De danske esportsstjerner fra Astralis er i skrivende stund urørlige på verdenstoppen i Counter-Strike Global Offensive, men på bundlinjen er det danske hold ikke usårlige - og bløder rødt. Det viser årsregnskabet for 2017, som udkom i sidste uge.
For selvom Astralis fik deres store folkelige og sportslige gennembrud sidste år ved blandt andet at vinde pendanten til Champions League – ELEAGUE Major-turneringen i Atlanta - har holdet fået et underskud på 4,7 millioner i det forgangne regnskabsår.
Det har desværre ikke været muligt at få en kommetar til regnskabet fra én af Astralis-stjernerne, men ifølge Steen Laursen, der er kommunikationsansvarlig for organisationen bag holdet, RFRSH Entertainment, finder man resultatet tilfredsstillende.
- Det er ganske simpelt en investering. Regnskabsmæssigt er det naturligvis et underskud, men det koster penge at bygge et globalt brand på så mange fronter, som vi gør. Vi er foran planen på flere områder og glæder os over at investeringerne allerede nu begynder at give afkast, siger Steen Laursen.
Velbetalte esportsstjerner
Sportsligt høster Astralis-spillerne i hvert fald stor hæder og ære ved at nedtromle modstanderne ved hver turnering, holdet deltager i. På regnskabet ses det også, at det især er investeringerne i holdets konkurrenceevne og spillernes lønninger, som har været den altoverskyggende udgiftspost.
Holdet havde en bruttofortjeneste på 13,1 millioner kroner, men udbetalte 16,2 millioner i løn og gage til Astralis Esport ApS' otte fuldtidsansatte – hvoraf de fem er spillerne. For skal man have Counter-Strikens største stjerner i folden, må man også betale dem derefter, fortæller Steen Laursen.
- Ligesom i andre sportsgrene er den slags afhængigt af markedsvilkårerne, og lige nu har vi de dygtigste spillere og det bedste hold i verden. Det er klart, at det koster, men på den lange bane giver det absolut mening i forhold til vores strategi om at have verdens bedste hold, og på sigt skulle det gerne vise sig, at pengene er godt og rigtigt givet ud, siger Steen Laursen.
Hvor meget Astralis-spillerne tjener, ønsker RFRSH Entertaintment ikke at kommentere, men de danske esportsstjerner får i hvert fald ikke problemer med at skaffe mad på bordet.
- Hvad angår deres løn eller andre personlige forhold, så er det ikke noget, vi kommenterer, men generelt kan du sige, at de bedste Counter-Strike spillere lønnes som dygtige Superliga-spillere, men modsat traditionel sport går hovedparten af præmiepengene til holdet og træneren, så på den front er Astralis-spillerne ganske fint med, siger Steen Laursen.
Satser på et sort nul
Til gengæld betaler det sig også at skabe et hold af vindere – i hvert fald på sigt. Selvom Astralis registrerede et underskud på 4,7 millioner kroner, er underskuddet blevet markant mindre end i sidste regnskabsår, samtidig med at fortjenesten næsten er fordoblet.
I 2016 havde holdet et underskud på 7,4 millioner kroner og en bruttofortjeneste på 7,7 millioner kroner. Nu er underskuddet skrumpet ind, mens indtægterne er steget til 13,1 millioner kroner i 2017.
- Det hænger sammen med vores evne til at udbrede kendskabet til Astralis i Danmark og internationalt, forbedringen af de sportslige resultater og vores deraf følgende samarbejde med større internationale brands. Vi har i 2017 indgået større og længerevarende partnerskaber – deraf de øgede indtægter, fortæller Steen Laursen.
Det er blandt andet sponsoraterne med store brands som Audi, Jack & Jones, Panzerglass og Turtle Beach, som har skabt den øgede indtjening. Flere af sådanne aftaler er ifølge Steen Laursen undervejs, og derfor er forventningerne til næste års regnskab store.
- Vi forventer, at vi kan gå i et sort nul allerede næste år. Astralis er blevet folkeeje i Danmark, og vi ser en klar fremgang på alle parametre. Både sportsligt, men også i form af den øgede interesse fra større internationale brands og et stadig stigende merchandise-salg, siger Steen Laursen.
Danskerhold nærmer sig 6,4 millioner kroner efter musebekæmpning