Danskere glippede kæmpe-gevinst - tabte nerveflænsende finale

Storstilet comeback sikrede brasilianske SK Gaming sejr over danske Astralis i tæt finalekamp.

Den største e-sports begivenhed på dansk jord fik en nervepirrende konklusion. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Den største e-sports begivenhed på dansk jord fik en nervepirrende konklusion. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Følg Sport
Følg E-sport

KØBENHAVN (Ekstra Bladet): Der var lagt op til et vanskeægte drama i finalebraget mellem Astralis og SK Gaming ved den store e-sports-turnering BLAST Pro Series. Seks verdensklasse-hold var i løbet af lørdagen blevet reduceret til to.

Ubesejret i gruppespillet cruisede Astralis direkte i finalen lørdag aften. Men mod brasilianske SK fik de for alvor kamp til stregen. Ingen tvivl om, at de danske drenge nød godt af hjemmebanefordelen og et særdeles veloplagt publikum.

Og første 'map' blev da også vundet i overbevisende stil, hvor bl.a. Peter 'Dupreeh' Rasmussen imponerede med teknisk snilde og frygtindgydende evner som professionel skarpskytte. Også den svenske stand-in hos Astralis Dennis "dennis" Edman viste tegn på dødbringende færdigheder.

SK Gaming kæmpede sig dog ufortrødent tilbage i opgøret og vandt således andet 'map' i sikker stil. Derfor blev et foruroliget publikum tvunget i sædet til et afgørende og nervepirrende tredje sæt.

I sidste 'map' skruede Astralis dog gevaldigt op for tempoet og dominerede totalt. De brasilianske tropper fik ikke et ben til jorden. Og det prestigefyldte BLAST-trofæ virkede til at være inden for rækkevidde. Publikum øjnede ligeledes chancen for en fænomenal dansk storsejr og klappepølserne fik ikke et øjebliks stilhed.

Finalens afgørende map fik en forrygende start for Astralis. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Finalens afgørende map fik en forrygende start for Astralis. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Finale-sejren blev alligevel ikke nogen udpræget walk-over for de danske hjembanefavoritter. SK gav nemlig ikke op uden kamp. Og brasilianerne var tæt på at indhente de danske gamere i den afgørende fase.

Med to runder igen af det endegyldigt sidste 'map' stod det endda fuldstændig lige. Og de to hold kunne ikke blive enige om, hvem der skulle løbe med sejren. Skæbnen ville, at opgøret skulle afgøres i overtiden.

Det blev neglebidende tæt. Ulideligt tæt. Desværre alt for tæt. Astralis blev nemlig indhentet, knækket og besejret. SK Gaming endte med at vinde imod alle odds over Astralis i en vanvittig kamp 2-1 og kunne slutteligt løfte det eftertragtede BLAST-trofæ.

 

***

 

Da e-sporten væltede Royal Arena: AK74, fadøl og klappølser - ja tak!

De sidder gemt bag en computerskærm, men leverer top-underholdning for millioner. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
De sidder gemt bag en computerskærm, men leverer top-underholdning for millioner. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Er e-sport niche-underholdning? Er e-sport undergrund eller subkultur? Eller er e-sport i virkeligheden en skjult publikumsfavorit, der er kommet for at blive. Hvis du var tilstede ved Danmarks hidtil største e-sports-event lørdag i Royal arena, er du nok ikke længere i tvivl.

E-sport rækker langt ud over det lille mørke teenage-værelse, hvor nørdede unge burer sig inde hele natten for at game online computerspil - en fordom, der lørdag blev gjort alvorligt til skamme. BLAST Pro Series har i hvert fald vendt skepsis til begejstring hos undertegnede - ærligt talt!

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Den nybyggede multiarena i Ørestaden blev saftsuseme fyldt til randen med e-sports-fanatiske tilskuere ung som gammel, der ikke kunne få nok af deres helt store idoler - hovedsagligt det danske Counter Strike: Global Offensive-hold Astralis.

Når Peter 'Dupreeh' Rasmussen eller Andreas 'Xyp9x' Højsleth kastede en molotovcocktail, affyrede den mægtige sniperrifel eller tømte et helt magasin fra en AK47, skreg publikum i sådan en grad, at taget i Royal Arena nær var ved at lette.

Når terroristerne detonerede deres bombe spydede den enorme BLAST-scene ildrøde flammer og blev badet i skarpt neonlys. Bassen buldrede som et mindre jordskælv i betongulvet og den største fladskærm i mands minde blinkede, så det flimrede nervørst for øjnene. Det var bare STØRST!

Svimlende pengepræmier
Over 10.000 tilskuere var samlet til RFRSH's første store CS:GO-arrangement. Ja, du læste rigtigt. Arenaen var sgu udsolgt. Fans fra nær og fjern var stimlet sammen for at hylde deres helte. Millioner af billetløse sofa-seere måtte i stedet følge med på Twitch.tv eller på tv-kanaler fra 12 forskellige lande.

Både Astralis og landsmændende fra FC Københavns North blev modtaget som konger, da de entrerede hallen. Og til publikums store henrykkelse stod lørdagens første gruppekamp på et vaskeægte dansk derby. Som en velskrevet Hollywood-drejebog endte opgøret uafgjort. Og fansene kvitterede med at skrue deres vilde jubel en decibel eller to i vejret.

Astralis måtte kigger langt efter finalesejren. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Astralis måtte kigger langt efter finalesejren. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Som turneringen skred frem blev der brug for kyndig vejledning fra Astralis' professionelle sportspsykolog. For med svimlende summer på højkant - nemlig 125.000 dollars (næsten 800.000 kroner) til vinderen - var der i den grad brug for at dulme nerverne. Og hjemmebanefordelen gjorde bestemt ikke presset mindre.

Sportsdirektør Kasper Hvidt - den tidligere landsholdsmålmand i håndbold - gav med garanti også sit besyv med i de afgørende momenter med opmuntrende dessiner.

Ingen drillesyge servere
Tekniske problemer var der heldigvis intet af lørdag - selv om forpremieren fredag i første omgang var blevet direkte saboteret af drillesyge serevere. Men de i alt 80 computere til over to millioner kroner stod distancen, da det for alvor gjaldt - eller ...

For i finalen skete det gudhjælpemig igen. Storskærmen meddelte den alarmerende tekst: 'Technical issues'. Til stor fortvivlelse for publikum. Men de fikse teknikere var rappe på fingrene og gudskelov blev det kun til to-tre minutters hvil frem for to-tre timer.

Stjerner som Ronaldo og Messi
Det er svært at begribe. Men Astralis' fem unge gutter er verdensstjerner på linje med Cristiano Ronaldo og Lieonel Messi. Med en fyrstelig månedsløn, absurde pengepræmer ved prestigefyldte turneringer og langt over 100.000 følgere på de sociale medier er de danske e-sports-ikoner ikke til at spøge med. Det er serious shit, det her - undskyld mit franske.

Dannebrog strøg ikke til tops, men som begivenhed var Counterstrike-stævnet helt i top. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Dannebrog strøg ikke til tops, men som begivenhed var Counterstrike-stævnet helt i top. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Ekspert-kommentatorerne ved BLAST Pro Series vendte hver en taktisk sten og diskuterede og dissekerede hvert et headshot, hvert et brilliant kill. Nok rablede de derudad i timevis, men det var helhjertet og veludført arbejde. 

10 timers intens og højspændt drama mellem terrorrister og et anti-terrorkorps virkede til at være alle pengene værd. 

Det krævede dyb koncentration. Høj puls. Sved på panden og krampe i fingrene - formentlig. Men publikum elskede det! Hvem havde troet, at et retro-computerspil, de fleste har spillet i deres ungom, skulle gå hen og blive et samlingspunkt for et propfyldt stadion i hovedstaden.

Astralis kæmpede sig tilbage i historisk drama

Fadæse i Royal Arena: Tv-event gik i vasken

Kæmpe event sætter Danmark på verdenskortet: Forventer millioner af seere

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+