Ekstra Bladet i Qatar: Her taler de ikke om de døde – Ekstra Bladet
Sport
Annonce:

 

 

Selv om Amnesty International i august afslørede, at 15.000 migrantarbejdere er døde i Qatar siden december 2010, forsøger den lokale VM-komite, Supreme Committee, SC, at nedtone tallene.

Således skelner SC skarpt mellem dødsfald blandt migrantarbejdere, som har med byggeriet af VM-stadioner at gøre, og alle øvrige byggerier. Også selv om de er en konsekvens af det forestående VM. Det gælder blandt andet metro, hoteller, lufthavn og motorveje.

 

Ifølge SC har der ’kun’ været 37 dødsfald blandt arbejderne på VM-stadionerne siden 2015. Heraf er de 34 defineret som ikke arbejdsrelaterede.

 

SC udgiver hvert år en rapport om arbejdet på de otte VM-stadioner. I den seneste fra 2020 er angivet fire dødsfald.

I juni døde en elektriker på Education City Stadium efter at være testet positiv for covid-19.

6. april blev en 34-årig murer fra Bangladesh fundet på gulvet ved siden af sin seng. Dødsårsagen blev noteret som akut hjertefejl forårsaget af naturlige årsager.

4. juli blev en 40-årig indisk arbejder på Al Thumama Stadium meldt savnet. Han blev fundet af politiet. Dødsårsagen blev noteret som akut hjertefejl forårsaget af naturlige årsager.

20. juli klagede en 43-årig tømrer fra Bangladesh, som arbejdede på Ahmad Bin Ali Stadium, over brystsmerter. En ambulance kørte ham til hospitalet, hvor han døde. Dødsårsagen blev noteret som akut hjertefejl forårsaget af naturlige årsager.

 

Alle dør åbenbart af naturlige årsager. Det har fået Amnesty til at reagere. Hele 70 procent af de 15.000 dødsfald siden 2010 er uforklarlige. De er døde af naturlige årsager.

Dødsfaldene bliver ikke undersøgt eller obduceret. Men Amnesty og andre organisationer er ikke i tvivl om, at mange dødsfald skyldes varmestress.

Om sommeren når temperaturen op på 50 grader. Da Ekstra Bladet var i Qatar i sidste uge nåede temperaturen op på 40 grader. I det kvarter vi boede i, så vi, hvordan bygningsarbejdere dagen lang gravede i den stenhårde jord for at fritlægge rør og ledninger. Arbejdet foregik i bagende sol.

 

Men på den her tid af året er det ikke varmt nok til at holde varmepauser.

Qatar har vedtaget, at der ikke må arbejdes udendørs på byggepladser mellem 10.00 og 15.30. Men forbuddet gælder kun fra 1. juni til 15. september.

På stadionbyggerierne er der stadig varmepauser. Det ændrer dog ikke ved, at mere end halvdelen af de rapporterede 37 dødsfald er noteret som naturlige årsager. Uden nogen form for efterforskning.

 

Maskerede containere

Et pragtstadion med de bedste arbejdsforhold – sådan vil VM-værterne i Qatar gerne vise sig frem

Kan man bygge et stadion med plads til 40.000 tilskuere af skibscontainere stablet som legoklodser?

Ja, det kan man faktisk. Ras Abu Aboud er beviset og et af de otte stadioner, som skal bruges ved VM næste år i Qatar.

Det er et pragteksemplar af en fodboldarena og naturligvis et sted, som VM-værterne meget gerne vil vise frem.

Derfor var det et af de to stadioner, som BWI og Ekstra Bladet besøgte under inspektionsturen til Qatar.

Ras Abu Aboud er stort set færdigt. Der mangler kun små detaljer, før det kan tages i brug, og derfor var der ikke meget for inspektørerne fra BWI at komme efter. Der var en stige, som ikke stod forsvarligt, der var vægge, som var nymalede, men ikke skærmet af, og der var noget elarbejde, som skulle gøres bedre. Alt blev noteret i de små lommebøger.

 

Men som den engelske BWI-inspektør, Simon Hester, sagde til Ekstra Bladet på rundturen, så har Ras Abu Aboud fra begyndelsen været et forbillede for alle stadionbyggerierne i Qatar.

- Det var en standardinspektion. Vi fandt to-tre sager, som vi diskuterede med dem. Der var udfordringer omkring de elektriske installationer, brugen af stiger og opbevaring af kemikalier. De reagerede fint på det.

For at få det hele til at ose af aktivitet var flere håndfulde migrantarbejdere sat til at feje tribunerne. Det kan de komme til at gøre mange gange endnu, inden det for alvor går løs ved slutrunden i november næste år.

Men det er et spektakulært stadion. Alle vip-logerne er bygget ind i containerne. Det samme er toiletterne og presserum. Under tribunerne er det som at gå på et skibsdæk. Et af de få områder, som endnu ikke er færdigt, er emirens loge. Her var migrantarbejderne i færd med at skære gulvtæppet til.

 

Der var især en historie, som var vigtig for VM-værterne at fortælle. Det gælder for både Lusail Stadion, som vi besøgte dagen før, og hvor VM-finalen skal spilles, samt for Ras Abu Aboud. Budskabet er, at migrantarbejderne har fået medindflydelse med valgte repræsentanter til det såkaldte velfærdsråd, som består af både arbejdere og arbejdsgivere.

Said Pasha er fra Indien, taler glimrende engelsk og er mellemleder og velfærdsofficer hos selskabet HBK, som er hovedentreprenør på Lusail-byggeriet.

- Hver måned har vi disse møder med folk der er valgt til at repræsentere de forskellige nationaliteter. En inder repræsenterer inderne. Og sådan fortsætter det med Bangladesh, Pakistan, Kenya og Nepal.

 

- Arbejderne kan fortælle om deres problemer til de valgte repræsentanter. For eksempel problemer med maden eller at der ikke er steder til at hvile.

- Problemerne bliver bragt frem på møderne foran de officerer, som er ansvarlige for velfærd og indkvartering. Tingene bliver noteret og optaget.

- På mødet i dag var der to større sager. Der blev klaget over, at der ikke er nok steder at hvile på området foran stadion. I forvejen er der to steder, hvor de kan hvile. Vi havde også flere hvilesteder, men dem var vi nødt til at fjerne, fordi der skulle bygges på området. De er dog kun midlertidigt fjernet.

- Det andet punkt var manglende urinaler. Forklaringen er den samme som i punkt et. Der skal bygges på området, og derfor må vi midlertidigt fjerne urinalerne. De kommer også tilbage.

- I dag var repræsentanterne lidt nervøse, fordi BWI var her, men vi har disse møder hver måned og faktisk var de glade for at BWI og Supreme Committee var her i dag.

- De 12 der var her er valgt ved en normal valghandling i 2019.

- Vi annoncerede, at der ville blive et valg og interesserede kunne nominere sig selv. De kunne også gå rundt i beboelsesområdet og anbefale sig selv, og de kunne sende deres valgoplæg via mobiltelefonen.

- Arbejderne stemte som ved et hvert andet valg.

- Valget var i 2019 hvor lejren havde 3000 arbejdere. 80 procent af dem stemte. I øjeblikket bor der 2015 migrantarbejdere i lejren, siger Said Pasha.

 

Sådan kom Ekstra Bladet til Qatar

Foto: Lars Poulsen
Foto: Lars Poulsen

Siden coronaen brød ud, har kun meget få journalister fået lov til at rejse ind i Qatar. Nu er det lykkes for Ekstra Bladets fotograf Lars Poulsen og journalist Jan Jensen, men kun fordi vi har fået hjælp af det internationale fagforbund Building and Wood Workers International, BWI, som herhjemme er repræsenteret af BAT Kartellet.

BWI har en samarbejdsaftale med Qatars Supreme Committee, som står for alle stadionbyggerierne, og som samtidig er landets VM-komite.

Aftalen gør, at BWI kan inspicere de otte stadionbyggerier. Denne gang gik turen til Lusail Stadion, som skal huse VM-finalen, og det specielle Ras Abu Aboud Stadion, som er bygget af skibscontainere.

Ekstra Bladet fik i to dage lov til at følge inspektionerne, men først efter at være blevet godkendt af Supreme Committee. Og det skal siges, at vi var under konstant overvågning.

 

Det var spilleregler, vi havde forventet, men det var overraskende, at især BWI var uhyre nervøse for, at vi skulle komme for tæt på migrantarbejderne. Medarbejderne fra Supreme Committee havde større forståelse for, at vi skulle optage både billeder og lyd.

Men vi fik aldrig lov til at være alene med migrantarbejderne.

Der er dog også en verden i Qatar uden for de otte stadioner, som i virkeligheden kun beskæftiger 30-40.000 af de mere end to millioner migrantarbejdere, som er hentet til landet for at gøre det klar til VM.

Og der er mildt sagt en verden til forskel på de forhold som stadionarbejderne lever og arbejder under, og så den barske virkelighed som findes i andre lejre i Qatar. De lejre besøgte vi også.

 

Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Har dansk spiontjeneste ofret sin mand?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce: