FIFA efterforsker sheikens komite

Den Asiatiske Olympiske Komite angribes for at blande sig i valg af fodboldpræsidenter

FIFA efterforker sheikens OCA. Foto: AP
FIFA efterforker sheikens OCA. Foto: AP

FIFA’s jurister har indledt en efterforskning af forholdene i Den Asiatiske Olympiske Komite, OCA, efter anklager om indblanding i regionens valg af fodboldpræsidenter.

OCA er en paraplyorganisation for 45 asiatiske lande og den ledes af den kuwaitiske sheik Ahmad Al-Sabah, som selv er medlem af FIFA’s magtfulde eksekutivkomite. Al-Sabah sidder også i den Internationale Olympiske Komite, IOC, og han betragtes som værende en af de mest magtfulde mennesker i sportens verden.

Det kuwaitiske parlamentsmedlem Abdullah Al-Mayouf har beskyldt sheik Ahmad Al-Sabahs OCA for at have medvirket til at manipulere valg i flere af Asiens sportsorganisationer.

Selv afviser sheiken alle anklager og kalder dem politisk motiverede.

Sheik Ahmad Al-Sabah hører til de mægtigste mænd i international sport. (Foto: AP) Sport Unikt indblik i magtspillet: Sådan blev Kuwait udelukket fra international sport

Men i forbindelse med en efterforskning, som Ekstra Bladet i længere tid har foretaget i samarbejde med engelske Mail on Sunday og den norske journalist Andreas Selliaas, oplyser en juridisk kilde tæt på FIFA til den engelske avis, at OCA nu bliver undersøgt.

I bunken af materiale, som vi er i besiddelse af, er blandt andet en korrespondance mellem en ledende medarbejder i OCA, Amer Elamani og chefen for Kirgisistans Fodboldforbund, Dastan Konokbaev. Mailudvekslingen løber på begge sider af præsidentvalget i Det Asiatiske Fodboldforbund. Valget fandt sted i maj 2013 og blev vundet af sheik Salman fra Bahrain, som ihærdigt blev støttet af sheik Ahmad Al-Sabah.

I en email bliver står der specifikt, ’at her har vi (det kirgisiske fodboldforbund) brug for jeres (OCA) støtte’ og så bliver der ellers listet en lang række projekter, landsholdssamlinger, rejser, træningslejre og så videre for til sammen flere hundrede tusinde dollar.

Konokbaev og Elamani bruger både private mailadresser og deres arbejdsmails. De tiltaler hinanden som brødre og på et tidspunkt skriver Elamani: ’Lad mig vide om du har brug for assistance fra vores side’ hvorefter han opgiver en privat mailadresse og et ’sikkert’ telefonnummer, som han siger er muligt at ringe til på alle tidspunkter.

Hioldet med Beckham, Deco, Roberto Carlos og alle de andre stjerner, der stillede op i Kuwait. Foto:AP Sport Kuwait-konspirationen: FIFA-præsident brugte forkerte spillere i sin valgkamp

Hverken OCA eller sheik Ahmad Al-Sabah har svaret på vores spørgsmål om denne specielle korrespondance. Men OCA’s mediemanager Jeans Zhou Jian, oplyser, at OCA ikke har ydet økonomisk assistance til noget fodboldforbund.

Men om nogen i OCA har ydet støtte til det kirgisiske fodboldforbund kan vi ikke få svar på. En medarbejder i det kirgisiske fodboldforbund sagde i sidste uge, at han ville få Dastan Konokbaev til at ringe tilbage til os. Det er ikke sket. Han har heller ikke svaret på vores mails.

De dokumenter som Ekstra Bladet og Mail on Sunday har fremskaffet er gjort tilgængelige for FIFA.

En talsmand for FIFA’s etiske komite siger:

– Det er undersøgelseskammeret i den etiske komite, der tager sig af alle anklager og udefra kommende information. Det er også undersøgelseskammeret, der beslutter, om FIFA skal gå videre med sagen.

– En sådan beslutning tages uden hensyn til, hvilken position personen har. For at beskytte vores efterforskning kan vi ikke fortælle, om vi har sat gang i en undersøgelse af enkeltindivider.

Den magtfulde Sheik Ahmad Al-Sabah fra Kuwait beskyldes for at have udelukket sit eget land fra international sport. Foto: AP Sport Magtfuld FIFA-sheik beskyldes for at tage sporten som gidsel

Sheik Ahmad Al-Sabah er medlem af Kuwaits kongefamilie, men han ligger i bitter strid med landets nuværende ledere. OCA udgør en del af striden. Flere parlamentarikere angriber sheiken for at tjene penge på OCA’s hovedkvarter i Kuwait. Selv afviser sheiken alle angreb og kalder dem politisk motiverede.

Indtil i sidste uge havde alle ansatte i OCA herunder også Sheik Ahmad Al-Sabah diplomatisk immunitet. Men nu er aftalen ophørt, og OCA’s fremtid er uvis.

Sheiken angribes også for at have medvirket til, at Kuwait er udelukket fra en lang række internationale forbund, herunder FIFA og IOC. Også det afviser han.

Men politikere i Kuwait, herunder Abdullah Al Turaiji, som leder parlamentets efterforskning af forholdene i OCA, siger, at sheiken er ude i et hævntogt, fordi han sidste år offentligt måtte undskylde på tv, at han havde havde sagt, at stærke kræfter i landet ville forsøge at vælte Emiren. En påstand, der senere viste sig at være usand.

Sheiken er ude i et hævntogt, siger Abdullah Al Turaiji til Ekstra Bladet. Foto: Andreas Selliaas
Sheiken er ude i et hævntogt, siger Abdullah Al Turaiji til Ekstra Bladet. Foto: Andreas Selliaas
 

Sheik Ahmad Al-Sabah har ikke ønsket at svare på spørgsmål om den offentlige undskyldning eller baggrunden for den.

5 kommentarer
Vis kommentarer