AFSLØRING: Platinis græske slyngelvenner

FIFA-kandidaten holder hånden over græker, der er anklaget for at stå i spidsen for en kriminel organisation

Platini har tætte forbindelser til græske slyngler. Foto: AP
Platini har tætte forbindelser til græske slyngler. Foto: AP

Hvorfor holder Michel Platini hånden over Europas måske største matchfixingsskandale, og hvorfor har UEFA ikke for længst udelukket den græske storklub Olympiakos fra Champions League?

I disse uger gennemfører FIFA’s etiske komité et såkaldt integritets-tjek af de syv kandidater, der har en drøm om at afløse Sepp Blatter som præsident for verdensfodbolden på den ekstraordinære kongres i Zürich 26. februar.

UEFA’s præsident Michel Platini og UEFA’s generalsekretær Gianni Infantino er blandt de syv kandidater.

Platini er ganske vidst suspenderet, men han er stadig med i ræset, og nu kan både han og Infantino få problemer, fordi de begge har udvist en højst besynderlig opførsel i forhold til den gigantiske matchfixingsskandale, de græske myndigheder er ved at trevle op.

Centralt i sagen står storklubben Olympiakos’ ejer, den korpulente Evangelos Marinakis, en nær bekendt af Michel Platini.

Marinakis er anklaget for at stå i spidsen for en kriminel organisation, som ved hjælp af trusler og bestikkelse har matchfixet en lang række kampe i Grækenland. Anklageskriftet indeholder også indtil flere tilfælde af skattesvindel og endda bombesprængninger, hvor der har været fare for menneskeliv.

Fodbolddommeren og politikeren Petros Konstantineas blev bedt om at fikse kampen mellem Olympiakos og Xanthi i januar 2012. Da han ikke ville lege med, Xanthi vandt kampen, blev hans bageri ifølge anklageskriftet sprængt i luften måneden efter. Også den udåd beskyldes Marinakis for at have stået bag.

Anklagemyndigheden mener, at Marinakis og hans bande har styret græsk fodbold siden 2011. På lønningslisten har været ledere i det græske fodboldforbund, politikere, spillere, trænere og dommere.

Olympiakos har vundet det græske mesterskab hvert år lige siden, og det har givet direkte adgang til Champions Leagues gruppespil, hvilket årligt udløser mindst 150 millioner kroner fra UEFA.

Ekstra Bladet afslører: FIFA holder hånden over brutal sheik

I år kan det blive til endnu mere. Olympiakos er i gruppe med Bayern München, Arsenal og Dinamo Zagreb, og før de to sidste runder behøver grækerne blot et enkelt point for at være sikker på at kvalificere sig til forårets kampe.

Selv om den 44-årige Marinakis har været kædet sammen med matchfixing- og korruptionssager siden 2011, har hans forhold til UEFA været helt uden kurrer på tråden. Således var Platini passager i Marinakis private jet sidste sommer, da de fulgtes ad til barnedåb på øen Mykonos.

Værten ved barnedåben var Theodore Theodoridis, som er vicegeneralsekretær i UEFA. Hans far, Savvas Theodoridis, er vicepræsident i Olympiakos. Der er således tætte bånd mellem den græske storklub og UEFA’s ledende folk.

I den aktuelle matchfixingssag har politiet mere end 100 siders udskrifter fra telefonaflytninger. Marinakis og kompagni forsøgte ellers at narre ordensmagten ved typisk at bruge telefoner, som de havde købt af kinesiske og pakistanske immigranter.

Således var den telefon, Marinakis benyttede, registreret under navnet Fataul Haque, en pakistansk indvandrer.

Som nævnt andet sted her på siderne afviser UEFA, at vicegeneralsekretæren Theodore Theodoridis på nogen måde har kontakt til Olympiakos. Tænk, at de kan få sig selv til at sige det.

I august i Monaco forsvarede Michel Platini beslutningen om ikke at trække Olympiakos ud af Champions League, selv om klubbens ejer er anklaget for grove forbrydelser mod fodbolden.

Platini hævdede også, at der ikke er noget problem i, at hans vicegeneralsekretærs far er Olympiakos’ vicepræsident.

FIFA ramt af råd og svamp

– Vi har 400 medarbejdere i UEFA og de har alle en favoritklub. Jeg støtter Juventus, og de har også haft problemer med anklager om matchfixing, men selv om jeg holder med klubben, favoriserer jeg den ikke, sagde Platini ved den lejlighed.

Men der er nu et problem med forholdet til Olympiakos. Det græske politi har aflyttet samtaler mellem Theodore Theodoridis og Marinakis. Her skulle Theodoridis have tilbudt at hjælpe den anklagede bandechef.

I dag er Marinakis udelukket fra al fodbold af de græske myndigheder. Han er løsladt mod en kaution på 1,5 millioner kroner, og han skal melde sig på en politistation hver 15. dag. Bliver han dømt efter anklageskriftet, kommer han til at tilbringe mange år i fængsel.

Men indtil videre kan han glæde sig over, at det går hans klub godt. Olympiakos fører suverænt den græske liga med maksimumpoint efter ni runder og med en plus-målscore på 22. Der er vidst ingen, der tør gøre modstand.

I Champions League går det også strygende. Platini og hans folk har fredet klubben på trods af de mange kriminelle anklager.

Men nu er spørgsmålet, om FIFA’s etiske komite finder, at Platini og Infantinos græske forbindelse er et problem i forhold til at blive godkendt som præsidentkandidat i FIFA.

I hvert fald er der en interessekonflikt, og det kan være svært, for ikke at sige umuligt, at forstå, at en mand som Platini ikke holder sig langt væk fra typer som Marinakis, der i årevis har bragt spillet i miskredit.

Men det siger selvfølgelig noget om Platinis manglende dømmekraft.

DEN TYRKISKE STINKER
Sagen om Olympiakos minder på mange måder om en lignende affære i tyrkisk fodbold for fire år siden.

Her afslørede politiet, at 13 kampe i den bedste tyrkiske række var blevet fixet, og der blev rejst sag mod 93 personer, herunder præsidenten for storklubben Fenerbache.

I første omgang udviste UEFA en nultolerance-politik og skred ind mod Fenerbache, som i dag har den danske landsholdsspiller Simon Kjær i truppen.

Men balladen endte med en forholdsvis blød landing. Fenerbache blev udelukket fra de europæiske turneringer i to år, og klubben blev ikke degraderet til en lavere division, hvilket ellers er sket i andre tilfælde.

Det skyldes måske, at der gik politik i sagen. Blandt Fenerbaches fans tælles den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Blatter i nyt vanvid: Det er Platinis skyld alt sammen

Han kaldte i marts 2012 Michel Platini til et møde i Ankara. Her deltog også Senes Erzik, som er et tyrkisk medlem af både UEFA og FIFA’s eksekutivkomité. En mand der er god til at samle stemmer til Platini.

Blandt Fenerbaches modstandere i Tyrkiet, og dem er der nogle stykker af, deler mange den holdning, at storklubben slap alt for let, fordi Erdogan lagde pres på Platini.

Michel Platini er under efterforskning af både FIFA og det schweiziske politi, og kredse i Tyrkiet har gjort den schweiziske statsanklager Michael Lauber opmærksom på sagen med Fenerbache.

Ekstra Bladet har modtaget flere kopier af det brev, som er sendt til Michael Lauber, og som opfordrer ham til at genoptage sagen mod den tyrkiske klub.

SVARET FRA UEFA

Ekstra Bladets afsløring af UEFA-præsident Michel Platini og generalsekretær Gianni Infantinos forhold til græsk og tyrkisk matchfixing og græske kriminelle antyder, at klubber med gode forbindelser til UEFA’s topledere slipper billigt fra grov korruption.

Når Ekstra Bladet konfronterer Infantino med far-søn-forholdet mellem UEFA’s vicegeneralsekretær og vicepræsidenten i Olympiakos, lyder svaret, at det ikke er noget problem, og at beslutningen om at lade Olympiakos beholde pladsen i Champions League ikke har noget med personlige forhold at gøre.

Artiklen fortsætter under billedet.

Infantino siger, at UEFA ikke har nok information. Foto. AP.
Infantino siger, at UEFA ikke har nok information. Foto. AP.
 

Via informationsafdelingen siger han, at UEFA’s disciplinærkomitéer er uafhængige organer, og at Theodore Theodoridis hverken er medlem af kontrolkomitéen, etikkomitéen eller appelkomitéen, og at han derfor ikke har været med til at træffe beslutninger, som vedrører Olympiakos.

Videre siger han, at UEFA gav Olympiakos midlertidig tilladelse til at deltage i Champions League i sæsonen 2015/16 efter en intern efterforskning og baseret på den information, som var tilgængelig.

UEFA hævder, at de har taget udgangspunkt i en sag som blev behandlet ved Idrættens Voldgiftsdomstol (CAS) i 2013, hvor den tyrkiske klub Besiktas var involveret i en matchfixingssag og blev udelukket i et år.

I dommen skrev CAS, at man skal være yderst forsigtig med at udelukke hold fra de europæiske turneringer uden tilstrækkelige beviser. Beslutningen om at lade Olympiakos spille med i Champions League er også godkendt af CAS, hedder det i svaret fra Infantino.

På spørgsmålet om hvorfor Fenerbache blev udelukket i to år, mens Olympiakos ikke er straffet, siger UEFA, at der er stor forskel på de to sager.

– I Olympiakos’ tilfælde er der ikke nok beviser for, at klubben har fikset kampe på nationalt eller internationalt niveau, mens beviserne mod Fenerbache i 2011 var klare. UEFA’s beslutning om at udelukke Fenerbache fik støtte i CAS i 2013 og ved det schweiziske retsvæsen i 2014, oplyser Infantino.

Når det gælder Evangelos Marinakis’ forbindelser til Olympiakos og matchfixing, oplyser UEFA, at den eneste information, de har, er, at Marinakis er under efterforskning af de græske myndigheder.

Når hverken det græske fodboldforbund eller det græske retsvæsen har truffet en endelig beslutning om Evangelos Marinakis’ rolle i den påståede matchfixingssag, kan UEFA heller ikke gøre det, siger Infantino via sin presseafdeling.