet siges at være eksplosivt. (Foto: AP). Atletik Dopingjæger vil afsløre 'komplet forræderi' i atletik

- Jeg nærer ingen tvivl. Han ser lidt skør ud, og han kan virke useriøs, så man kunne nok få den tanke, at han har opdigtet en masse ting. Vi mener dog, at der er belæg for at påstå, at han faktisk doper atleter, siger Hajo Seppelt til Ekstra Bladet.

- Vi må overveje, hvad vi skal stille op med de navne, vi er stødt på blandt Bonars klienter – om det er troværdigt eller ej, at de er nævnt i forbindelse med hans praksis. Jeg kan sige nu, at der er tale om meget, meget store navne i sportens verden.

- Men vi kan ikke bare offentliggøre navnene, for er man blevet behandlet af Bonar, betyder det ikke nødvendigvis, at man er blevet dopet af Bonar, siger Hajo Seppelt.

De skjulte optagelser blev skaffet ved hjælp af en lokkedue, som ARD og Sunday Times sendte til konsultation på Bonars klinik i det eksklusive Knightsbridge-kvarter i London. Snart opbyggede lokkeduen et tillidsforhold til Bonar, som begyndte at øse ud af sin viden og afsløre omfanget af sit virke.

Han nævner klienter fra Premier League-klubberne Arsenal, Chelsea og Leicester, og han refererer til en cykelrytter, som efter behandling klarede sig bemærkelsesværdigt godt i Tour de France. 'Hvordan han klarede stigningerne, var ganske utroligt', siger Bonar på optagelserne.

Journalisten Hajo Seppelt fra den tyske tv-station ARD deltog i oktober 2015 i konferencen Play the Game i Aarhus. (Foto: Play the Game / Thomas Søndergaard). Sport og Spil Afslørede gigant-skandalen: Nu overvåges han konstant

Bonar nævner en tidligere fitnesstræner i Chelsea, Rob Brinded, som en vigtig samarbejdspartner. Journalisterne opsøger Brinded i Barcelona, hvor de igen med skjult kamera får ham til at bekræfte, at han sender fodboldspillere til Bonar i London.

’Jeg gør ikke noget uetisk’, siger Brinded på optagelserne. ’Dr. Bonar tager sig af de andre ting’, siger han og bekræfter over for lokkeduen, at han kan sikre spillere et ’boost’ i deres præstationsevne ved hjælp af Bonar.

- Vi mener, at det er dokumenteret, at Bonar ikke bare praler og forsøger at gøre sig interessant. Men vi har ikke dokumentation for, at 150 atleter er blevet dopet af Bonar, og derfor nævner vi ikke deres navne, siger Hajo Seppelt.

Rob Brinded og de nævnte fodboldklubber har alle over for engelske medier pure afvist at have noget med doping og Mark Bonar at gøre.

1 af 2 Lægen Mark Bonar hævder på skjulte optagelser, at han har dopet 150 topatleter. (Foto fra Twitter-profil).
2 af 2 Journalisten Hajo Seppelt fra den tyske tv-station ARD deltog i oktober 2015 i konferencen Play the Game i Aarhus. (Foto: Play the Game/Thomas Søndergaard).
7 kommentarer
Vis kommentarer