Annonce:
Annonce:

FBI efterforsker VM i Rusland

Det amerikanske forbundspoliti er sammen med politiet i Schweiz ved at undersøge om russerne brugte bestikkelse, da de sikrede sig næste års slutrunde

Putin og FIFA's præsident, Gianni Infantino,  hilste hjerteligt på hinaden, Confederations Cup gik i gang i Rusland. Begge har hidtil afvist al kritik af det russiske VM næste år. Foto: AP
Putin og FIFA's præsident, Gianni Infantino, hilste hjerteligt på hinaden, Confederations Cup gik i gang i Rusland. Begge har hidtil afvist al kritik af det russiske VM næste år. Foto: AP
Annonce:

Det er ikke kun fodboldtilhængere, som følger med i den igangværende Confederations Cup i Rusland.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, har i den grad også rettet fokus mod turneringen i Rusland, som er tænkt som en appetitvækker og generalprøve på VM-slutrunden næste år.

Lige siden december 2010 hvor Rusland højst overraskende løb med værtskabet for VM 2018 har rygter og anklager om korruption været en del af den internationale dagsorden.

I de seneste mange måneder har Ekstra Bladet i samarbejde med norske Nettavisen undersøgt forløbet forud for den afstemning i FIFA, som endte med russisk sejr.

Annonce:

I den forbindelse har vi også været i dialog med FBI, som i 2015 sammen med schweizisk politi bogstavelig talt tog FIFA på sengen. Et morgenraid på det mondæne hotel Baur au Lac i Zürich endte med en række anholdelser af flere af FIFA’s vicepræsidenter samt andre højtstående fodboldledere.

Artiklen fortsætter under billedet

Stormen på hotel Baur Au Lac i Zürich blev første del af afsløringen af den hidtil største korruptionsskandale i sportens historie. Foto: AP
Stormen på hotel Baur Au Lac i Zürich blev første del af afsløringen af den hidtil største korruptionsskandale i sportens historie. Foto: AP
 

Samlet set er der tale om korruptionssager for flere milliarder kroner, og mere end 40 fodboldbosser er sigtet, tiltalt, arresteret eller dømt i sagen. Men efterforskningen er langt fra færdig.

Således sagde den schweiziske statsanklager Michael Lauber sidste efterår, da han talte i fodboldterminologi, at man endnu ikke var nået til pausen.

Schweizerne har fra begyndelsen arbejdet tæt sammen med FBI, og det som stadig udestår, er blandt andet undersøgelser af, hvorvidt Rusland og Qatar benyttede sig af ufine tricks, da de sikrede sig VM i 2018 og 2022.

De seneste måneder har der været stille omkring de mange efterforskninger, men det betyder ikke, at der ikke sker noget.

Ekstra Bladet og Nettavisen kontaktede for to uger siden en af de FBI-agenter i New York, som netop arbejder med det, som samlet kan kaldes for FIFA-skandalen.

Annonce:

Vi sendte ham udelukkende spørgsmål som specifikt handler om det russiske VM og om personer tilknyttet den russiske VM-komite.

Det drejer sig blandt andet om Alexey Sorokin, som er direktør i den russiske VM-komite. Han har en fortid i den russiske udenrigstjeneste, og han bliver efter al sandsynlighed det næste russiske medlem af FIFA’s bestyrelse.

Artiklen fortsætter under billedet

Alexey Sorokin, som taler engelsk med amerikanske accent, præsenterede på scenen i Zürich i december 2010, det russiske bud på VM 2018. Det blev en succes. Foto: All Over
Alexey Sorokin, som taler engelsk med amerikanske accent, præsenterede på scenen i Zürich i december 2010, det russiske bud på VM 2018. Det blev en succes. Foto: All Over
 

Vi stillede også FBI spørgsmål om den tidligere vicepræsident i FIFA, Viacheslav Koloskov. Han sidder i dag i den russiske VM-komite, men er samtidig blevet set I selskab med en kendt russisk gangster.

Koloskov har været med helt tilbage fra sovjettiden, og han er i bøger udgivet af en russisk historiker sat i forbindelse med KGB.

Derfor er det måske også interessant, at Koloskovs søn i flere år har arbejdet som økonomidirektør i Det Amerikanske Fodboldforbund i Chicago.

Vi spurgte desuden FBI-agenten om de stadig var ved at undersøge, om Rusland havde brugt bestikkelse, da de sikrede sig VM i 2018.

Annonce:

Fem minutter efter fik vi svar. Agenten som ikke er kendt i offentligheden, og som vi derfor ikke nævner navnet på, skrev, at han meget gerne ville møde os. Men det krævede først en godkendelse via FBI’s Press Office.

Det tog nogen dages forhandlinger, inden vi desværre fik et negativt svar. Men begrundelsen var ikke til at tage fejl af:

- Fordi der er tale om en igangværende undersøgelse kan ledelsen i FBI ikke tillade et sådant møde eller interview.

Direktøren for den russiske VM-komite, Alexey Sorokin, frygter dog ikke, at FBI's efterforskning får konsekvenser for VM næste år.

– Vi har ikke fået en eneste henvendelse, der dokumenterer, at den undersøgelse er i gang. Og nu er det altså syv år siden vi ansøgte om VM. I al den tid har de ikke fundet noget som helst, så spørgsmålet er, om der er noget at diskutere, siger han til den engelske tv-station, ITV. 

Annonce:

Confederations Cup er i gang i Rusland, og næste år er Vladimir Putin vært for VM-slutrunden. Serien Den Beskidte VM-krig er historien om det utrolige russiske VM-kup. Serien er lavet i et samarbejde mellem Andreas Selliaas fra norske Nettavisen og Ekstra Bladets Jan Jensen. Følg med fra i dag i Ekstra Bladet og i Ekstra Bladet+

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor mange andre farlige forbrydere går rundt på fri fod ved ’en fejl’?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: