Blatter og Platini er suspenderet

FIFA har suspenderet både Sepp Blatter og Michel Platini, mens præsidentkandidaten Chung Mong-joon er udelukket fra al fodbold i seks år

Først var det Blatter. Og så røg Platini også i søgelyset hos alverdens medier for potentielt misbrug af sit fodbold-embede. Her et par øjeblikke med de to fra den stormfulde periode. (Video: AP)

Som forventet har FIFA i dag suspenderet både FIFA's præsident Sepp Blatter og UEFA's præsident Michel Platini fra al fodbold i 90 dage. Samme straf har ramt FIFA's allerede suspenderede generalsekretær, Jerome Valcke.

FIFA's egen dommer Hans Joachim Eckert har samtidig udelukket den sydkoreanske præsidentkandidat Chung Mong-joon i seks år. Dermed er han ude af billedet, når FIFA 26. februar skal vælge Blatters afløser.

Platini har indtil for nyligt været storfavorit til at afløse Blatter ved valget til februar. Det kan han nu skyde en hvid pil efter. Men han giver ikke op uden kamp. Kort før afgørelsen fra FIFA udsendte han en meddelelse fra UEFA's hovedkvarter i Nyon. Her fortalte han, at han ikke har tænkt sig at trække sig fra kapløbet om at efterfølge Blatter.

Se også: Rige mænd på rov: Sådan vil sheikerne overtage FIFA

Han vil have personer udefra til at efterforske, hvorfor han er havnet i denne situation, hvor han ikke må deltage i nogen form for fodboldaktiviteter hverken nationalt eller internationalt. Med andre ord mener Platini, at han er udsat for et komplot.

Den samme holdning har multimilliardæren Chung Mong-joon. Han var godt klar over, at han kunne blive suspenderet på grund af anklager om, at han købte stemmer, da Sydkorea forsøgte at få VM-slutrunden i 2022. I går i London angreb han voldsomt Sepp Blatter og FIFA, som han kaldte værre end mafiaen.

For Platini er sagen en anden. Sidste fredag blev det afsløret, at han i 2011 havde fået knap 14 millioner kroner af Blatter for et stykke arbejde, han angivelig havde lavet for FIFA i årene fra 1999 til 2002. Afsløringen fik Platini til at gå i sort.

Det tog ham fire dage at finde på en forklaring, som alligevel ikke var nogen forklaring. I stedet rejste den bunker af spørgsmål, som han stadig ikke har svaret på.

Se også: Blatter er ude, men de andre lugter også af Mafia

Var de små 14 millioner i virkeligheden bestikkelsespenge? Var det for at støtte Blatters genvalg i 2011? Var det for at løbe fra et løfte om at stemme på USA og i stedet støtte Qatars VM-drøm ved afstemningen i december 2010? Det er de store sprængfarlige spørgsmål, der svæver i luften, og som Platini ikke har formået at demontere.

Ud over pengene til Platini, som den schweiziske statsanklager har kaldt en illoyal udbetaling, er Sepp Blatter også anklaget for at have solgt tv-rettigheder til VM-slutrunder til langt under markedsprisen.

Køberen var FIFA's tidligere vicepræsident Jack Warner fra Trinidad Tobago, som senere solgte rettighederne videre med en enorm fortjeneste. Til gengæld sørgede Warner for, at Blatter fik de nødvendige stemmer fra Caribien til sine genvalg i 2006 og 2011.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

47 kommentarer
Vis kommentarer