Annonce:
Annonce:

Får mundkurv på: Her er historien Putins fjende ikke må fortælle

Her er historien, som Grigory Rodchenkov ikke må fortælle Ekstra Bladet - hans advokater giver ham mundkurv på

Annonce:

Den russiske whistleblower Grigory Rodchenkov deler gladeligt sine historier med Ekstra Bladet. Men på et område bliver han kneblet af sine advokater. Han må ikke tale om skiskydning.

Forklaringen er, at Rodchenkov er i en juridisk konflikt med den magtfulde oligark Mikhail D. Prokhorov, som er tidligere præsident i det russiske skiskydningsforbund, RBU.

Sagen handler ikke direkte om Prokhorovs rolle i dopingen i Rusland, men om tre karantæneramte kvindelige russiske skiskytter. I realiteten er der dog tale om en magtkamp mellem den magtfulde oligark og Rodchenkov.

Mikhail D. Prokhorov, som var præsident i RBU før og under vinterlegene i Sochi i 2014, anklagede i februar i år sammen med de tre skiskytter Grigory Rodchenkov for ærekrænkelser.

Annonce:

I søgsmålet – som Prokhorov har rejst på vegne af Olga Zaytseva, Yana Romanova og Olga Vilukhina – angriber han Rodchenkov, som i sine afsløringer har knyttet de russiske kvinder til sagen om statsorganiseret doping i Rusland.

De tre skiskytter fik frataget deres sølvmedaljer fra stafetten ved OL i Sochi og forlanger nu 10 millioner dollar hver i erstatning for falske anklager.

Artiklen fortsætter under billedet

Rodchenkov er involveret i en hidsig fejde med Prokhorov. Foto: Ekstra Bladet
Rodchenkov er involveret i en hidsig fejde med Prokhorov. Foto: Ekstra Bladet
 

Sagen er rejst ved retten i New York City, hvor Prokhorov bor. Her ejer han blandt andet 51 procent af NBA-holdet Brooklyn Nets.

De tre skiskytter er blandt de 43 udøvere, som er straffet af IOC efter to kommissionsundersøgelser, der hovedsageligt var baseret på vidneforklaringer fra Rodchenkov.

De tre skiskytters advokat, Scott Balber, som tidligere har repræsenteret Donald Trump, hævder, at de tre udøvere ikke har dopet sig, og at Rodchenkovs forklaringer indeholder mange usandheder.

I sine vidneforklaringer til WADA og de to IOC-kommissioner har Rodchenkov rettet søgelyset mod Prokhorov.

Sagen handler således ikke kun om Prokhorovs engagement med de tre skiskytter, men også om oligarkens eget ry og rygte.

Annonce:

Ekstra Bladet er i besiddelse af ikke offentliggjorte dokumenter, som fortæller, at Prokhorov ifølge Rodchenkov var tæt knyttet til dopingprogrammet under OL i Sochi i 2014.

I Schmid-rapporten, som blev færdig før OL i Pyeongchang i 2018, står der, at lederen af den russiske OL-delegation ved legene i Sochi, Alexander Kravtsov, og daværende generalsekretær i det russiske skiskytteforbund, Sergey Kushchenko blev gjort opmærksom på, at to russiske skiskytter var blevet testet positive for EPO lige før legene.

Artiklen fortsætter under billedet

OL i Sochi blev en stor triumf for præsident Putin og Rusland. Senere viste det sig dog, at der var blevet svindlet med dopingprøverne. Foto: AP
OL i Sochi blev en stor triumf for præsident Putin og Rusland. Senere viste det sig dog, at der var blevet svindlet med dopingprøverne. Foto: AP
 

De to løbere fik ikke lov til at deltage i Sochi, men ifølge Rodchenkov skal den ene af skiskytterne have fået stabler af rubler af Prokhorov for at holde tæt med den positive dopingprøve.

Den anden hemmelige rapport, som Ekstra Bladet sidder med, er skrevet af Günter Younger, leder af efterforskningsafdelingen hos WADA.

Annonce:

Rapporten blev færdig i december 2017, og her hedder det, at der var etableret et program for betalinger til udøvere, funktionærer og tillidsvalgte i Det Internationale Skiskydningsforbund, IBU, for at de skulle holde deres viden om doping skjult.

Betalingerne blev foretaget som sponsoraftaler eller i form af gaver. Udbetalingerne gik gennem den private investeringsfond ’Onexim’, som er ejet af Mikhail Prokhorov. I følge rapporten bliver ’Onexim’ også brugt af den russiske efterretningstjeneste, FSB.

Som et svar på sagsanlægget fra Prokhorov har Rodchenkov lagt sag an den modsatte vej med henvisning til, at den russiske oligark forsøger at forhindre han i at udøve den grundlovssikrede ytringsfrihed.

MUNDKURVEN

Da Ekstra Bladet mødte Rodchenkov i august et hemmeligt sted i USA, var han snakkesalig og glad for at dele sine oplevelser og erfaringer med russisk doping.

Det var tydeligt, at han ønsker, at hans viden om doping i russisk og international skiskydning også skal blive kendt. Han var misfornøjet med den mundkurv, han havde fået af sine advokater.

Annonce:

Under mødet kom han alligevel ind på skiskydningen, men da Ekstra Bladet stillede spørgsmål, som ikke var forhåndsgodkendt, brød advokaten ind og stoppede både os og Rodchenkov.

DEL 3: 'Der er ingen sikkerhed i Rusland'

Advokaten rejste sig og tog Rodchenkov, som er ved at få ændret sit ansigt og derfor sad overfor for os iklædt elefanthue og solbriller, ud på gangen, og hun truede med helt at afbryde interviewet.

Det var tydeligt, at vi var i svært krævende juridisk farvand. Selv en mand, som allerede er dødsdømt for det, han har afsløret om doping i Rusland, har begrænset ytringsfrihed.

LANGE UDSIGTER

Den amerikanske advokat Jim Walden, som repræsenterer Grigory Rodchenkov i USA, mener, at sagen mellem Rodchenkov og Prokhorov aldrig vil nå frem til retten.

– Søgsmålet er lige så lidt troværdigt som alle de andre russiske løgne, så det bliver en fryd at forsvare sig i denne sag, sagde Walden til New York Times tidligere i år.

I en mail til Ekstra Bladet skriver Walden:

Annonce:

– Begge sager afventer ved retten i New York. Sagen mod Rodchenkov om ærekrænkelser har vi bedt om at få afvist. Begrundelsen vil vi komme med i løbet af de næste måneder. Hvis vi taber, skal vi skrive et svar, og så vil sagen køre ved retten.

– I Rodchenkovs modsøgsmål mod Prokhorov venter vi på svar fra modparten. Ingen ser dog ud til at have særlig travlt.

– Faktisk har Rodchenkov anlagt to sager. Ud over den mod Prokhorov har han også anlagt sag mod de tre skiskytter, som har sagsøgt ham for ærekrænkelser. Her afventer vi en tilkendegivelse fra retten.

Ekstra Bladet har sendt en række spørgsmål om sagen til Prokhorov gennem hans advokat Scott Balber.

Vi har ikke fået svar.

Dansker indblandet i russisk dopingmystik: Død mand sladrer ikke

Putin vidste besked: Sådan snød vi med dopingprøverne

KGB-ekspert: Det er meget farligt for ham at stå frem

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: