Blatter regerer ved hjælp af frygt - her er to modkandidater

To udfordrere gik i København løs på FIFA-præsidenten

Prince Ali Bin al Hussein af Jordan vil vælte Sepp Blatter (Foto: Lars Poulsen)
Prince Ali Bin al Hussein af Jordan vil vælte Sepp Blatter (Foto: Lars Poulsen)

For første gang i mange bliver den 79-årige Sepp Blatter udfordret, når FIFA’s 209 medlemslande holder kongres den 29. maj i Zürich.

Kongressens højdepunkt er valg af præsident, og selv om Blatter ellers havde lovet UEFA, at han ville gå af i år, har han alligevel valgt at stille op til en ny fire-årig periode.

Han er storfavorit til at vinde, men han får altså modstand fra tre udfordrere, som stædigt tror på, at de kan vippe han af pinden.

Luis Figo fra Portugal, prins Ali fra Jordan og Michael Van Praag fra Holland er de tre musketerer, som har taget kampen om.

I går var prins Ali og Van Praag i København for at præsentere deres program for de seks nordiske forbund og de tre baltiske. Figo har tidligere været på et lignende besøg, mens Blatter ikke har lyst til at møde de nordiske forbund. Han har også sagt nej til at møde de tre udfordrere i en fælles og direkte tv-debat.

DBU’s formand Jesper Møller vil af med Sepp Blatter, men han vil ikke sætte navn på, hvilken af de tre udfordrere, han vil give sit kryds.

– Jeg er ikke sikker, at alle tre går hele vejen til afstemningen. Det kan være, at en af dem trækker sig af taktiske grunde, og derfor vil jeg ikke sige, hvem vi vil stemme på, siger DBU’s formand.

Sådan ser Prince Ali Bin al Hussein af Jordan ud (Foto: Lars Poulsen)
Sådan ser Prince Ali Bin al Hussein af Jordan ud (Foto: Lars Poulsen)
 

PRINSEN FRA JORDAN

Selv om løbet ser ud til at være kørt, tror Prins Ali fra Jordan alligevel, han kan vælte Sepp Blatter på kongressen i Zürich.

Både afrikanske og asiatiske fodboldledere har meldt ud, at de står bag Blatter, men Prins Ali - som på mødet med pressen på hotel Hilton i Københavns lufthavn blot præsenterede sig som Ali - mener at mange er bange for at sige, hvad de mener.

– En stor del af de lokale forbund har brug for FIFA og for pengene fra FIFA. Derfor er det vært for dem at sige noget offentligt. De er bange for FIFA. Der foregår en intimidering og mange frygter, at de ikke får del i udviklingspengene, hvis de siger noget negativt om Blatters styre, siger prins Ali.

Se også: Ny bog afslører kyniske Blatter: Sådan kom VM til Qatar

Han sætter alt på et bræt ved valgkampen. Han er i dag vicepræsident i FIFA og medlem af den magtfulde eksekutivkomite, valgt ind af Det Asiatiske Fodboldforbund AFC. Men når AFC i de kommende dage har kongres i Bahrain genopstiller prinsen ikke til valget til FIFAs eksekutivkomite.

Han går udelukkende efter præsidentposten i FIFA. Taber han den kamp, er han helt ude af international fodbold. Og han ser ikke ud til at have megen støtte. Heller ikke fra AFC, hvor præsidenten, sheik Salman fra Bahrain har udtalt, at AFC står bag Blatter.

Men det skal vi i følge prins Ali tage med et gran salt.

– Jeg mener mine chancer er meget gode. Hvem siger i øvrigt, at jeg ikke har støtte fra landene i AFC? spørger prinsen og antyder igen, at et er, hvad folk siger officielt, noget andet er, hvad der bliver drøftet på tomandshånd.

Den jordanske prins har fra begyndelsen af valgkampen fremstået som en stor reformator. Han vil have total åbenhed i FIFA. Alle skal vide, hvad pengene bliver brugt til, og hvorfor de bliver brugt, som de gør.

– Over 80 procent af FIFAs indtægter skal føres tilbage til fodbolden. FIFA skal være et serviceorgan for de lokale forbund, og jeg kan ikke se, hvorfor møderne i eksekutivkomiteen ikke også skal være offentlige, siger prinsen.

Han vil også have offentliggjort, hvad FIFA’s præsident tjener. Det er der nemlig ingen, der ved.

