Kaos truer: Kæmper for livet

Problemerne tårner sig op i 1. divisionsklubben FC Roskilde, der både slås med store økonomiske problemer, en matchfixingsag og spillerflugt

Forstå FC Roskilde-sagen her.

FC Roskilde kæmper for livet.

Midt i sommervarmen hænger der fortsat tunge, sorte skyer over Roskilde Idrætspark, og spørgsmålet er, om der overhovedet bliver spillet divisionsfodbold i domkirkebyen i hele den kommende sæson.

Lige nu er en række ubehagelige scenarier i spil i klubben. Ejer Carsten Salomonsson ønsker at gå over til deltidsfodbold, da økonomien ikke længere er til fuldtidsprofessionelle spillere.

Spillerne skal acceptere et ordentligt lønhug - i nogle tilfælde helt op til 60 pct. - og de har indtil 1. juli til at acceptere den nye virkelighed.

Det har spillerne indtil videre afvist. De ønsker at holde fast i de allerede indgåede aftaler.

Fredag er lønningsdag, og her vil spillerne få et fingerpeg om, hvilken vej vinder blæser. Får de løn eller ej?

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger skulle der være til løn de kommende måneder, men langtfra til hele sæsonen, da klubben i foråret har tabt i omegnen af 500.000 kr. om måneden.

Problemer med licensen
Udebliver lønnen, kan spillerne trække tæppet væk under klubben, hvis de som følge af manglende lønudbetaling indsender en konkursbegæring til skifteretten.

Skulle det ende med en konkurs, mens turneringen er i gang, ville Roskilde blive trukket ud af 1. division og taberdømt 0-3 i de resterende kampe.

Fra sæsonen 2020/21 ville den derfor stå på s½jællandsseriefodbold, da klubbens vil blive tvangsnedrykket to rækker oven i nedrykningen til 2. division.

En truende konkurs er dog ikke eneste problem.

FC Roskilde kan også få problemer med den licens til 1. division, som klubben fik i foråret. 

Da klubbens daværende ejer Bo Tue Knudsen indsendte ansøgningen tilbage i februar, var den baseret på, at truppen skulle gå markant ned i løn som følge af deltidsfodbold. Det er ikke sket.

Man har som klub pligt til at oplyse, hvis man ikke længere opfylder kravene og kan få driften til at hænge sammen.

Roskilde-sagen vil formentlig havne i Licensudvalget, der skal tage sager op, hvis der er mistanke om dårlig økonomi i en klub.

- Jeg kan ikke kommentere noget i forhold til nogen som helst klubber, siger formand for Licensudvalget, Jesper Jørgensen, og henviser til den tavshedspligt, som udvalgets medlemmer har.

Helsingør holder øje
Hvis FC Roskilde ikke længere opretholder grundlaget for sin licens, kan en tilbagekaldelsesproces gå i gang i Licensudvalget.

I sidste ende vil sagen formentlig ende i DBU’s bestyrelse, og i yderste konsekvens kan Roskilde miste sin licens og blive pillet ud af 1. division.

Hvilke konsekvenser 'Roskilde-sagen' vil få for andre klubber, er svært at sige på nuværende tidspunkt.

I FC Helsingør, der var bedste nedrykker fra 1. division i sidste sæson, følger man nøje udviklingen i domkirkebyen. Nordsjællænderne håber, at de ville kunne få pladsen i den næstbedste række tilbage, hvis Roskilde knækker halsen.

Det er dog ikke så sandsynligt, da tiden er imod dem.

1. division begynder i sidste weekend af juli, og når først turneringen er gået i gang, er der ingen mulighed for ændringer.

FC Roskilde – en klub i totalt kaos

Konkursen truer

Flere af spillerne har fået frit lejde til at skifte kvit og frit frem til 1. juli, hvor klubejer Carsten Salomonsson har bebudet deltidsfodbold. Men hovedparten af de fuldtidsansatte spillere har nægtet at skifte til deltidsfodbold.

Klubben har indgået fuldtidskontrakter og er forpligtet til at opfylde dem, er holdningen blandt de ti fuldtidsansatte spillere. Hvis klubben løber fra den forpligtelse, kan spillerne erklære klubben konkurs, hvis lønnen ikke bliver udbetalt til tiden.

Foto: Lars Poulsen

 

Christian Lønstrup – sagt op eller ej?

Det er uklart om Christian Lønstrup har sagt op eller blot er suspenderet. Den tidligere cheftræner blev suspenderet 14. maj. Siden kom det frem, at han havde opsagt sin stilling, men det afviste han kort efter.

Det hele bliver endnu mere mudret af, at Christian Lønstrup undervejs i det her forløb også har skiftet advokat. Det ligner en potentiel retssag, som kan koste klubben store penge.

Foto: Jens Dresling

 

Folk flygter

Marc Gundelach er skiftet til HB Køge, og Patrick da Silva er rejst til Lyngby. Læg dertil, at Thomas Axel Madsen kun fik en uge i rollen som assistenttræner. Derudover har både klublæge og fysioterapeut opsagt deres stillinger. Folk flygter fra kaosset i FC Roskilde lige nu.

De træningsforhold, der venter den nye træner Christian Iversen, er mildest talt kaotiske. Spillerne på fuld tid - blandt andre Mikkel Thygesen, Daniel Stenderup, Morten Nielsen og anfører Stefan Hansen - træner formiddag og eftermiddag.

De tre spillere på deltid træner kun med om formiddagen og sendes så hjem, fordi de som deltidsansatte ikke kan træne om eftermiddagen. Klubben har bedt dem om at ændre tidsintervallet for træning, så de kan deltage kl. 16.00. Det har de afvist.

Foto: Lars Poulsen

Matchfixingsagen

Sideløbende med en truende konkurs er Roskilde involveret i en alvorlig matchfixingsag. Christian Lønstrup mistænkte 13. maj på et spillermøde tre unavngivne spillere for at være involveret i matchfixing.

De navne har han siden overgivet til Danmarks Idrætsforbunds matchfixingsnævn. Sagen er nu hos politiet, der skal undersøge sagen og afhøre de involverede parter herunder Christian Lønstrup.

Foto: Jens Dresling

Stadion uden varme i banen

For at spille i 1. division skal man som klub opfylde en række licenskrav. Et af de vigtigste krav er, at der skal være varmen i banen, så der kan spilles fodbold hele året.

Men planerne for en ny idrætspark i Roskilde er foreløbig skrinlagt. Derfor opfylder FC Roskilde ikke ét af de vigtigste krav for at få licens.

Normalt giver DBU’s licensudvalg dispensation, hvis planerne om varme i banen eller et nyt stadion er undervejs. Det er ikke tilfældet i Roskilde, hvor klubben reelt står i en situation, hvor den skal anvise en alternativ hjemmebane at spille på.

Foto: Lars Poulsen

Den tidligere Brøndby-assistent Albert Capellas er ny mand i spidsen for U21-landsholdet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Landsholdsfodbold Historisk ansættelse: Brøndby-fortid gjorde ham til landstræner

Victor Lindelöf er gået hen og blevet populær på Old Trafford efter en vanskelig start. Foto: John Sibley/Reuters/Ritzau Scanpix Spansk fodbold United afviser Barcelona igen og igen

Foto: Lars Poulsen Sport og Spil Overrasker stort: - I har ikke forstået mig

I Dynamo Dresden stiftede den tidligere Brøndby-forsvarer Dario Dumic (th.) bekendtskab med nogle særdeles fanatiske fans. Foto: Dennis Hetzschold/imago/Ritzau Scanpix Sport og Spil Tidligere Brøndby-spillers møde med vilde fans: - De kom ud af ingenting

4 kommentarer
Vis kommentarer