Prins Ali er ikke som de øvrige kandidater tilhænger af en udvidelse af VM-slutrunderne fra de nuværende 32 lande. Men han ser gerne, at VM går på skift mellem verdensdelene.

 Se også: Sådan arbejder Blatters tæskehold

Som de fleste ved, skal Qatar være vært for VM i 2022. En afgørelse som mange mener burde laves om. Senest har Europarådet på baggrund af de mange dødsfald blandt migrantarbejdere og de mange afsløringer af korruption opfordret FIFA til at lave en ny afstemning.

Men det spørgsmål glider prins Ali af på. Han vil gerne have offentliggjort den rapport, som den amerikanske advokat, Michael Garcia har lavet om de mange anklager om bestikkelse og korruption i forbindelse med valget af Qatar. Prinsen ønsker også, at spørgsmålet om menneskerettighederne bliver en del af udbudsmaterialet, når FIFA fremover skal vælge VM-vært. 

Men han vil ikke her og nu sige, at der skal en ny afstemning til. Han vil først se Garcia-rapporten, men den blokerer Blatter, så det sker næppe inden FIFA’s præsidentvalg i slutningen af maj.

Sådan ser Michael van Praag ud (Foto: Lars Poulsen)
Sådan ser Michael van Praag ud (Foto: Lars Poulsen)
 

DEN HOLLANDSKE DAMPTROMLE

Jorden skælvede sidste sommer i Sao Paulo i Brasilien, da formanden for det hollandske fodboldforbund Michael Van Praag som den første på en FIFA-kongres bad Sepp Blatter om at gå af.

Blatter mente, det var uhøfligt, men hollænderen holdt fast, og da ingen endnu ved årsskiftet havde meldt sig som modkandidat til den siddende FIFA-præsident, sprang Van Praag selv frem som den første af de nu tre udfordrere.

– Vi skulle ikke igen komme i en situation, hvor Blatter bliver valgt uden modkandidater, sagde Van Praag i går i København.

Han ønsker af føre FIFA tilbage til udgangspunktet, hvor det er fodbolden, det handler om. Det kræver nærmest en revolution i hele organisationen, og det er præcis, hvad han har i tankerne.

– Jeg har fra begyndelsen sagt, at jeg kun vil sidde en periode. Der skal træffes en masse hårde og ubehagelige beslutninger, og det tror jeg ikke man kan gøre, hvis man går efter at blive genvalgt. Så vil man allerede efter to år begynde at forberede sin valgkamp, og så bliver der for mange hensyn og kompromiser, siger den stoute hollænder.

Han er tydeligvis pikeret over, hvordan FIFA smider om sig med penge til ting, der ikke har med fodbold at gøre. Han nævner som et eksempel den Hollywoodfilm om FIFA, som Blatter lod bestille.

– Egentlig kan jeg godt lide Blatter. Han har gjort mange ting rigtigt. Men nu er alt for megen magt samlet hos en person, og der er for mange tegn på korruption.

Som prins Ali, vil Van Praag have åbenhed om alle midlerne i FIFA. 

Og hollænderen har mange lokkende tilbud på hylderne. De 209 medlemslande skal have flere penge hvert eneste år. Deltagerne ved VM skal have færre udgifter og større indtægter, og Van Praag vil udvide VM-slutrunderne fra de nuværende 32 lande til 40.

Alle konføderationer skal således være sikret deltagelse. Også Oceanien, som sjældent er med. Som noget nyt skal VM-vinderen være født deltager ved den efterfølgende slutrunde.

Qatar-spørgsmålet har også Van Praags bevågenhed. Bliver han ny præsident for FIFA, vil han tage til Qatar og sikre, at landet lever op til de internationale forpligtelser på menneskerettighedsområdet. Noget som han mener, Blatter i den grad har forsømt.

Men som sine med udfordrede vil hollænderen ikke stille krav om en ny afstemning om Qatars VM-værtsskab. Han vil vente på, at Garcia-rapporten bliver offentliggjort.

I øvrigt vil Van Praag ikke smide Blatter på porten. I sit program skriver hollænderen, at han gerne ser, at Blatter bliver som en slags ærespræsident med sin egen Sepp Blatter-fond, som kunne hjælpe børn med problemer over hele verden. Det kunne være en måde at betale tilbage til fodbolden på.

Michael van Praag kan godt pege på forbedringer i FIFA (Foto: Lars Poulsen)
Michael van Praag kan godt pege på forbedringer i FIFA (Foto: Lars Poulsen)
 

4 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere